CA-125 testi, kandaki Cancer Antigen 125 adı verilen bir proteinin düzeyinin ölçüldüğü bir kan testidir. CA-125 değerleri çoğu yumurtalık kanseri olan kadında yüksek olarak saptanmaktadır. Yumurtalıklar kadın üreme sisteminde bulunan ve gebelik için gereken yumurtalar ve hormon üretiminden sorumlu olan organlardır.
CA 125 testinin normal değerleri 0 ile 35 arasındadır. Eğer değer 35 ile 50 arasında olur ise hastanın kontrol altında tutulması gerekir. Eğer değer 50 ve üzerinde çıkar ise yumurtalık kanserinden şüphelenilmektedir. CA 125 değerin normal seviyenin üzerinde olması durumunda iyi huylu bir tümörden şüphelenilebilir.
Yumurtalık kanseri ilk teşhis edildiğinde CA-125 düzeyi yüksekse test yararlıdır. Bu durumlarda, CA-125'in zaman içinde ölçülmesi, yumurtalık kanseri tedavisinin işe yarayıp yaramadığını belirlemek için iyi bir araçtır.
CA-125 Test Sonucu Kaç Olmalıdır? Ca-125 testi sonuçlar olağan durumlarda 0 ila 35 değer aralığında çıkmalıdır. 35 ila 50 referans aralığında çıkan değerlerin mutlaka kontrol altına alınması gerekir.
Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız? CA-125 testi, yumurtalık kanseri tedavisine başlamadan önce yaptırılır. Yine yumurtalık kanseri gelişme riski yüksek kişilerde tedavi sırasında ve sonrasında ara ara CA-125 testi istenir.
İlgili 26 soru bulundu
CA-125 Kaç Olmalı? Ca-125 testi sonuçları normal durumlarda 0 ile 35 değer referans aralığında olmalıdır. 35 ile 50 referans aralığındaki değerler kontrol altına alınmalıdır. Eğer Ca- 125 testi sonuçları 50 değerinden yüksek ise yumurtalık kanseri şüphesi ile tanı ve tedavi başlatılmalıdır.
Bazı kanserler, yumurtalık, endometriyal, peritoneal ve fallop tüpü kanserleri de dahil olmak üzere artan CA 125 seviyesine neden olabilir. Ca 125 testinin normal değerleri 0 ile 35 arasında normaldir.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Yüksek CA-125 seviyeleri, rahim fibroidleri, endometriozis ve yumurtalık kanseri gibi bazı kanserler dahil olmak üzere belirli sağlık koşullarını gösterebilmektedir. Menstrüasyon ve hamilelik de ayrıca yüksek CA-125 seviyelerine neden olabilmektedir.
Yumurtalık kanserlerinin %80'inde CA 125 değerleri yüksek görülür. Vücutlarında iyi huylu tümör bulunan kadınların yüzde 25'inde bu yüksekliğe rastlanmıştır. CA 125 değerlerinin düşüklüğü ise sağlık açısından bir sorun teşkil etmez.
CEA Testi Normal Sonuçları
Normal aralık 0 ila 2,5 ng/mL'dir (0 ila 2,5 µg/L). Sigara içenlerde biraz daha yüksek değerler normal kabul edilebilir (0 ila 5 ng/mL veya 0 ila 5 µg/L). Kan örneğiniz bir laboratuvara gönderilecek. Özel makineler kanser için kontrol edecek.
Jinekolojik muayeneyle birlikte Ca-125 düzeyinin kan testinde yüksek olması yumurtalık kanseri tanısını desteklemektedir. Bu durumda kesin tanı da ameliyat ile konulmaktadır. Şüpheli yumurtalık kitlesi olan hastalarda ameliyat sırasında hızlı patoloji (frozen inceleme) yapılması çok önemlidir.
Rahim içerisinde yer alan endometrium adlı doku tabakasının yumurtalıklara yayılması ve yerleşmesi ile oluşan kistlere yumurtalık kisti denir. Aynı zamanda çikolata kisti olarak da adlandırılan ve regl kanaması sırasında yoğun ağrı ve kanama artışı gibi şikayetler ile seyreden jinekolojik bir hastalıktır.
Kan testleri
CA 125 ve CA 19.9 gibi bazı tümör belirteçleri çikolata kisti varlığında yükselebilir. Bu çikolata kistinizin kansere dönüştüğü anlamına gelmez. Bu kan tahlillerinin yüksekliğinde düzenli kontrol ile kan seviyeleri takip edilir.
CEA kaç olursa tehlikeli? CEA 3 ng/mL'den yüksek olursa tehlikeli kabul edilir. Kanser türlerinin birçoğunda bu değerin üzerindedir. Fakat enfeksiyon, siroz, sigara, inflamatuar bağırsak hastalığı da CEA seviyesini 3 ng/mL'den yükseltebilir.
Test hakkında en çok merak edilen ayrıntılar arasında CA 125 test adetliyken de yapılabilir mi olmasıdır. Bu testin adetliyken yaptırılmaması önerilir. Çünkü bu durumda normal değerlerin yüksek çıkması mümkün olabiliyor.
Çikolata kistlerinin çok büyük bölümü iyi huylu kistlerdir. Kanserleşme oranı % 0,1-0,5'dir. Bu risk çikolata kisti olan her kadına ameliyat yapılmasını gerektirmemektedir. Hangi çikolata kisti olan hastalarda, kısırlık açısından tedavi olsalar bile tüp bebek uygulaması düşünülmelidir?
Oysa, yumurtalık kanserini tespit edebilecek smear benzeri bir test mevcut değil.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Yumurtalık kanseri için geliştirilmiş bir tarama testi bulunmamaktadır. Düzenli jinekolojik muayenelerde yapılan ultrasonla yumurtalık bölgesinde büyüyen kitlelerin tespiti ile erken evrede tanı sağlanabilir. Daha ileri evrelerde şişkin karın ve karın altı ağrıları ile yapılan jinekolojik muayenede de tespit edilir.
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Rahim kanseri kan tahlillerinde belli olur mu? Rahim kanseri için bilinen bir kan tahlili yoktur.
CA 125 değerinin yüksek olması hastada kanser varlığı anlamına gelmediği gibi, normal olması da hastalık olmadığını anlamına gelmez. Bu nedenle testlerin belirli aralıklar ile tekrarlanması ve hastanın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. CA 15-3 (kanser antijeni 15-3) (“cancer antigen 15-3”) nedir?
Yaptırılmış olan ca 125 testi yaptırıldıktan sonra kaç gün içinde çıkacağı merak edilir. Kişilere yaptırılan bu test yaptırılmış olan hastanelere göre farklılık gösterir. Genel olarak bu test sonucu ortalama 48 saat içerisinde sonuçlanır. Test sonucu genel olarak kişilere en kısa zamanda çıkarılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri