cahil ve cahilin çoğulu demek olan cühelanın bir arada kullanılması ile oluşturulan kalıp ifade. yeni türkiye'nin omurgası, bel kemiğidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan cahil, bilgi birikimi ve kültür seviyesi yetersiz olan demektir. Cühela kelimesi ise cahil sözcüğünün çoğuludur. Etrafında olup biten şeylerden habersiz, kendisini geliştirememiş kişiler için cahil cühela ikilemesi kullanılır.
daha cahil cuhela yazmasını bile bilmeyenlerin başkalarının cehaletini vurgulamak için kullandıkları sıfat...
Cühela kelimesi Arapçadır. Dilimizde cühela kelimesinin tam olarak çevrilişi '' Bilgisiz olan kimse '' anlamına gelmektedir. Aynı zamanda hiçbir konuda bilgisi olmayan asalak gibi yaşayan kişiler için de cühela kelimesi kullanılır.
echel-i cühela; türkçe bir kelimenin * benzer kalıpla oluşturulmuşu ektep-i küpekadır. cahillerin en cahili anlamına gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Ecel (Arapça: أجل) (Sözlük anlamı: Hayatın sonu, ölüm zamanı.) İslam dininde insanın mukadder (Allah tarafından yazılıp kararlaşmış) olan ömrünün son bulmasına denir. Ecel geldiği zaman, ne bir dakika ileri gider ne de bir dakika geri kalır. İslam inancında insan her ne sebeple ölürse ölsün, eceli ile ölmüş olur.
Osmanlıca olan echel kelimesi; çok cahil, çok bilgisiz, en cahil anlamlarına geliyor. TDK kelimeyi "eçhel" olarak sözlüğünealırken anlamını çok cahil, çok bilgisiz olarak aktarıyor.
Uzun boylu ve iri kişilere cüsseli denir. Cüsse sözcüğünün bir diğer anlamı kalıp olduğu için, ''kalıbının adamı'' deyimi de cüsseli kişiler için kullanılır.
cühela - Nişanyan Sözlük. Arapça chl kökünden gelen cuhalāˀ جهلاء “cahiller” sözcüğünden alıntıdır.
Dubara TDK sözlük anlamı olarak iki kez anlamına gelir. Aldatmaca ya da oyunda atılan her iki zarın da iki gelmesi anlamlarında da kullanılmaktadır. Dubara oyuna getirmek, aldatmak anlamlarında da sıklıkla kullanılmaktadır.
isik sacan, aydinlatan anlamina gelir.
"Cahil" kelimesi, habersiz, hatta bilişsel uyumsuzluk ve diğer bilişsel ilişkilerdeki bir kişiyi tanımlayan ve önemli bilgi veya olgulardan habersiz olan bireyleri tanımlayabilen bir sıfattır.
Cehalet, günümüzde kişilerin çok yaygın kullandığı bir sözcüktür. Cehalet, bilgisi olmayan kişiler için söylenen bir kelimedir. Bilgisiz olan kişilere ayrı olarak cahil deniliyor.
Özel olarak Araplar'ın İslâm'dan önceki dinî ve sosyal hayat telakkilerini, genel olarak da kişilerin ve toplumların günah ve isyanlarını ifade eden bir terim. Bir râvinin bilinmediğini ifade eden hadis terimi.
Türk Dil Kurumunca bakımlı erkek; görünüşe, giyimine kuşamına özen gösteren erkek olarak manalandırılmıştır.
sıf. Gövdesi büyük, iri yapılı, iri yarı (canlı): Hakîkaten pehlivan cüsseli bir zat (Ahmet Râsim).
Vücudu ve cildi analiz ederek gereksinimi olan bakımı uygulama bilgi ve becerisine sahip kişilere cilt bakım uzmanı denir.
Eski metinlerde ve dini eserlerde ''cerr'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı, çekilmedir. Osmanlı zamanında, medrese öğrencilerinin bir yıllık geçimini sağlamak amacıyla toplanan yardım paraları, cer olarak nitelendirilirdi.
Cehd Etmek Ne Anlama Gelir? Bir hedefi gerçekleştirmek için çaba göstermeye cehd etmek denir.
Erce isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: 1. Er gibi, ere yakışır biçimde.2. Erken, erken olarak.
(Ecel-i kaza)'yı da, iyilik etmek geciktirir. Fakat, (Ecel-i müsemma) değişmez. Ecel-i kazaya bir misal verelim: Bir kimse, eğer iyi iş yapar, yahut sadaka verir, hac ederse ömrü 60 yıl, bunları yapmazsa 40 yıl takdir edilmişse, vakit tamam olunca, eceli bir an gecikmez.
“Ölüm belirli bir süreye göre yazılmıştır.” (Âl-i İmran, 145), “Allah, süresi geldiğinde hiçbir kimsenin ecelini asla ertelemez” (Münâfikûn, 11) “Şüphesiz, Allah'ın belirlediği ecel gelince ertelenmez” (Nuh, 4) anlamındaki ayetler bu gerçeği ifade etmektedir.
Allah tarafından her canlı için önceden takdir edilen hayat süresi ve bu sürenin sonu olan ölüm vakti anlamında kelâm terimi.
sözlüğe bakılacak olursak eğitim öğretim görmemiş kişi ve bir konu hakkında bilgisi olmayandır .
Kur'an'daki Anlamı
Kur'an'da, "cehâlet" kavramı, iki yerde (2/273 ve 49/6) "bilmeme, tanımama", bunun dışında, insanın ilâhi irâdeye uymayan, yanlış ve hatalı inanç, söz, fiil ve davranışlarını ifade etmek için kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri