Cabbar (İngilizce: Jabbar) — erkek çocuklara verilen bir isim. Karem Abdul Cabbar, Amerikalı eski basketbolcu; koç, aktör ve yazar. Kendine has çengel atışıyla özdeşleşmiştir.
(Osmanlı Dönemi) (Sıfat-ı İlahiyedendir) İstediğini mutlak yapan, dilediğine muktedir olan. Büyüklük, azamet ve kudret sahibi.
1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.)
Türkiye'de 1.964 kişi Cabbar ismini kullanmaktadır. Cabbar İsmi Kur'an-ı Kerim'de Geçiyor mu? Evet, Cabbar ismi Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın isimleri (Esmaül Hüsna) arasında yer almaktadır.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
İlgili 44 soru bulundu
CIMBAR – ÇIMBAR
i. (Fars. çіn-ber “buruşukluk gideren”den) Dokuma tezgâhlarında dokunan kumaşın gergin ve düzgün durması için ham kumaşın iki kenarına batacak şekilde kirpi dikenine benzer iğneler taşıyan döner halkalardan meydana gelen düzenek.
İç algı gücü ve kuruntu anlamında felsefe terimi.
Kırılanları onaran, noksanlıkları tamamlayan, dilediklerini yaptırmak için muktedir olan Allah'tır anlamını taşır. İstediğini zorla yaptırma gücüne sahip olandır. Her şeye güce yetendir ve Allah'ın karşısında kimsenin ve hiçbir şeyin gücü yetmez. Mutlak gücün ve bilginin sahibi Allah Teala'dır.
Cebbar, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan cebbar kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
el-Cebbâr (الْجَبَّارُ) : Dilediğini yaptırma gücüne sahip olan, her şeyi tasarrufu altına alan ve iradesini her durumda yürüten.
Kelime beşerî bir sıfat olarak kullanıldığında "başkasına hak tanımayan, bencil, kibirli, zorba, Allah'a karşı boyun eğmek istemeyen, fizyolojik ve ruhî yapısı bakımından kaba insan" anlamlarına gelir. Kur'ân-ı Kerîm'de cebbâr, ikisi çoğul (cebbârîn) şeklinde olmak üzere on âyette geçmektedir.
Cebbâr ismi bu mânalarıyla Allah'ın kâinat ve insanla ilgili isimlerinden ve fiilî sıfatlarından biri olarak kabul edilir. Cebbârın kapsadığı azamet ve aşkınlık (müteâl oluş) anlamı göz önünde bulundurulduğu takdirde ise Allah'ı niteleyen zâtî isim ve tenzîhî sıfatlar grubuna girer.
Cabbar (İngilizce: Jabbar) — erkek çocuklara verilen bir isim. Karem Abdul Cabbar, Amerikalı eski basketbolcu; koç, aktör ve yazar. Kendine has çengel atışıyla özdeşleşmiştir.
Despot (Yunanca: δεσπότης, despotes, dişi adı δέσποινα, despoina, Bulgarca ve Sırpça деспот, despot, dişi adı деспотица, despotitsa), Bizans sarayına ait olmakla birlikte Latin İmparatorluğu, Bulgaristan, Sırbistan ve Trabzon İmparatorluğunda kullanılmış olan bir soyluluk unvanı.
Mutlak; sınırsız, sonsuz, koşulsuz, değişmez, zorunlu olduğu varsayılanı anlatan felsefe terimidir. Felsefi anlamda mutlak kavramı, bu bilinen genel anlamıyla eş fakat kısmen daha kompleks bir anlaman katmanına sahiptir. Buna göre, mutlak, her şeyi kuşatan, en temel gerçeklik anlamındaki felsefi ilkedir.
Gaddar kelimesi katı insanları ifade eder. Yani acımasız ve merhametsiz olan kişiye gaddar denir. Arapça kökenli olan bu kelime, sert yapılı ve başkalarına zorbalık yapmaktan çekinmeyen kişileri ifade eder.
Rana Solakyan, sahne adıyla Rana Cabbar (1945, İstanbul - 20 Nisan 2023, İstanbul) Ermeni ve Rum asıllı Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu. Ankara Sanat Tiyatrosu'nun kuruluşunda yer aldı. Sinemada kötü adam rolleri ile tanındı.
Bu kelime genellikle çabuçak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı çabucak şeklinde olmalıdır.
CEBERUT KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle ceberrut şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ceberut şeklinde olmalıdır.
“Azamet sahibi, büyük, yüce ve münezzeh olmak; uzun ömürlü olmak” mânalarına gelen celâl (veya celâle) kökünden türemiş bir sıfattır. Allah'a nisbet edildiğinde “hiçbir kayıt ve kıyas kabul etmeksizin azamet sahibi, kadrü kıymeti ve mertebesi en yüce olan” gibi anlamlar taşır.
Zül-Celal Vel İkram Ne Demek? Zül-Celal Vel İkram; esması bize Allah'u Teala'nın ululuğunu, yüceliğini, azamet ve büyüklüğünü anlatan bir esmasıdır. Allah' u Teala kayıtsız şartsız azamet sahibidir. Allah'u Teala hiçbir karşılık beklemeksizin ihsanda bulunan ve daime verendir.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir.
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
Var olmadığı halde gerçekmiş zannedilen şeylere vehim denir. Vehmetmek kelimesinin ilk anlamı zannetmek ve yanılgıya kapılmaktır. Bu kelime aynı zamanda aşırı korkmak ve çekinmek anlamında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri