Kayısı, Şeftali, Nektari, Badem gibi meyvelerin olmamış hallerine Çağla ismi verilmektedir.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi Türkiye, İran, İsrail ve Arap ülkelerinde yaygındır, ancak diğer ülkelerde yer alan etnik marketlerde de bulunabilir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve.. Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen ancak faydaları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi hakkında Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanları bilgi verdi.
Çağla, ilkbaharın gelişini müjdeleyen badem ağaçlarının meyvesidir.
Çağla meyvesinin bilinmeyen diğer adı badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan'dır. Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi genellikle tuz ile beraber olarak tüketilir. İpek yolu ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu topraklarına getirilen çağla meyvesinin tarihçesi M.Ö yıllara dayanıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Meyvenin olgunlaşmamış ve henüz yeşilken yenen hali de çağla olarak bilinmektedir. Çağla İsminin Anlamı Nedir ve Çağla Ne Demek? Çağla isminin sahip olduğu anlam, doğuştan gelen güzel huy anlamına gelmektedir. Çağla, henüz olgunlaşmamış ve meyvenin yeşil halini ifade etmek için de kullanılmaktadır.
Badem, erik ve kayısı çekirdeği sert meyveler veren ağaçlardır. Çağla ise bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir. Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır.
Çağla turşularının esas sırrı hiç beklemeden dalından kavanoza girmesi. Tabii ki yıkanıyor, ancak arada hiç beklemiyor.
Çağla düşük kalorili yiyeceklerdendir ve sağlıklı beslenme listelerinde önerilmektedir. Çağla mevsimi geldiğinde bolca tüketerek lif ve vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
önce boylamasına ısırılır ve çekirdeği ayrılır, içinde kurt var mı diye bakılır, sonra ayrılan iki parça yenir kalan sulu çekirdek tatlı niyetine üstüne yenir,işte çağla böyle yiyince güzeldir.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Çağla meyvesi yeşilken çok daha ekşidir ancak olgunlaştıkça badem haline dönüşür.
Türkiye'de çağla badem, ilk Datça'da çıkar. Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı.
İlkbaharın müjdecileri badem, erik ve kayısı çekirdeği sert meyveler veren ağaçlardır. Olgun meyvelerini hepimiz tanıyor ve seviyoruz. Peki çağla nedir? Çağla bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir.
Çağla, günde 5-10 adet tüketilmelidir. Diyetlerde ara öğün olarak tüketilebilir.
Doyurucu bir besin olduğu için diyet besini olarak tercih edilir. Mayhoş tadı ve yüksek lif oranı sayesinde glisemik indeksi düşüktür. Makyaj temizleme, tırnak, el ve ayak bakımında kullanılmaktadır.
Badem, lif, protein, riboflavin, magnezyum, vitamin E, fosfor, bakır ve manganez bakımından zengin çok sağlıklı bir besindir. Bademin bir diğer en önemli faydası da göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Bademin bu özellikleri ise, bilimsel araştırmalar tarafından da ispatlanmıştır.
Çağla, badem ve kayısı çekirdeğinin çiğ halidir. En erken yenebilen meyvelerdendir ve yılda sadece 15-20 günlük bir süre için tüketilebilir.
Ekşi tadıyla sade tüketilmesi keyifli olan çağlaları tuza batırarak da yiyebilir, doğrayarak salatalarınıza, cacığınıza ekleyebilirsiniz. Turşusunu kurabileceğiniz gibi, farklı yemek tariflerinde de yer verebilirsiniz. Badem çağlası ile farklı bir tarif olarak çağla mezesi tarifimizi deneyebilirsiniz.
Sağlıklı bir şekilde kilo verdirmeye yardımcı olan çağla, tıpkı yeşil erik gibi tuz ile tüketilebilir. Meyvenin içindeki çekirdek ise yüksek vitamin ve mineraller ile dolu bir kuruyemiştir. Hem meyve kısmı, hem de çekirdeği rahatlıkla yenilebilir.
Ayrıca şeker hastaları için mayhoş olan tadıyla çağla yüksek lif oranından dolayı glisemik indeksi düşük meyveler grubunda bulunmaktadır. Kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
Sindirilebilir lif içeriği yüksek olan çağla kabızlık ve gaz problemlerini önlüyor. Çağla, glisemik indeks değeri düşük meyvelerden biri. Bu yüzden ara öğünlerde gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.
Coşkulu ol anlamında çocuklara koyulan Çağla ismi daha çok kız çocukları için kullanıldığı için pembe renge sahiptir. Türkiye'de Çağla ismine sahip olan kişi sayısı ortalama 200 bin civarındadır.
Farsça çaġale چغله "ham meyve" sözcüğünden alıntıdır.
Yeşil badem ya da yaygın bilinen adıyla çağla, şubat ayının sonlarına doğru çıkmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri