'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Modern pazarlama anlayışında ilk unsur, doğru hedef kitlenin belirlenmesidir. Bu süreç, müşteri ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine olanak sağlar. İkinci unsur, etkili pazarlama iletişimidir. Bu kapsamda, reklam, halkla ilişkiler, satış promosyonları ve sosyal medya gibi farklı kanallar kullanılır.
Modern pazarlama anlayışında başlangıç noktası olarak piyasa alınır. Tüketici arzu ve isteklerini karşılamada kullanılacak araçlar bütünleşik (eş güdümlü) pazarlama çabalarıdır. Amaç ise; alıcıları tatmin ederek uzun dönemde kâr sağlamaktır.
Modern pazarlamanın odak noktası müşteriler hedefli olmaktadır. Geleneksel pazarlama anlayışında üretilen satılır mantığının yerini müşterinin isteği üretilir anlayışına bırakmaktadır. Bu durumda da uygulanan yöntemler ve stratejiler daima müşteriler odaklı olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetlerine denir. Telefon, billboard, gazete, dergi gibi pazarlama kanalları eski pazarlama biçimlerine örnektir. Yerel kitlelere ulaşmak için kullanılır yani kitlesel pazarlamanın parçasıdır ve oldukça yüksek bütçelidir.
Modern pazarlama yönetimi yaklaşımı, uzun bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu süreç, ürün anlayışı dönemi ve üretim dönemi (1900-1930), satış anlayışı dönemi (1930-1950), pazarlama anlayışı dönemi (1950-1990) ve toplumsal pazarlama dönemi olmak üzere 5 ayrı dönem olarak ele alınabilir.
Modern pazarlama anlayışı içerisinde farklı uygulamaları ile birlikte, pazarlama yönetim yaklaşımı, toplumsal pazarlama ve ilişkisel pazarlama yaklaşımları ortaya çıkmıştır.
Postmodern dönemde pazarlamada yaşanan en önemli değişim içeriğin değil biçim ve stillerin önem kazanmasıdır. Ürünün kullanım değeri ikinci plana atılmakta, imgelerinde tüketiciye sağladığı imaj ön plana çıkmaktadır. Tüketicilerde “ne tüketiyorsam oyum” anlayışı hakimdir.
1930'lardan önce, pazarlama kavramı temel olarak daha verimli üretim yapmak anlayışını benimsemekteydi. Bu anlayış, tüketicilerin, kullanılabilir durumda olan ve fiyatı oldukça uygun olan ürünleri tercih edeceği fikrine dayanmaktadır. Bu nedenle, işletmeler üretimi ve etkili dağıtımı geliştirmeye odaklanmış durumdadır.
Ürün odaklı pazarlama yaklaşımında amaç ürünün rekabetçi avantajını artırmaktır. Böylece işletme rekabetçi üstünlüğü elde edeceğini planlar.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Yeşil pazarlama, şirketlerin daha fazla kar elde etmesine ve daha sadık tüketiciler kazanmasına yol açmaz. Aynı zamanda asıl amacı olarak dünyamızın korunmasına da yardımcı olur. Sözlerini yerine getiren şirketler, iklim değişikliğini önemli ölçüde yavaşlatmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olabilir.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter. Bir ülkenin kendi sınırları içinde fa ali yet gösteren alış veriş merkezlerine iç pazar (İç ticaret) denir.
Toplumsal pazarlama uzun vadede bir toplumsal davranış değişikliğine yol açmayı hedeflerken, örgütün tüm paydaşlarının yararını gözetecek şekilde bu toplumsal değişimin bir parçası olmasını temel alan bir pazarlama yaklaşımıdır (Peattie ve Peattie, 2009; Cuthill, 2010; Kotler ve Zaltman, 1971).
Postmodern pazarlama anlayışı doğrultusunda müşteri odaklı faaliyette bulunan işletmeler, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati ile birlikte rekabet üstünlüğü veya rekabetçi avantaj kazanmak amacıyla, belli stratejik ve yaratıcı pazarlama yaklaşımlarını uygulama yoluna gitmektedir.
Geleneksel pazarlamada tüketici markaya e-mail, mektup ya da telefonla ulaşırken dijital pazarlama yöntemi ile ise tüketici reklamı görür görmez sosyal medya aracılığı ile yorum yapabilir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
İlişkisel pazarlama, müşteriler ile işletmeler arasında bir ilişki oluşturmak ve bu ilişkiyi sürdürmek amacıyla zaman, enerji ve dikkat yatırımını gerektirir. İlişkisel pazarlamada müşterilerle işletmeler arasında alışveriş için karşılıklı taahhütü gerektiren bir ortaklık vardır.
1.Üretime yönelik pazarlama anlayışı: 18. yy' dan 1920' lere kadar yaşanan bu evrede üretici az, tüketici çok olduğundan dolayı ve “ne üretirsem onu satarım” ve “ürün kendi kendini satar” düşüncesi hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri