Caferi mezhebinde farz kabul edilen; Ayât namazı, büyük oğul üzerine farz olan namaz, Hanefi mezhebinde ayat namazı sünnet ve müstehap kabul edilmekte, büyük oğul üzerine farz olan namaz uygulaması ise Hanefi mezhebinde yoktur.
Günlük ibadetlerden namaz Sünnilerle aynı şekilde 5 vakit kabul edilir. Ancak öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazları birleştirilerek, cem edilerek edâ edilir. Namaz ibadetinde kıyamda elleri bağlamazlar, sağ ve sol omuza selam vererek namaz bitirmezler, namaz bitiriş şekilleri farklıdır.
>Caferî mezhebine göre, öğleyle ikindi, akşamla yatsı namazlarının vakti, özel, ortak ve fazilet vakti olmak üzere üçe ayrılır.
Buradakiler Caferi oldukları için cuma günü namazı dört rekât kılıyorlar.
Farklı bir mezhebe mensup olan imama uyarak namazı cemaatle kılmakta bir sakınca yoktur. Zira mezhep farklılığı namazda iktidaya (imama uymaya) engel değildir.
İlgili 19 soru bulundu
Şii – Caferi bu grubun arkasında da namaz kılınmaz.
İmam-ı Cafer-i Sadık hazretlerinin kendisi de hak, yolu da hak, ictihadları da haktır. Çünkü bütün mübarek dedeleri gibi Ehl-i sünnettir.
Caferilik mezhebini Ehli Sünnet mezheplerinden sayılmamasını sağlayan asıl unsurun itikadi meselelerden olan imamet inancıdır.
Cevap: Cafer-i Tayyar namazı dört rekâttır; ikişer rekât hâlinde kılınır. Her bir rekâtta Fatiha ve sûre okunduktan sonra rükûya gitmeden önce on beş defa Tesbihat-ı Erbaa (Subhanellahi ve'l-hemdu lillahi vela ilâhe illellahu vellahu ekber) okunur. Rükûda, rükû zikri okunduktan sonra mezkur zikir on defa okunur.
Üstelik burada Şiî fıkhı gereği her şehirde sadece bir mescidde Cuma namazı eda edilir ve Şiî akidesi gereği Cuma namazları farz-ı ayn değil farz-ı ihtiyarîdir. Yani herkese farz değildir.
Caferi inancına göre akşam ezanının okunması için havanın tamamen kararması beklenirken, 200 metre ilerideki başka bir camide de 10 dakika sonra akşam ezanı okunuyor. İki mezhep arasındaki bu farklılık nedeniyle, aynı kentte yaşayan Sünni ve Caferi vatandaşlar 7 dakikalık arayla iftarını açmış oluyor.
Alevîliğin tarihte etkilendiği dinsel gruplardan biri de Câferîliktir. Ancak Anadolu Alevilerinin kendilerine özgü bir inanç yapılanmaları vardır. Bu yapılanma Şiilikle de Sünnilikle de farklılaşan nitelikler içerir.
İslam inancına mensup Caferiler, Hz. Hüseyin'e olan yas merasimleriyle dikkat çeken bir Müslüman topluluğu. Muharrem ayıyla birlikte başlayan ve Kerbelâ'daki Erbain yürüyüşüyle son bulan yas ritüellerini ve dini yaşayış biçimlerini Caferiler'in kendi anlatımlarıyla sizlere aktarıyoruz.
Caferî mezhebi, tarihî süreç içerisinde birkaç farklı kola ayrılan Şia'nın en geniş koludur ve hatta günümüzde Şia denildiğinde doğrudan Caferîlik kastedilmektedir.
Sabah namazı kaç rekat sorusu ise en çok merak edilen konulardan birisidir. Sabah namazı 4 rekattır. Sabah namazının öncelikle 2 rekat olan sünneti daha sonra da 2 rekat olan farzı kılınır.
Bu mezhebin bir diğer adı da Imamiyye'dir. İmamiyye, Hz. Peygamber'in ölümünden sonra Hz. Ali, onun çocuklarını ve torunlarınıhem Allah' m emri hem de peygamberin tayini ve vasiyeti ile meşru imam olarak kabul ederek on iki imama inanınayı iman esaslarından sayanların mezhebi dir.
Cafer bin Ebu Talib ya da Cafer-i Tayyar (588 - 629), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi. Câ'fer et-Tayyâr'ın Davudî İsmailîlik'in 52nci Dâ'î'si olan "Mohammad Burhanuddin Sâhib" tarafından altın ve gümüşten yaptırılan Mu'teh, Ürdün'deki türbesi.
Balkan ve Birinci Dünya Savaşlarında önemli görevler üstlenen ve Milli Mücadele Dönemİ'nin "Trakya Milli Kumandanı" olan Cafer Tayyar Paşa, 1877'de Kosova Vilayeti'ne bağlı olan Priştine Sancağı'nda doğdu, "Çolakoğullan" lakabıyla tanınan Anadolu kökenli bir ailedendir.
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Şiâ, günlük beş vakit farz namazını tabii ki kabul ediyor. Ancak Öğle namazıyla kindiyi, Öğle namazı vaktinin başıyla kindi namazının sonu arasında geçen süre içerisinde ard arda kılarak onları birleştirirler, yani cem' ederler. Ayrıca aynı şekilde Akşam namazıyla Yatsı namazlarını birleştirilmesini caiz kabul ederler.
Ca'fer es-Sâdık (Arapça: جعفر الصادق; d. 699 veya 702, Medine - ö. 765, Medine) İsnâaşeriyye'nin altıncı, İsmâiliyye'nin beşinci imamı, Caferilik fıkhının kurucusu.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Ebû'l Hattâb, küfre düşmüş, peygamberlik davasında bulunmuş ve Câ'fer-i Sâdık'ın tanrı olduğunu öne sürmüştür. Haramları helâl saymış ve imamı tanıyan herkesin haramlardan muaf sayılacağını söylemiştir. Üstelik bu görüşleri Câ'fer-i Sâdık adına çıkarmıştır.
Şiiler Kimlerdir? “Şia” terimi “takipçiler” veya “izdeşler” anlamına gelen Arapça شيعة kelimesinden gelmektedir. Tarihteki kullanım “Şiat-ı Ali” yani “Ali'nin takipçileri” anlamına gelen kısaltılmış şeklidir. “Şiilik” veya “Şia” mezhebi mensuplarına “Şii” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri