CA-125 Kaç Olmalı? Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
CA 125 yüksekliğinden bahsedebilmek için, test sonucunun 35 ve üstü olması gerekmektedir. CA 125 bir kanser antijenidir. Cancer (C) ve antigen (A) kelimelerinin ilk harflerinden ismi oluşturulmuştur.
CA-125 testi.
Rahim kanseri olan bir hastada aynı zamanda yüksek CA-125 değerleri olması bu hastalığın rahim dışına çıktığının bir göstergesi olabilir. Bazı hekimler tedaviye başlamadan Ca-125 değerlerini ölçebilirler ve tedavi sonrasındaki değerler ile karşılaştırarak tedaviye verilen yanıtı değerlendirebilirler.
CA 125 düzeyi benign KC hastalıkları, pankreatit, menstrüasyon, uterin fibroidler, PID, endometriozis gibi benign durumlarda da artabilir. Bu nedenle menopoz öncesi dönemde Ca 125 yüksekliği her zaman kötü huylu bir tümör göstergesi değildir.
Kalsiyum yüksekliği neden olur? Kanda kalsiyum yüksekliği total kalsiyum miktarının 10,5 miligram/dl'nin üzerinde olması olarak tanımlanmaktadır. Kalsiyum yüksekliği en sık hiperparatiroidi (aşırı aktif paratiroid bezi) nedeniyle meydana gelir. Kalsiyum yüksekliğinin ikinci en sık nedeni kanserlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüksek CA-125 seviyeleri genellikle kanserli olmayan bir durumun işaretidir. Ancak, yüksek CA-125 seviyeleri bazen yumurtalık, endometriyal veya fallop tüpü kanseri gibi bir kanser türünü de gösterebilir. Anormal derece yüksek CA-125 seviyesi olmadan da yumurtalık kanserinin varlığı söz konusu olabilmektedir.
Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
Yumurtalık kanseri dışında CA-125 seviyesinin yükselmesine neden olabilecek diğer durumlar şunlardır: Divertikülit, endometriozis, miyomlar, enflamatuar barsak hastalığı, karaciğer hastalığı, adet, pelvik inflamatuar hastalık, peritonit, gebelik, yakın zamanda ameliyat, rüptüre yumurtalık kisti.
Ca-125 testi, yumurtalık kanseri yüksek olan ailesel hem meme yumurtalık kanseri sendromu taşıyan hastalarda tarama amacı ile yapılır.
Tümör özelliği bulunan yumurtalık kisti ve kitlelerinin ileri safhalarında, kanda tümör belirteçlerine bakılır. Bazı tümör belirteçleri (özellikle CA 125) bazı over tümörü tiplerinde yüksek bulunur.
Rahim kanserinin en sık görülen belirtisi, menopoz sonrası veya regl dönemi haricinde meydana gelen aniden başlayan vajinal kanamalardır. Bu kanamalar genellikle hafif ve düzensiz aralıklarla ortaya çıkar.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
CA 125 Testi adetliyken yapılır mı? Bu test türü gibi bazı hormonları ölçen testleri sonuçları adet sebebiyle etkilenebilir. Ancak bu durum her zaman geçerli değildir ve doktorunuz size adet döneminizde test yapılmasını önerirse, bunu takip etmek önemlidir.
Yapılacak olan ca 125 testi genel olarak kişilerin adet olurken yaptırılmaması önerilir. Adet olurken yaptırılan bu test oldukça yüksek değerler çıkmasına neden olur. Kişilere yaptırılacak olan bu test genel olarak adet zamanında yaptırıldığı zamanlarda değer yüksek çıkar.
Kan testleri
CA 125 ve CA 19.9 gibi bazı tümör belirteçleri çikolata kisti varlığında yükselebilir. Bu çikolata kistinizin kansere dönüştüğü anlamına gelmez. Bu kan tahlillerinin yüksekliğinde düzenli kontrol ile kan seviyeleri takip edilir.
Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız? CA-125 testi, yumurtalık kanseri tedavisine başlamadan önce yaptırılır. Yine yumurtalık kanseri gelişme riski yüksek kişilerde tedavi sırasında ve sonrasında ara ara CA-125 testi istenir.
Yumurtalık kanserlerinin %80'inde CA 125 değerleri yüksek görülür. Vücutlarında iyi huylu tümör bulunan kadınların yüzde 25'inde bu yüksekliğe rastlanmıştır. CA 125 değerlerinin düşüklüğü ise sağlık açısından bir sorun teşkil etmez.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir.
Bu test genel olarak kişilerin tedavisinden sonra kontrol amaçlı yapılır. Kişilerde bulunan CA 15-3 değerinin yükselmesi genel olarak kişilerde bulunan hastalık olarak bilinir. Bu değerin yirmi yedi sayısının üzerine çıktığı zamanlarda kişilerde bulunan tümörün yayılması olarak da bilinir.
Cevap: CA 19-9 için genellikle kabul edilen normal değer aralığı 0-37 U/mL'dir. Bununla birlikte, yüksek değerler mutlaka kanser anlamına gelmez. Yüksek CA 19-9 düzeyleri, kanser dışında başka inflamatuar hastalıklar ve benign tümörlerden de kaynaklanabilir.
Menopoz sonrası kadınlarda karında sıvı birikmesi, yumurtalık bölgelerinde komplike kitle olması yumurtalık kanseri şüphesini güçlendirir. Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir.
Kan kalsiyum düzeyinin yüksek seyretmesi böbrek taşına neden olabilirken pankreas bezi üzerine etki ederek pankreatit oluşmasına da yol açabilmektedir. Kandaki kalsiyum düzeyi yüksekliği aynı zamanda mide salgısını artırarak ülser ve gastrite neden olabilir kabızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilmektedir.
-Ca 125: Rahim ve yumurtalik kanserinde yükselebilir. -CA 15-3: Meme, yumurtalik, akciger ve karaciger kanserinde yükselebilir. -CA 19-9: Meme, yumurtalik, kolon, pankreas ve karaciger kanserinde yükselebilir. -CA 72-4: Pankreas, mide, safra yollari ve kolon kanserinde yükselebilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri