Hepatit B virüsü taşıyan herkes Siroz olur mu? B virüsü bulunan herkes siroz olmaz. Böyle kesin bir kural yok. Hastalık herkeste farklı şekilde görülür.
Hepatit B genellikle kendini belli etmeden ilerler. İlk enfeksiyonda hastaların %20'sinde sarılık görülürken kalan %80'lik kısımda belirti görülmez. Belirti vermeden hastalık ilerledikten sonra kronik viral enfeksiyon 10-50 yıl aralığından sonra kendini siroz ya da kanser olarak gösterir.
Kronik hepatit B hastalığının siroz ve karaciğer kanserine dönüşme ihtimali vardır.
Tedavi uygulanmadığı takdirde siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski bulunuyor. Bu durumda karaciğer nakli gündeme gelebiliyor. Hepatit B taşıyıcıları ömürleri boyunca virüse neden olan herhangi bir sorun yaşamazken, yüzde 10 oranında hastalık geliştirme riski taşıyorlar.
Kronik Hepatit B hastalarının %15-25'inde belirli bir süre sonunda siroz (karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına ve karaciğer yetmezliğine yol açan bir hastalık) veya karaciğer kanseri gibi ciddi karaciğer hastalıkları gelişir. Karaciğerinde hastalık gelişen bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmeyebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Hepatit B, kan ve meni gibi vücut sıvıları ile yayılan, aşı ile önlenebilen Hepatit B (HBV) virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir karaciğer enfeksiyonudur. Hepatit B tedavi edilmediğinde siroza veya kronik enfeksiyona yol açabilir.
Sirozun bilinen en yaygın sebebi kronik alkol kullanımıdır. Aşırı alkol kullanımının haricinde en önemli siroz nedenlerinden bir tanesi de Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik viral hepatitlerdir.
Erken dönemde en sık görülen belirtiler; iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, halsizlik ve çabuk yorulma olup, ileri evrelerde vücutta su birikimi, bacaklarda ödem, karında şişlik, kas erimesi, ciltte çabuk morarma, kanamaya eğilim, aşırı kaşıntı, sarılık ve geçici şuur değişikliği siroz belirtisi olarak ortaya çıkar.
Anti HBS test değerinin 5 mIU/ml düzeyinden yüksek olması pozitif şeklinde kabul edilir. Değerlerin yüksek olması hepatit B bulaşması geçirdiği ve iyileştiğini düşündürür. Hepatit B aşısı olmuş bireylerde tahlilin pozitif (yüksek) netice vermesi, en doğal ve normal olandır.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Kronik hepatit B tedavisinde kullanılan çok çeşitli ilaç seçeneği mevcuttur. Tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmekle birlikte virüsün vücuttan tamamen uzaklaştırılması genellikle mümkün olmamaktadır.
Sarılık aslında farklı nedenlerle ortaya çıkan bir tıbbi durum olsa da halk arasında Hepatit B hastalığına da sarılık denir.
Karaciğer sirozun erken evrelerinde genellikle çok az belirti görülür. Erken dönemde en sık görülen belirtiler; iştahsızlık, kilo kaybı, çabuk yorulma, bulantı, kabızlık, aşırı gaz, midede ağırlık duygusu ve ayaklarda hafif şişliktir. Hastalık ilerledikçe bu belirtiler şiddetlenir.
Hepatit B ile kronik enfeksiyonu olan çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeyi bekleyebilir. Size kronik hepatit B tanısı konduğunda virüs kan ve karaciğerinizde ömür boyu kalabilir.
Kişinin immün sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B'den korunacaktır.
Doktor, ilk olarak alkol tüketimi ve tıbbi geçmiş hakkında sorular soracaktır. Ayrıca karaciğerin durumu hakkında bilgi edinmek için sizi inceleyecektir. Sirozun tespiti genellikle rutin bir kan testi ya da muayene aracılığıyla sağlanır. Doğrulama adına laboratuvar ve görüntüleme testleri talep edilebilir.
AST de ALT gibi en çok karaciğer, kalpte; az oranda böbrek ve kaslarda bulunan bir enzim türüdür. Normal, sağlıklı kişilerde AST değerleri düşüktür. Ancak bir sorun olduğunda bu değer yükselir. En fazla hepatit, karaciğerdeki hasar, siroz gibi sorunları teşhis etmek için AST değerlerine bakılır.
Karaciğer ağrısı aslında üst karın bölgesinin sağında hissedilir. Bu ağrı zamanla sırta, sağ omuza, karın bölgesine veya böbreğe yayılabilir. Eğer bu bölgelerde uzun süreli ağrı hissederseniz, bu ciddi bir karaciğer sorunu belirtisi olabilir.
Her ne kadar siroz karaciğerde geri dönülmez hasarlara neden olsa da, sirozun erken evresinde uygulanacak olan tedaviler hasarı durdurabilir ve hastanın seneler boyunca normal bir yaşam sürmesini sağlayabilir. Sirozun henüz kesin bir tedavisi bulunabilmiş değildir.
Siroz, hepatit ve kronik alkolizm gibi birçok karaciğer hastalığı ve durumunun neden olduğu karaciğerin skarlaşmasının (fibrozis) geç bir aşamasıdır. Karaciğeriniz her yaralandığında kendini onarmaya çalışır ve bu süreçte skar dokusu oluşur.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir.
6.Hepatit B enfeksiyonu birden fazla kez geçirilebilir mi? Hayır. Akut hepatit B geçiren hastalarda virüse karşı koruyucu antikorlar geliştiğinde kişi hastalığa karşı bağışık olur ve tekrar hepatit b geçirmesi engellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri