Sağlıklı şekilde nefes almak, hayat kalitesini yükseltmek ve günlük hayatın daha verimli geçmesi için sağlıklı bir burun yapısı gerekir. Bu burun yapısını oluşturmak için 17-18 yaş altındaki kişilere burun ameliyatının uygulanmaması önerilir. Ancak bu operasyonlarda üst yaş sınırı yoktur.
Vücut gelişimi de aynı şekilde gerçekleşir ve erkeklerde boy ve yüz ve burun uzaması 18 yaşına kadar sürer. Ancak kız çocuklarında genellikle 16 yaşında büyüme durur. Bu nedenle kız çocuklarında 16 yaşından sonra, gerekli görüldüğü takdirde burun ameliyatı yapılabilir ama erkek çocuklarında bu yaş sınırı 18'dir.
Burun estetiği operasyonlarını gerçekleştiren uzman hekimler, kişilerin gelişim süreçleri ile riske girmemek ve emin olmak için çoğu zaman zorunlu haller dışında minimum 17 yaşında olan bireylerin, burun estetiklerini gerçekleştirmektedir.
Gelişme devam ettiği halde burun estetiği yaptığında burun büyümesi devam edeceği için bayanlarda 17 yaşını bitirdikten sonra erkeklerde 18 yaşını bitirdikten sonra yapılabilmektedir. Aynı zamanda nefes alma problemi olan hastalarda çoğunlukla estetik birkaç işlemlerden sonra burun estetiği yapılabilmektedir.
Erkeklerde burun estetiği ameliyatı olma alt yaş sınırı 18 iken kadınlarda 17'dir. Kişinin ameliyat olmasını engelleyecek herhangi bir problem olmadığı durumlarda üst yaş sınırı hem erkeklerde hem kadınlarda bulunmamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Yaş sınırı var mı
18 yaşını dolduran hastalarımız bu ameliyatı rahatlıkla olabilir. 18 yaşının altında ki hastalarda ise, anne ve baba onayı ile burun dolgusu rahatlıkla uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken tek bir husus vardır. O da hastanın burun gelişimini tamamlamış olmasıdır.
18 yaşından önce yaptırılmamalı
Burundaki kemik ve kıkırdak yapının gelişiminin tamamlanması için 18 yaşını beklemek gerekir. Burun estetiğinde hastanın burun şeklinden memnun olmaması gerekir. Olacak şekle, yapılacak işleme doktoruyla birlikte karar vermesi çok önemlidir.
Burun yüzün gelişimini en son tamamlayan bölgedir. Burun büyümesi ortalama 18 yaşına kadar devam eder.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, estetik ameliyat yaptırma yaşının 16'ya kadar düştüğünü belirterek, "Estetik cerrahlar olarak, acil durumlar dışında 18 yaşından önce estetik ameliyat yapılmasını önermiyoruz" dedi.
Burun sırtındaki kemer, burunun üst kısmında genellikle orta bölgede ve alınla burun arasında bulunan kemik ve kıkırdak yapının fazla çıkıntı yapması sonucu oluşur. Bu durum, burunun profiline bakıldığında belirgin bir yükseklik şeklinde görünmesine neden olur.
Dr. Süreyya Şeneldir, ilerleyen yaşla birlikte burnun düştüğünü belirtti: “Yaşla birlikte tüm doku ve organlarda olduğu gibi burunda da bazı değişikler olur. Burun uzar, ucu düşer, genişler, delikleri büyür.
Burun eğriliği tedavisi için tek çözüm yolu ameliyat yapılmasıdır. Burun eğriliği ameliyatı ile burnun orta hattındaki septum eğriliği düzeltilmektedir. Bu sorunun giderilmesi için bilinen alternatif tıp yöntemleri bulunmamaktadır.
Burun Daraltma Egzersizi:
Bir elinizin iki parmağı ile burnunuzu ortadan sabitleyin. Diğer elin bir parmağı ile burun ucunu geriye doğru itin. Ağzınız kapalı iken yutkunuyormuş gibi hareketler yapın. Günlük 20 – 30 kez tekrarlamanız yeterli.
Özellikle ergenlik çağından önce yapılan ameliyatlarda müdahale nedeni çok gerekli olmalıdır. Burun kıkırdağının büyüme bölgelerinin etkilenmemesi için kızlarda 16 – 18, erkeklerde 18 – 20 yaşından sonra ameliyat etmek en doğrusudur.
Burun ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2.5 saat sürer. Ameliyat sonrası fazla ağrı olmaz, ilk gün yüze soğuk uygulama yapılır. Hasta 1 gece hastanede kalıp ertesi gün eve döner. Ameliyattan 2-3 gün sonra hafif bir ödem (şişlik) ve morluk oluşabilir ki, bu da sonraki günlerde hızla geriler.
En zor ameliyat; burun estetiği
Biz hem fonksiyonel açıdan bakarız, hem estetik yönünü düşünürüz. Burnun iyi fonksiyon görmesinin çok önemli olduğunu, ama estetik görüntü güzelliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Ulay, şunları söyledi: “Burun estetiği çok zor bir ameliyattır.
İşlemin ne kadara mal olduğunu ve kişinin bilmesi gereken tüm detayları kişiye uzman doktor söyleyecektir. Estetik cerrahi uzmanlarının belirttiğine göre rinoplasti değişken bir değere sahiptir. Ancak bu tip ameliyatların değerinin 55000 ile 75000 lira arasında bir değere sahip olduğundan bahsedilir.
İster Devlet Hastanesinde olun ister Özel Hastanelerde olun, estetik amaçlı yapılan operasyonlar hiçbir sigorta kapsamına dahil edilmez. Estetik amacıyla burun ameliyatı olacak kişide, Devlet kişinin sağlığı için gerekli bir ameliyat olmadığından kişinin masraflarını karşılamamaktadır.
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Ancak bu olumsuz durumlar çok nadirdir. Burunda çıkan kemerler neredeyse her zaman düzelir. Özetle; burun estetiğinde sizi üzen tüm sorunlar aylar geçtikçe kaybolur. En az 1 yıl beklemeden son kararınızı vermeyin.
Burun yapısı kalın derililerde 1 yılda, ince derililerde 9 ay ila 1 yıl arasında oturmaktadır.
Burun şekil bozukluklarının en sık sebebi, burun gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri olan ergenliktir. Çocukken çok güzel olan burunlar, kafa kemikleri ve kıkırdakların gelişmesi ile eğilme, kemer oluşması ya da çeşitli asimetriler gibi bir çok sorunla karşımıza çıkabilmektedirler.
Egzersiz ile burun şekillendirme yapılamaz ancak egzersizin faydalı olduğu başka bir alan vardır. Burun ameliyatı yapan her hekimin hemen hemen hepsinin kullandığı ve önerdiği alan, burun ameliyatı sonrası masaj egzersizleridir. Bu masajların burun ameliyatı sonrası faydası çok büyüktür.
İskandinav halklarında kemerli burun
Ripley gibi Batılı antropologlar, kemerli burnun Nordik, Cermen, Kelt, Norman, Frank, ve Anglo-Sakson halklarının karakteristik özelliği olduğunu yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri