İhbar süresi boyunca, işçi ve işverenin yasal yükümlülükleri devam eder. Bu dönemde işçi, normal çalışma koşullarında olduğu gibi işine devam eder ve ücretini almaya hak kazanır. İhbar süresinde işçiye yeni iş aramasına imkan tanımak amacıyla verilen izin süreleri için de tam ücret ödenir.
İhbar Süresinde Maaş Alınıyor Mu? İhbar süresinde işçi ve işverenin yükümlülükleri devam eder. Dolayısıyla işçi, çalışmasının karşılığı olan ücrete hak kazanmaktadır. İşçi iş arama izni kullandığı takdirde yasal izin sürelerinde de çalışıyormuş gibi ücrete hak kazanır.
İhbar Tazminatı Ne Zaman Ödenir? İş sözleşmesini ihbar sürelerine uymadan feshetmek isteyen işveren bildirim sürelerine tekabül eden ücreti peşin ödemelidir. İşçi ise bildirim sürelerine uymadan feshettiği iş sözleşmesini fesih tarihinden itibaren ihbar tazminatını ödemesi gerekir.
İşçi, istifa ettiğinde işyeriyle hiçbir ilişiği olmasını istemeyebilir, ihbar süresini beklemeden ayrılmayı düşünebilir ancak istifası haklı sebeple feshe dayanmadığı sürece ihbar sürelerine uymak zorundadır eğer işçi ihbar süresine uymayı kabul etmezse işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 17'nci maddesinde çalışanın kıdemine göre belirtilmiş olan ihbar sürelerine uyulmadan iş sözleşmesi feshedildiğinde ihbar tazminatına hak kazanılacaktır. Fesih bildirimi usule aykırı olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Sözleşmelerde ücret ödeme zamanının belirtilmediği veya düzenlenen bir iş sözleşmesi bulunmadığı durumda ise, ücret çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk iş günü ödenmelidir. Borçlar Kanununda ücret ödeme zamanı, aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonu olarak belirlenmiştir.
İhbar süresi boyunca işçinin, iş yerinde çalışması gerekir. Ancak bu süreç içerisinde yeni iş arama izni varsa bu izin dâhilinde iş yerinde çalışması gerekir.
Maaşı alabilmenin en önemli şartı çalışanın işten kendi istek ve kusuru dışında ayrılması. İstifa eden maaş alamaz mı? Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor.
Peşin ödeme yoluyla yapılan fesih sonucu işçinin ihbar süresi içerisinde kazanacağı yıllık izin ücreti, yeni bir zam ya da kıdem süresinin artmasına ilişkin imkânlar, işçi lehine yararlandırılamayacaktır.
Eğer ihbar süresine uymaz ve çalışmazsanız, işvereniniz sizden ihbar tazminatı talep edebilir. Bu da, 8 haftalık ücretinizdir. İşten keyfi olarak istifa edilmesi halinde işçinin kıdem tazminatı alabilmesi söz konusu olmayacaktır.
Yargıtay'a göre, ihbar tazminatının miktarı, bildirim süresini karşılayan gün sayısının, kıdem tazminatı hesabına esas alınan günlük giydirilmiş son brüt ücretle çarpımı suretiyle belirlenir.
İhbar sürelerine uyulmadan iş akdi fesih edildiği zaman 6 aydan az çalışan işçilere 2 haftalık maaş karşılığı ihbar tazminatı ödenir. 6 ay ile 1,5 yıl arası görev yapan işçiler, 4 haftalık ücret tutarından tazminat alır. 1,5 ile 3 yıl arası çalışan işçilere ihbar tazminatı 6 haftalık maaş tutarında ödenir.
Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün, Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün, Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün, Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.
İş sözleşmesinin işçi tarafından bildirimli bir şekilde feshi halinde, söz konusu maddedeki durumun dışına çıkılmış olmakta ve işçi ihbar süresi içerisinde yıllık ücretli izin kullanmayı işverenden talep ederse bu durumun önünde herhangi bir engel gözükmemektedir.
Bu süre yani ihbar süresi, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.
27. maddede "Yeni İş Arama İzni" başlığı şu şekilde tanımlanmıştır. "Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur.
BİLDİRİM SÜRESİ İÇERİSİNDE İŞÇİ YENİ BİR İŞ BULMUŞ OLSA DAHİ İŞVERENCE İŞ ARAMA İZNİ VERİLMESİ GEREKİR! Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararında; İşçinin, bildirim süresi tanımak suretiyle fesih yoluna gitmesi halinde de işverence yeni iş arama izni verilmesi gerekir.
Kıdem tazminatı iş sözleşmesi belirli sebeplerle sona eren işçilere yapılan toplu bir ödemedir. Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
Sonuç olarak, istifa dilekçesi verildikten sonra, kişinin iş süreçlerine uygun olarak belirlenen çalışma günlerinde iş yerine devam etmesi ve işten çıkış yapılan günün çalışılmış sayılması adil ve uygun bir yaklaşımdır.
Bir işçi sözlü olarak fesih ihbarında bulunabilecek ve ihbarda bulunduğunu her türlü delille ispatlayabilecektir ancak işçinin yazılı fesih ihbarında bulunması ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.
İş sözleşmesinin işçi tarafından 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca bildirimli bir şekilde feshi halinde ise, aynı kanunun 59.maddesinde bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmadığından, işçi ihbar süresi içinde yıllık ücretli iznini ve iş arama iznini kullanabilecektir.
Örneğin: 8 Hafta ihbar süresi olan işçi 7 gün işe devam etmemesi halinde iş akdi devamsızlık deneniyle feshedilebilir. ❌İş Sağlığı ve Güvenliği açısından da işverenin talimatlarına uyma zorunluğu devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri