Mülakatlarda siyah takım elbise kullanımı resmiyeti daha da fazla arttıracağından doğru bulunmaz. Onun yerine lacivert, gri gibi daha nötr renkler tercih edilmelidir. Takım elbisenin içine giyeceğiniz gömlek ise düz ve sade olmalıdır. Genellikle beyaz tercih edilir.
Mor, ihtişam ve lüksün rengi olmakla birlikte nevrotik duyguları açığa çıkarmasından ötürü, insanları bilinçaltında korkuttuğu tespit edilen bir renktir. İş görüşmelerinin tercih edilmeyen renkleri arasındadır. Sarının geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir.
Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir. Siyah veya koyu renkli bir etek de uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca, iş görüşmesinde, çok fazla takı veya makyajdan kaçınmak da önemlidir.
Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Pantolon ve ceketin içine dar kesim bir gömlek ya da trikolar ya da kazaklar tercih edebilirsiniz. Gömleğin üzerine de bisiklet yaka ya da 'V' yaka triko kazaklar tercih edebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İş görüşmesinde ruj seçimi
diye düşünüyorsan cevabı veriyoruz: Nude rujlar! Nude mat rujunu dudaklarına hafifçe uygulayabilir ve parmaklarınla dağıtarak daha doğal bir görünüm elde edebilirsin. Ayrıca nude renkli dudak kalemiyle dudaklarını çerçeveleyip, yine nude tonlarda hafif bir parlatıcı uygulayabilirsin.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
Mavi çoğu zaman güven ve gücü temsil ederken, sarı iyimser olmayı temsil eder. Bu iki rengin bir arada kullanılması hem iyimser ve dost bir marka, hem de güven veren bir marka olduğu izlenimini verir.
Yan topuzlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir.
Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil.
İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil. Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Saçınız temiz ve düzgün olsun yeter. Aşırıya kaçmamalısınız. Örneğin saçınızı çok kabartmadan modeller yapmalısınız. Makyajınızda da makyaj yapma ile yapmama arasında bir görüntünüz olmalı, açık ve hafif renkler tercih etmelisiniz.
Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için becerilerimi ve deneyimimi kullanmak istiyorum." Şirketinizin [çalışanlara davranış/iş yapma biçiminden] etkilendim ve bunun bir parçası olmaktan gurur duyarım. Ekibinize değerli bir katkı yapabileceğime inanıyorum.
Mülakata giriş yaparken sizinle görüşecek olan yetkiliye gülümseyerek selam vermeli, eğer size elini uzatıyorsa utangaç olarak değil, kendinden emin, kararlı ve dik bir duruşla elini sıkarak size gösterilen yere oturmalısınız.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Uzmanlar “uyumun yolu benzerliklerden geçer” diyor. O halde, mülakatı yapan kişi elinizi nasıl sıkıyorsa o şekilde karşılık vermek gerekir. Tokalaşma ya da selamlaşmanın ayarını dengelemeniz aynı düzeyde olmak istediğiniz mesajını verir. Eli fazla sıkmak görüşmede baskın bir tutum hissi yaratabilir.
Koyu renk rujlar hem dudakları ince gösterir, hem de kusurları vurgular. Ruj seçerken yüze canlılık veren pembe, gül kurusu veya şeftalinin dudak renginize yakın doğal tonlarına yönelin. Genç ve modern bir görünüm için, saten bitişli yarı mat rujları öneririm.
Oje ve el bakımına gelirsek, uçuk pembe ya da rakı beyazı denilen french tabanı rengini kullanmanızı tavsiye ederiz. Kırmızı, siyah, rengarenk, taşlı, süslü ojeler iş görüşmelerinde hoş karşılanmayacaktır. Upuzun sivri tırnaklar ya da takma tırnaklardan da aynı şekilde kaçınılması gerekir.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri