Bebek süt intoleransı gibi bir sorunu varsa, farklı bir mama türüne geçişi düşünebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin rahat etmesi için uyku ortamına da dikkat etmelisiniz. Bebeklerde cadı saati nedir? Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir.
Kolik atakları genellikle bebek, üç haftalıkken başlar ve 6-8'inci haftalar arasında pik yapar. Bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ında dört aylık olduğunda kolik şikayetleri geriler. Ancak 6-9 aya kadar atakları devam eden kolik bebekler de görülebilmektedir.
Bebekler dünyaya geldiğinde soğuk havaya ve yeni bir ortama maruz kalırlar. Bu yüzden çoğu zaman hemen ağlarlar. Bu ağlama bebeğin ciğerlerini genişletecek ve amniyotik sıvı ve mukusu dışarı atacaktır.
Kolik Ne Kadar Sürer? Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.
Kolik bebek büyüdükçe düzelir fakat özellikle yeni anne ve baba olanlar için durumun düzelmesine kadar olan süre son derece zorlayıcı geçebilmektedir. Ebeveynler hem koliğin şiddetini az da olsa azaltmak için hem de üzerlerinde bulunan stresi düşürmek için bazı adımlar atabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bebeğini dik pozisyonda biberonla beslemek önemlidir. Bebeğin beslenme sırasında ve sonrasında sık sık geğirmesini sağlamak, sindirim sisteminde gaz birikmesini engelleyip rahatlama sağlamak konusunda faydalı olabilir. Buna istinaden beslenme sırasında eğimli bir şişe kullanmak, bebeği dik beslemeye yardımcı olur.
Gaz sancısı nedeniyle oluşan kolik bebek, bebeğin uzun süre boyunca ağlamasına yol açar. Bebeğin beslenme ve uyku düzeninin bozulmasına yol açan bu durumda bebeğin sakinleşmesini sağlayan bazı yöntemler bulunur. Ancak bu yöntemler bazı bebekleri sakinleştirirken bazılarının daha fazla ağlamasına da yol açabilir.
1.Simetikon içeren gaz damlası barsakta gaz oluşumunu ve çıkmasını kolaylaştırır. Aile yarar görürse ilaca devam önerilir. 3. Bitkisel damlalar veya çaylar (papatya, rezene, meyankökü,anason, melisa) gaz çıkarma ve gaz sancısı azalmasına yardımcı olabilir.
"Çocuklarınız ağladığında onları dövmeyin; çünkü ilk dört aydaki ağlamaları 'lâ ilâhe illallah' zikridir, ikinci dört aydaki ağlamaları Peygamber'e (s.a.v) 'salâvattır', üçüncü dört aydaki ağlamaları ise anne ve baba hakkında duadır." - Bu hadis sahih midir, kaynağını belirtir misiniz?
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Kolik Bebekle Başa Çıkmanın Yolları
Öncelikle emziren anneler beslenmesine dikkat etmeli, gaz yapabilecek besinler tüketmekten kaçınmalıdır. Özellikle bebeği sakinleştirmek oldukça önemlidir. Bunun için bebeğe şarkı söylemek, müzik dinletmek, ılık bir banyo yaptırmak, masaj yapmak faydalı olabilir.
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Kullanım Şekli: 0 - 1 yaş günde 1 veya 2 kez 20 damla, 1 - 3 yaş günde 1 veya 3 kez 20 damla, 3 yaş ve üstü günde 2 ile 4 defa 20 ile 40 damla yemeklerden sonra ağız yoluyla alınır.
İlk 6 aylık dönemde yani bebeğinizi sadece anne sütüyle beslediğiniz süreçte, bebeklerin bağırsak sistemi yetişkinler gibi değildir. Bağırsak sistemindeki değişimler 6. aydan sonra başlanan ek gıda ile meydana gelir, 18. ve 36. aylar arasında yetişkinin sindirim sistemine benzemeye başlar.
Yenidoğan Bebeğin Gazı Olduğu Nasıl Anlaşılır? Gaz sancısı çeken yenidoğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma sıkça görülür.
Doğumu takip eden ilk günlerde bebeğin tam oturmamış vücut ısı dengesini kurmasına yardımcı olur, bebeği sıcak tutar. Gaz sancısına iyi gelir. Kolik bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur.
Emziren anneler, emzirme döneminde elma, armut, papaya, avokado, kereviz, pancar, havuç, kuşkonmaz, mısır, tatlı patates, kabak, patlıcan, mantar, yumurta, et ve balık yiyebilir. Papatya, zencefil, ıhlamur, rezene ve hindiba çayları içebilir. Bu tür yiyecek ve içeceklerin gaz yapma htimali oldukça düşüktür.
Kolik durumunda ortaya çıkan susturulamayan ağlama durumu yaklaşık olarak bebek altı haftalıkken en yüksek seviyeye ulaşır. Üç ile dördüncü ay arasında ise ağlama krizleri azalmaya başlar.
Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri
0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Güneş ışınlarının dik olarak geldiği sabah 9 öğleden sonra 16.00 zaman aralığı dışında çıkarılmalı, İlk gün 2 dakikada sınırlı tutulmalı, sonraki günlerde süre yavaşça arttırılmalı ancak 30 dakikayı geçmemeli, Bebek güneşe çıkarıldığında başlık takılmalı, Kıyafetleri ince ve pamuklu olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri