Kırgızların keçe ev olarak adlandırdıkları çadırları, Oğuzlar ve Uygurlar da kullanmıştır. Orta Asya'da Kazaklarda ve Kırgızlarda en yaygın çadır tipi yuvarlak ve kubbeli olanlarıdır.
Yurt ya da ger, Orta Asya'da Türk ve Moğol göçebelerinin ev olarak kullandığı çadırlara verilen ad. Orta Asya bozkırlarında birkaç değişik türde göçebe grup tarafından konut olarak kullanılan ve deri ya da keçe ile kaplanmış taşınabilir, yuvarlak bir çadırdır.
Otağ - Türk, Altay ve Moğol halk kültüründe Hakan Çadırı.
Büyük Yünlü Mamutlardan gelen kemikler, buzul çağında hem Neandertaller hem de ilk insanlar tarafından barınaklar inşa etmek için destek malzemesi olarak kullanılmıştır. Bu tür barınağın bilinen en eski örneği Moldova'da bulunmuş ve 40,000 MÖ civarındadır.
Çadır kültürü aslında nomad kültürü statüsünde değil, bir kültürün şekillenmiş hali diyebiliriz. Çadırlar günümüze geldiğinde Prof.Dr. Celil Arslan hocanın da dediği gibi türbe-kümbet şekline bürünmektedir. Çadırın mimari kültürü de devam etmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
"Çadır", eski şekli "çatır", Farsça "çadır" dan veya Türkçe "Çat" kökünden türetilerek meydana gelmiştir. (Osm. Hayme) Türkler bu tür meskenlere, "ev, iv, oba, otak, kerekü, gereke, çerge, çatır ve çetir'de derler[1].
Doğal hayatta sığınak olarak kullanılan kamp malzemesi. Çadırlar üretildikleri malzemeye ve tasarımlarına göre farklı hava şartlarında kullanılmaya elverişli şekilleri vardır. Çadır için farklı çadır platformu türleri vardır.
Padişah ve paşa çadırları tenefli, kumandan ve beşik çadırları kara çadır tipi direkli çadırlardır. Dıştan atlas, ipek sırma işlemeli kumaşlar ile kaplanmış, içinde ve dışında farklı kumaşlar kullanılmıştır.
Kızılay Çadır&Tekstil, bir Kızılay Yatırım iştirakidir. Elde edilen gelirlerin tamamı Kızılay'a aktarılarak insani yardım faaliyetlerinde kullanılmaktadır.
Afetlerden etkilenen insanlara barınma alanında da yardım edebilmek amacıyla, Kızılay tarafından 1954 yılında kurulan çadır dikim tesisi yıllar içinde büyümüş, Kızılay'ın çadır üretim kabiliyetleri günden güne gelişmiştir.
Orta Asya ve Anadolu Türklerinde çadır en çok kullanılan terim olmakla beraber ev, iv, üy, oba, otak, kerekü, gerek, çerge, getir, yurt gibi kelimeleri de kullanmışlardır. Kırgızlar çadıra, kiyiz, keçe, üy, iv derken, Uygurlar iv, oba, yurt, ev demişlerdir (Onuk, 2005, s.13-14).
Osmanlı Devleti'nde padişahın çadırlarını kurup kaldıran ve koruyan teşkilâta verilen ad. Halife ve sultanların yatak ve halılarını seren, çadırlarını kuran kişi; cami, medrese gibi vakıf eserlerinin temizlik işleriyle uğraşan görevli. Surre alayında görevli kişilere verilen unvan.
Tarihte pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan Bilecik, Kayı Boyu'nun Orta Asya'dan 400 çadırla gelip Söğüt'te, Osmanlı Devletinin kuruluş merkezliğini yaptığı yerdir. İlin tarihçesinin çok eskilere dayanması ve Osmanlının kurulduğu yer olması ayrıcalığı yanında, Kurtuluş Savaşı'nda verdiği çetin ...
Alaçık genellikle Teke Yöresi'nde yaşayan bir kısım Yörükler tarafından kullanılan bir çadır türüdür.
Türkmen çadırı da “yut” dediğimiz çadır türü içinde yer almaktadır.
Yörük çadırı, geleneksel Türk kültüründe kullanılan bir tür taşınabilir barınaktır. Yörük çadırı genellikle keçi kılı veya yünden yapılmış bir dış örtüye sahiptir ve içinde yaşayanların sıcak ve kuru kalmasını sağlamaktadır.
Kızılay Çadır&Tekstil AŞ'de AHBAP derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır.
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Ahbap Derneği, Kahramanmaraş depremleri sonrası depremzedeleri barınma ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak için Kızılay'dan çadır satın aldığını doğruladı.
KAPIKULU SÜVARİLERİ: Kapıkulu askerlerinin atlı birliklerden oluşan kısmına "Kapıkulu süvarileri" denir. Savaşta hükümdar çadırını, sancakları ve hazineyi korurlardı. Kapıkulu süvarileri Sipahi, silahtar, sağ ulufeciler, sol ulufeciler, sağ garipler ve sol garipler olarak bölümlere ayrılırdı.
Mes'ud ve Abdullah b. Abbas, Peygamber Efendimizin Bedir Savaşı'nda girdikleri yuvarlak bir çadırdan bahsetmektedir. 1 Yine 627'de Hendek Savaşı hazırlıkları yapılırken Sevgili Peygamberimiz, kendisi için kurulan bir çadıra yerleşmişlerdi ki, bu çadır Kubbetu't Türki / Türk Çadırı olarak isimlendirilmektedir.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Vatandaşlık ya da yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir.
İhtiyaç duyulan ilk çadır aparatı, çadır kazığı diğer adıyla kamp çivisidir. Çadır kazıkları çadırları zemine sabitlemek için kullanılır. Çadır kuracağınız zemine uygun olarak yumuşak ve sert olmak ve üzere iki türü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri