Şarap yapımında olduğu gibi kakao tarımında da toprak çeşidi kakao çekirdeklerinin tadını etkiler. Kakao ağacının meyve vermesi 3-5 yılı bulur ve her ağaç yılda ortalama 1000 çekirdek verir. 1000 çekirdek ile üretilebilen çikolata miktarı ise sadece 1 kilogram civarındadır.
Kakaonun yetiştiği iklim bölgelerinde yağışlar fazla, nem yüksek, toprak ise geçirgen ve biraz asidiktir. Kakao bitkileri yaygın olarak tohumdan yetiştirilir. Kakao tohumları önce bir çiftlikte ekilir, 3-6 ay sonra fide haline gelince de alınıp tarlalara dikilir.
Kakao çekirdekleri çimlendiriliyor ve uygun toprağa ekildikten sonra 1.5 metre aralıklar ile dikiliyor. Bir diğer method ise aşılama dediğimiz, iki yaşlı kakao ağacının parçalarından yeni bir ağaç yetiştirmek. Yeni ağaç 1-2 yıl içerisinde çiçek açmaya başladığında verimsiz yaşlı ağaç kesiliyor ki fidan büyüyebilsin.
Kakao tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Minimum sıcaklık 12 - 15 derece aralığında olmalıdır. Son derece hassas bir bitki türü olduğu için sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilmesi de zordur. Kakao üretiminde sıcaklığın 35 derece olduğu yerler uygundur.
Önce meyveden tohumları çıkarın ve suyla iyice temizleyin. Ardından, yaklaşık 10,5 cm çapında bir tencereye% 60 malç ile% 30 perlit (veya benzeri) ve% 10 guano doldurun. Sonra vicdanlı bir şekilde sulayın. Ardından, tencereye en fazla iki tohum koyun, düz bir şekilde yatırın ve üzerlerini ince bir alt tabaka ile örtün.
İlgili 18 soru bulundu
5 yıllık bir kakao ağacı yaklaşık 30 yıl boyunca meyve vermektedir. Kakao ağacı mutlaka bol bol sulanmalıdır. Yetişkin bir fide dahi mutlaka haftada bir kez bol su ile sulanmalıdır.
Theobroma cacao
Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir.
Kakao ağacının yetişmesi için uygun iklim koşulları olmadığı için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de kakao ağacı yetişmez.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Lezzetli çikolataların mimarı kakao ağacı, dünyanın Güney Amerika ve Afrika kıtalarında yetişiyor. Çikolatanın temel bileşeni olan kakao ise "Theobroma Cacao" Latince ada sahip. Bu ağacın boyları genellikle 4 metre ile 15 metre arasında değişiyor. Çikolata ağacı üretimi için gerekli iklim şartları bulunuyor.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Ağaçların her biri 1-5 kg ağırlığında meyve verir. Kavunu andıran, 25 cm uzunluğunda, 10-15 cm çapındaki meyvelerden 30-50 adet çekirdek çıkar. Yetişkin bir ağaçtan yılda 0.5-2 kg kurutulmuş çekirdek elde edilebilir (Anon, 2003a).
İçerisinde yer alan flavanol ile beraber, güçlü bir antioksidan olarak öne çıkıyor. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve dış zararlara karşı vücudu koruma imkanı sağlamaktadır. Onun dışında birçok önemli faydası için de düzenli olarak kakao meyvesi yenebilir.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Kakao bitkisinin üç ana çeşidi Forastero, Criollo ve Trinitario'dur. Birincisi, dünya kakao üretiminin %80-90'ını oluşturan en yaygın kullanılanıdır. Criollo çeşidinin kakao çekirdekleri daha nadirdir ve nefis bir yiyecek olarak kabul edilir.
Elmalı tart. Japon bilim adamlarının yaptığı araştırmalar elmaların 40 yıl önceye göre çok daha az sulu ve çok daha az lezzetli olduğunu ortaya koyarken, daha hızlı değişen iklim 40 yıla kadar elmanın neslini tüketebilir.
Kakaonun bozulup bozulmadığını anlamanın bir yolu da koklamaktır. Çikolata kokusunun dışında kötü bir koku geliyorsa, kakaonun görünümünde küflenme, böceklenme gibi değişiklikler varsa kakao kullanmadan atılmalıdır.
Grand Candy fabrikasının müdürü Karen Vardanyan, ürettikleri çikolatanın 5.60 metre uzunluğunda, 25 santimetre kalınlığında ve 4.41 ton ağırlığında olduğunu açıkladı. Yüzde 70 kakao oranı olan bu dev çikolata 16 Ekim'de kesilip dağıtılacak.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Kakaonun İçindekiler Nelerdir? Kakao tohumlarında uyarıcı bir madde olan teobromin bulunur. Antioksidan açısından zengin olan kakao, yüksek oranda bitkisel protein ve kafein içerir. Potasyum, magnezyum gibi mineraller ve E, D, A, tiamin, riboflovin gibi vitaminler açısından zengin bir kaynaktır.
Çikolata ağacının Latince Theobroma cacao adıyla bilinmektedir. Çikolata ağacı denilmesinin sebebi çikolata üretiminde hammadde kaynağı oluşturmasıdır. Esasen kakao ağacı olarak da adlandırılmaktadır.
2- Kakao Meyvesi Hasadı
Bu kapsüllerin kabukları olgunlaştıklarında turuncuya döner ve hasat bıçakları ile kabuklar zedelemeden ağaçtan koparılarak toplanır. Genelde insan eliyle ve bıçakla yapılan bu işlem oldukça zahmetlidir ve sıcak hava koşullarında gerçekleşir.
Kakao tohumları mayalandıktan sonra kullanılır. Çünkü çok keskin acı bir tadı vardır.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Kakao nedir? İki çenekli bir bitki olan kakao meyvesi, çikolata yapımında kullanılan tropikal bir bitkidir. Criollo ağacında yetişen kakao çekirdekleri, lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça pahalıdır. Özellikle Güney Amerika ile beraber Afrika kıtasında yetişen bir ağaç türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri