Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Saçlarınızı her zamanki gibi yıkadıktan sonra sirkeli su ile ikinci bir yıkama yapın ve sonra bol suyla durulayın. Bu işlemi, haftada üç kereyi geçmeyecek şekilde her yıkamadan sonra tekrarlayabilirsiniz. Kısa bir süre sonra yağlanmanın azaldığına şahit olacaksınız.
Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenilmesi saç yağlanmasına sebep olur. Saçlara sık sık dokunulması da bir diğer sebeptir. Saçların çok sıcak suyla yıkanması da saç yağlanmasına sebep olur. Gün içerisinde yaşanılan stres, saç yağlanmasına neden olan faktörlerdendir.
Peki, saç yağlanması zararlı mı? Bu sorunun cevabına gelecek olursak, aşırı yağlanma ve saçları yağlı bırakmak maalesef bazı sorunlara yol açabilir. Bunlardan en önemlisi ise saç dökülmeleridir. Ayrıca yağlanma saç diplerinde kepeklenme ve pul pul dökülmelere de yol açabilir.
Bu parlama saçlarının kirli görünmesine neden olacaktır. Bu nedenle yağlı saçlarının her daim temiz olmasını ve hacimli görünmesini, ağırlaşmamasını sağlamak için gün aşırı yıkamanı öneririz. Ancak çok fazla yağlanma varsa her gün, saç tipine ve saçının ihtiyacına uygun bir günlük şampuanla saçlarını yıkamanı öneririz.
İlgili 39 soru bulundu
Aynı zaman da sürekli yıkamak, 1 günde 1-2 defa yıkamak, her gün yıkamak saçın yağını temizlemez cildi kurutur ve daha çok yağ salgılamasına neden olur. Stresten bazen saçlarımıza ellerimizi değdirebiliyoruz. Bu durum da saçları yağlandırır. Yağlı saçlarını her gün yıkamaktan vazgeçip 3-4 gün ara ile yıkamaya çalış.
1 bardak suya 2-3 yemek kaşığı sirke koyup karıştırın. Birkaç dakika bekleyin ve daha sonra soğuk su ile saçınızı yıkayın. Bu karışımı banyodan çıkmadan önce durulama suyu olarak kullanırsanız saçınızdaki fazla yağı alır ve saçınıza parlaklık verir. Haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Aşırı yağ salgısı olan saçlar bir günde, hatta birkaç saatte yağlanabilir. Ama kesinlikle saçlar günde bir den fazla yıkanmamalı, hatta yıkama sıklığı gün aşıya çekilmeye çalışılmalıdır.
B2 vitamini (Riboflavin); saç derisinin yağını dengeler. Antioksidan özelliğine sahip olan bu vitaminin eksikliğinde saç derisi çabuk yağlanır ve saç uçları çabuk kurur.
Şampuan seçimi diğer önemli faktördür. Çeşitli saç tiplerine göre üretilen farklı şampuanlar vardır. Yağlı saçlar için olan şampuanlar az nemlendirici ve kuvvetli şampuanlar içerirler. Ürün seçerken, yağ, silikon, lanolin içermeyenleri tercih ediniz.
Saçın Doğal Nem Dengesini Sağlar.
Saçı yağlı bırakmak, saçın doğal nem dengesini korumasına yardımcı olur. Nemini kaybeden saç kurur. Bu nedenle saçı yağlı bırakmak, saçın nem dengesi için faydalıdır.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Saç derisinin yağlanması, her bir saç kılıfına bağlı bulunan yağ bezlerinin sayısı, aktivitesi ve androjen hormonların kontrolünde gerçekleşir. Saçın yağlanması cinsiyet hormonlarının salgılanmaya başlandığı ergenlik döneminde başlar ve özellikle testosteron hormonundaki artışa paralel artar.
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği, E ve D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olmaktadır. Demir eksikliği de kadınlarda saç dökülmesinin nedenlerindendir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Ayrıca az önce de dediğimiz gibi sıcak su, saçta biriken kir ve fazla yağları temizlemede önemli bir yardımcı. Fakat gereğinden fazla sıcak su, saçlarımızdaki uçucu yağların ve nemin kaybolmasına neden olacağı için zamanla kuruluk ve kepek sorunu ortaya çıkabilir.
Yağlı saç nasıl temiz görünür? Aslında temiz olduğu halde yağlanmadan dolayı yine de saçların temiz görünmüyorsa saç diplerine yağ emici pudralardan kullanmayı deneyebilirsin, ayrıca yine saç diplerine fön tutarak yağlanmanın kurumasını ve daha az görünür olmasını sağlayabilirsin.
Saç Bakım Yağı Saç Diplerine Sürülür mü? Saç bakım yağları, saç diplerine uygulandığında kökleri besler. Böylece saçların büyümesine yardımcı olur. Saçınıza veya cilt tipinize uygun ürünler kullanmamanız durumda olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri