Betonun bu dayanımı gösterebilmesi için yeterli sağlamlıkta olması, betonun kimyasal etkilere karşı dayanımının yüksek ve sürdürülebilir olması gerekmektedir.” “Ülkemizdeki Minimum Beton Sınıfı En Az C30 Olmalı.”
C30 betonlar, yalnızca daha yüksek yük dayanımına sahip olmalarıyla değil, aynı zamanda reçetelerinde uygulanan su/çimento oranlarıyla da dürabil ve geçirimsiz betonlar oldukları için daha uzun süre, içinde bulunan yapısal çeliği koruyarak korozyonu engeller ve yapı güvenliğini sağlar.
Örneğin C25'ten alınan silindir beton numunesinin bir santimetrekaresi 250 kilogramlık yüke dayanabilirken C30'dan alınan silindir beton, santimetrekarede 300 kilogramlık yüke dayanıklıdır.
C30 Beton çeşidinin en belirgin özelliği çok sağlam olmasıdır. Dayanıklı ve sağlam olması C30 Betonunun yapılarda kullanımının artmasına neden olmuştur. Deprem bölgelerinde kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu kapsamda bakıldığında Ülkemiz için de en önemli beton türü C30'dur.
Depreme karşı dayanıklı türleri arasında yer alan betonlara verilen kod isimlerinin detayları ise şöyle: C30 beton 1 cm²'de 300 kilogram, C35 beton 1 cm²'de 325 kilogram, C40 beton 1 cm²'de 400 kiloluk yük, C45 beton 55 MPa ve üzeri basınç dayanımına C50 beton türü ise 60 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Servis ömrü boyunca bu korumanın devam edebilmesi için TS EN 206-1 “Orta derecede veya yüksek rutubetli havaya sahip binaların iç kısımlarındaki betonlar ve Yağmurdan korunmuş, açıkta bulunan betonlar” için en düşük C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini öngörmektedir.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
C35 beton, inşaat sektöründe kullanılan en dayanıklı beton sınıfları arasında yer almaktadır. C35 betonun 1 cm2 si 325 kiloluk yüke dayanan özelliği ile depreme karşı dayanıklıdır. C35 beton kullanılarak yapılan binalar, depreme ve diğer doğal yahut yapay olumsuzluklara karşı dirençlidir.
C30, C35, C40, C45 ve C50 beton sınıfları en sağlam betonlardır. 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Ülkemizdeki minimum beton sınıfının en az C30 olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çağatay, “Ülkemizdeki mevcut beton kalitesi, denetimi de göz önüne alındığında C30 sınıfı beton C20 sınıfı betona göre sayısız üstünlük sağlayabilecektir.
Beton Kalıbı Ne Zaman Sökülür? Kirişlerin dikey bölümleri, betonarme duvarlar ve kolonlar için 2 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan döşemeler için 3 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan kirişler için 7 gün.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
DARACON C30/37, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 30 N/mm2, küp kalıplarda 37 N/mm2 mukavemet veren, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd.Doç.Dr. Hayri Ün, TOKİ'nin yaptığı binalarda en düşük beton sınıfı olan C20'yi kullandığını, bu kalitedeki binalarda 10-15 yıl sonra betonda bozulma veya demirde paslanma olabileceğini söyledi.
C30 betonun 1 santimetrekaresi 300 kilogram yük taşıyabilecek kapasiteye sahiptir ve özellikle deprem bölgelerinde yapılacak inşaatın betonunun en az C30 olması gerekiyor.
BETONUN ÖMRÜ VAR
Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” değerlendirmesini yaptı. Prof.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
2018 – Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. (Tüm yapılarda en az C25 beton sınıfının kullanılması zorunlu.) 2019 – EBİS yürürlüğe girdi.
C40 beton en dayanıklı beton türleri arasındadır. Deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olan C40 beton, yüksek dayanımlı beton çeşididir. Fakat bir yapının beton sınıfı, zemin raporları doğrultusunda hazırlanan statik projenin sonucunda belirlenmektedir. Yüksek basınca karşı dayanıklı ve maksimum durabilitedir.
TOKİ konutlarında hazır betona yer veriliyor ve en az C-20 beton kullanılıyor. 2018'de yayınlan deprem yönetmeliği sonrası deprem bölgesine bağlı olarak en az C-25 ve genellikle C-30 beton kullanılıyor.
Genel olarak 50 ila 100 yıl arasında kullanılanılabilen C50 beton ömrünü etkileyen bu faktörlerin etkilerini kısaca açıklayalım: Çevresel faktörler: Su, tuz ve diğer çevresel faktörlere maruz kalan betonun ömrü kısalır.
TOKİ EVLERİ NASIL YAPILIYOR? TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp, radye temel ve yüksek beton dayanımı kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri