Lungo, İtalyancada "uzun" anlamına gelen, espresso makinesinde daha fazla su kullanılarak hazırlanan bir İtalyan kahvesi türüdür. Makinede daha uzun süre kalan kahve için normal bir espressoda kullanılan 45 ml suyun aksine yaklaşık 120 ml su kullanılır. Lungo normal espressoya göre daha serttir.
Single shot espresso yoğun ve acı bir aromaya sahipken; lungo kahve daha çok suyla açıldığı için hafif bir tat vermektedir. İçimi daha yumuşaktır.
Lungo, oldukça yoğun bir kıvama sahip espressonun daha hafif ve seyreltilmiş hali olduğu için içimi daha yumuşak, tadı ise espressoya oranla daha serttir. Özel oranlarla hazırlanan lungo, Fransızca'da “café allongé” olarak adlandırılır popüler bir kahve türüdür.
Espresso yaparken kullandığınız miktarda kahveyi 90 ml su ile hazırlarsanız Lungo elde edersiniz. İtalyanca bir sözcük olan Lungo uzun anlamına gelmektedir. Dolayısıyla lungo birçok yerde uzun çekim espresso olarak da adlandırılır.
İlgili 31 soru bulundu
Lungo Americano farkı şudur: Americano için, espresso hazırlandıktan sonra içerisine sıcak su eklenir. Lungoda ise sıcak su, kahvenin üzerinden daha uzun süre akar. Lungo ve americano farkı; lungo, Americano'dan daha küçük bir miktarda olur fakat daha acı bir tada sahiptir.
Ristretto: Espresso gibi hazırlanır. Espresso kahveden farkı kahve/su oranının 1:1 olmasıdır. Bu da Ristretto'yu espressodan daha yoğun ve sert yapar.
Ristretto kahvesinin, Espressoya kıyasla kafein miktarı daha düşüktür ve aroması daha güçlüdür. Ristretto tek yudumda içilirken single espresso bile iki ya da daha fazla yudumla içilebilir.
Mocha Kahve Nedir? Şekerli tatları sevenlerin gözde kahvesi olan Mochanın İtalya'nın Torino kentine özgü bicerin isimli kahveden ilham aldığı düşünülür. Bicerin; espresso, sıcak çikolata ve yoğun süt köpüğü ile hazırlanan ve cam bardaklarda servis edilen geleneksel bir kahvedir.
Cortado espresso bazlı, süt ile hazırlanan ve sıcak tüketilen bir kahvedir. Cortado ismi İspanyolcadaki “cortar” yani “kesmek” fiilinden gelir çünkü cortado da espressonun süt ile kesilmesiyle yapılır.
En basit anlatım ile lungo kahve tarifi, espresso hazırlar gibi hazırlık yapıp, farklı olarak toz kahve içinden sıcak su akıtma süresini 35 saniyeye uzatmaktır. Bu şekilde single espressodan 5-10ml daha fazla kahve elde edilir, bu da uzun içim espresso yani lungo kahve olarak adlandırılır.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Yoğun bir kıvama ve sert bir tada sahip olan doppio, iki fincan espresso olarak servis edilen kahve türüdür. Süt kullanılmadan sade olarak hazırlanan espresso çeşitlerinden biri olan doppioda 60 ile 185 mg arasında kafein bulunur ve yoğun kafein miktarı ile uyandırıcı bir etkiye sahiptir.
Lungo, espresso makinesi ile tek espresso standardından 2 kat daha fazla su kullanılarak hazırlanan bir kahve çeşididir. İtalyancada 'long' yani uzun anlamına gelir. Fransızcada ise 'cafe allonge' olarak adlandırılır. Normal espresso 18-30 saniye arasında 25-30 ml hacim ile hazırlanır.
Ristretto, normal miktarda kahveden yarı miktarda su kullanılarak elde edilen geleneksel bir espresso türüdür. Ristretto'nun tam tersi miktarı iki katına çıkartılan Lungo'dur. Ristretto İtalyanca'da sınırlandırılmış anlamına gelirken "Lungo" uzun anlamına gelmektedir.
Ancak el presi bulunmayan espresso makinelerinde ristretto, espressonun yarım ölçek su ile hazırlanması ile elde edilir. Bu yöntemle fincandaki espresso 15 mililitreye ulaştığında kahve alımı durdurularak ristretto elde edilmiş olur.
Espresso bazlı bir kahve olan macchiato, sütle hazırlanan diğer kahvelere göre daha az süt içerir. Bu sayede kahvenin tadı ve aroması baskılanmaz. Siz de kahvenin tadını ve aromasını yoğun hissetmeyi seviyor, ancak espresso kadar sert kahveleri tercih etmiyorsanız klasik macchiatoyu deneyebilirsiniz.
Latte, İtalyanca'da Süt anlamına gelmektedir. Asıl adı Caffe Latte Machiatodur. Espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
Bir shot espresso (30 ml), flat white yapılırken iki shot espresso kullanılır. Üzeri ısıtılmış ve köpürtülmüş süt ile tamamlanır, sıcakken servis edilir. Flat White genellikle gün ortasında ara öğün olarak tercih edilir. Hazırlanan espresso bardağın içerisine dökülür ve üzerine sıcak süt eklenerek servis edilir.
starbuckslarda, filtre kahvenin sütlü halidir. starbuckslarda ayrıca mozaik kekin kurabiye versiyonunun adıdır. içinde fındık parçaları da vardır.
Cappuccino, Caffe Latte'den hacmi ve sunuşu ile ayrılır. Latte, büyük bardaklar ile 250-300 ml ile servis edilirken, Cappuccino kulplu fincanlarda 150-200 ml arasında servis edilir. Cappuccino'nun süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü iken lattede daha ince bir köpük vardır.
içinde kullanılan kakao tozu yada şurubudur. cafe latte espresso'ya köpürtülmüş süt ilavesiyle yapılırken, mocha'da fazladan kakao tozu yada şurubu da katılır. her ikisinin de buzlu veya sıcak olarak hazırlanması mümkündür. mocha latte'nin çikolata sosu-şuruplu olanı.
Americano, kahvenin içime hazır en saf hallerinden biri olan espressonun su ilave edilerek seyreltilmesiyle hazırlanan ve oldukça yaygın olarak tüketilen bir kahve türüdür. Espresso baz alınarak hazırlanan ve ilave içeriğe göre adlandırılan bu kahve çeşidi tadı ve dokusu ile klasik kahve tadına en yakın olanıdır.
Tam da adında olduğu gibi, 2 shot espressonun birleşimi, double espressoyu oluşturuyor. Espresso makinesine, espresso için konulan kahvenin iki katı, yani 14 g kahve konuluyor. Aynı zamanda 50 ml su ile demleniyor.
Gördüğünüz gibi espresso genelde 'tek shot' yani 30 ml kadar oluyor. Doppio'yu ise double/çift shot olarak düşünebilirsiniz. Ristretto, normal miktarda kahveden yarı miktarda su kullanılarak elde edilen geleneksel bir espresso türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri