Cebbar, 'cebr' kökünden gelir ve “bozuk olan bir şeyi ıslah etmek” anlamına gelmektedir. Kuran'da cebbar kelimesi toplamda on ayette geçmektedir.
Kelime beşerî bir sıfat olarak kullanıldığında “başkasına hak tanımayan, bencil, kibirli, zorba, Allah'a karşı boyun eğmek istemeyen, fizyolojik ve ruhî yapısı bakımından kaba insan” anlamlarına gelir. Kur'ân-ı Kerîm'de cebbâr, ikisi çoğul (cebbârîn) şeklinde olmak üzere on âyette geçmektedir.
cebbar teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) (Sıfat-ı İlahiyedendir) İstediğini mutlak yapan, dilediğine muktedir olan. Büyüklük, azamet ve kudret sahibi. İmar eden Cenab-ı Hak.
(Tirmizî, Daavât, 82) Kur'an-ı Kerîm'de de Allah'ın Cebbâr ismi zikredilmiştir.
Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi. Cabbar İsminin Kökeni: Arapça kökenlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Cabbar (İngilizce: Jabbar) — erkek çocuklara verilen bir isim. Karem Abdul Cabbar, Amerikalı eski basketbolcu; koç, aktör ve yazar. Kendine has çengel atışıyla özdeşleşmiştir.
Cebbar, 'cebr' kökünden gelir ve “bozuk olan bir şeyi ıslah etmek” anlamına gelmektedir. Kuran'da cebbar kelimesi toplamda on ayette geçmektedir. Cebbar kelimesi bozulan, nizamından çıkan her şeyi yerine göre zor kullanarak ıslah etmek anlamına sahiptir.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Zül-Celal Vel İkram Ne Demek? Zül-Celal Vel İkram; esması bize Allah'u Teala'nın ululuğunu, yüceliğini, azamet ve büyüklüğünü anlatan bir esmasıdır. Allah' u Teala kayıtsız şartsız azamet sahibidir. Allah'u Teala hiçbir karşılık beklemeksizin ihsanda bulunan ve daime verendir.
Ya Cebbar ismi bir düşmanın helakı için 206 defa okunur.
Cebbar, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan cebbar kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir.
“Azamet sahibi, büyük, yüce ve münezzeh olmak; uzun ömürlü olmak” mânalarına gelen celâl (veya celâle) kökünden türemiş bir sıfattır. Allah'a nisbet edildiğinde “hiçbir kayıt ve kıyas kabul etmeksizin azamet sahibi, kadrü kıymeti ve mertebesi en yüce olan” gibi anlamlar taşır.
el-Cebbâr (الْجَبَّارُ) : Dilediğini yaptırma gücüne sahip olan, her şeyi tasarrufu altına alan ve iradesini her durumda yürüten.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir.
- İşitme gücünü veren ve işitme kuvvetine sahip olan; O, hiçbir şartta ve kayda gerek olmadan duyandır. Kuralların niyazını kabul eden ve her şeyi işitendir. Bu şekilde özel ve güzel anlamları ile beraber İslamiyet'in en güzel isimleri içerisinde yer alır.
İstek, dilek ve arzuların kabulü için Ya Cebbar 206 kez okunmalıdır. Her işe başlarken sonucunda başarılı olmak için 206 defa Ya Cebbar zikredilmektedir. Bol rızık ve bereket için ayrıca kısmet kapılarının açılması için 1306 defa “Ya Cebbar Ya Zü'l-celali ve'l-ikram” denerek zikir yapılmaktadır.
Conversation. Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah'ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır.
Sözlükte “azamet sahibi ve yüce olmak” anlamındaki celâl ile “cömert ve merhametli, asil ve şerefli olmak” mânasındaki keremden türeyen ikrâm kelimelerinin başına zû (sahip) getirilmesiyle meydana gelen bir terkip olup “azamet ve kerem sahibi” demektir.
Sakin bir yerde ve sabah gün doğarken 100 defa okunduğunda insanın kalbini nurlandırır. Her türlü beladan, musibetten, şerden korunmak için her gün 145 kez Ya Müheymin zikredilmelidir. Bir kağıda yazılan El- Müheymin esması sayesinde Allah'ın himayesine girmiş olur ve her türlü beladan korunursunuz.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Gafûr kelimesi, sözlükte “örtmek, gizlemek, kirlenmekten korumak için bir şeyin üstünü örtmek” mânasındaki gafr (gufrân, mağfiret) kökünden sıfat olup “birinin kusurunu örten, suçunu bağışlayan” anlamına gelir.
El-Cebbar aynı zamanda güçlükleri kolaylaştıran, sabır veren, aziz ve yüce olan, her şey ve herkesten üstün ve hakim olan, galip olan, kendisine ortak koşulmasından da münezzeh olan anlamına gelir.
Yazılanlara göre; Tekirdağ'ın küçük bir köyünde yaşayan Ali Cabbar, beş çocuklu ailenin ortanca oğludur. Köydeki düğünlerde babasıyla gırnata çalıyordur.
Halk arasında mütevazı bir hayat yaşayan Cabbar Dede, çevre aşiretlerinin İslam'ı öğrenmeleri ve ibadette bulunmalarını sağlamak için gece gündüz çalışan bir dostudur. Kendisine karşı çıkanlar olduğu gibi, sohbetlerine koşup ondan feyiz alanlar da çoktu. Onu sevenler çocuklarına da Cabbar adı koymuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri