Çabuk Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Aynı cümlede, anlam düşüklüğü yaratmadan çabuk kelimesi yerine farklı sözcükler konulabilmektedir. Bu sözcükler hızlı ve aceledir.
Çabuk kelimesinin eş anlamlısı 'süratli' ve 'hızlı' olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabii anlama bağlı olarak ayrıca aceleci, acele ve tez kelimeleri de duruma bağlı olarak değerlendirilebilmektedir.
Çabuk kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlük kaynağında yer alan eş anlamlı sözcükleri; Hızlı Müstacel. Çevik.
Acele sözcüğü çabuk sözcüğüyle aynı anlamı taşır. İnsanlar çabuk veya hemen sözcüğün de acele yerine kullanabilir. Acele sözcüğüyle ilgili merak edilen eş anlamlar, acil ve çabuk sözcükleridir.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Hızlı kelimesinin eş anlamlısı süratli, seridir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Çabuk kelimesi gerçek anlamının yanında mecazi anlam olarak da kullanılabiliyor. Bazı cümlelerde çabuk kelimesine vurgu yapmak amaçlı olarak çabuğun mecazi anlamına yer verilir. Çabuk zıt anlamlısı kelime, cümleleri zenginleştirir. Çabuğun zıt anlamlısı olan kelime "yavaş" kelimesidir.
Yavaş ve aheste kelimeleri çabuk kelimesinin tam tersi yani karşıt anlamında kullanılan sözcüklerdir.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Çabuk kelimesinin zıt anlamlısı yavaştır. Bir işin oldukça ağır işlemesi anlamına gelmektedir. Çabuk kelimesinin bir diğer zıt anlamlısı da ahestedir. Yavaş ve aheste kelimeleri çabuk kelimesinin tam tersidir.
Vazife Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Nefes kelimesi de merak edilen sözcükler arasındadır. Nefes kelimesinin bilinen eş anlamları, soluk ve uçuktur.
Alelade kelimesinin eş anlamlı kelimesi sıradan kelimesi olmaktadır. Sıradan kelimesi en yaygın bilinen eş anlamlı kelimedir.
Tesir kelimesinin tek bir eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Bu kelime etki kelimesidir. Etkilemek, etki bırakmak gibi kelimeler de eş anlamlı niteliğinde olmaktadır.
Bu bilgiler ışığında hızlı kelimesinin en çok kullanılan ve bilinen 2 tane zıt anlamlısı vardır. Bu sözcükler yavaş ve ağır sözcükleridir.
Çok kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimede az kelimesidir.
Zor Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz.
Çabuk kelimesi TDK'ya göre farklı açıklamalar içermektedir. Bu kapsamda kelime; hızlı, beklenenden daha kısa bir zaman ve acele et manasına gelen bir ünlem olarak tanımlanmaktadır. Çabuk Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Aynı cümlede, anlam düşüklüğü yaratmadan çabuk kelimesi yerine farklı sözcükler konulabilmektedir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Alıcı kelimesinin iki farklı zıt anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Bunlardan ilki verici olurken, ikincisi ise verici olmaktadır.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri