Bundan sonra II. Tahmasb'ı tahta oturtan Nadir, az sonra onu tahttan indirip (1732), yerine onun 1 yaşındaki oğlu III. Abbas'ı tahta oturtmuş ve nihayet 1736'da saltanatı bizzat eline alarak, Safeviler'e son vermiştir.
Aynı yıl Özdemiroğlu Osman Paşa'nın Meşaleler zaferiyle Şirvan'da egemenliğini pekiştiren Osmanlılar cepheyi güneye doğru genişleterek 1585'te Tebriz'i, 1587'de Luristan'ı ve 1588'de Gence'yi ele geçirerek Safevîleri yenilgiye uğrattılar. 1590 yılında imzalanan Ferhat Paşa Antlaşması'yla Osmanlı İmparatorluğu doğuda en ...
Nadir Han Afşar bu antlaşmayı beğenmeyerek Osmanlılar üzerine saldırıya devam etti. 1736 yılına kadar süren muharebeler neticesinde 4. Murad döneminde imzalanmış olan Kasr-ı Şirin antlaşması maddeleri esas alınarak yeniden sulh yapıldı. Nadir Han Afşar, Şah olduğunu ilan etti ve Safevi Devleti yıkıldı.
23 Ağustos 1514 tarihinde başlayan Çaldıran Savaşı ile Osmanlı Devleti'nin galibiyeti ile sonuçlanırken, Safevi Devleti ise büyük bir hezimete uğramıştır. Bu savaş sonrasında Safevi Devleti'nin tehditleri ortadan kaldırılmış ve doğunun güvenliği temin edilmiştir.
Safevi Devleti İran Tarihinin en önemli devletlerinden birisidir. Günümüzde İran Devletinin başlangıcı olarak da Safevi Devleti kabul edilmektedir. Bununla birlikte tarihi kaynaklara bakıldığında Safevi Devleti Safevi İmparatorluğu olarak da adlandırılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş, Şiî Onikiciliği resmî mezhep olarak kabul etmiş ve İran'ın varisi olduğu Safevî Hanedanı'nın devletidir.
Şeyh Safiuddin Erdebilî'nin neslinden gelen I. Şah İsmail 1501 yılında Akkoyunlular'ın varisi olarak Tebriz'de tahta oturmuş, kurduğu devletini ulu dedesi Şeyh Safiuddin Erdebilî'nin isminden alarak “Safevî Devleti” adlan- dırmıştır.
İsmail, henüz bir yaşındayken babası Şeyh Haydar, Gürcistan'a düzenlediği akında Şirvan hükümdarı Ferruh Yesar tarafından öldürüldü. Akkoyunlu Yakup, İsmail ile diğer kardeşleri Sultan Ali ve İbrahim'i Şiraz valisi Mansur Bey Purnak'a göndererek İstahr Kalesi'nde hapsettirdi.
Savaşın nedeni, özellikle uzun süredir Osmanlı Devleti'nin ve Safevi Tarikatı'nın arasında bulunan kötü ilişkilerden kaynaklanmaktadır.
Safevi Tarikatı (daha az yaygın olarak Erdebil Tarikatı, ender olarak Safevilik), Safiyüddin Erdebilî tarafından Erdebil kentinde kurulmuş bir sufi tarikattır. Erdebil, Hazar Denizi'nin güney batı kıyısında, günümüzde İran'ın kuzey batı bölgesinde yer alan bir kenttir.
BONUS:İran Şahı Şah İsmail, Yavuz Sultan Selim'e gönderdiği hediye ile tarih anektodlarında nahoş bir yere sahip oldu. Şah, kıymetli mücevherlerle süslü bir sandık hediye gönderiyor Sultan Selim'e. Sandığın içinden değerli taşlar ve kadife kumaşların yanı sıra bir kutu insan pisliği çıkıyor.
Daha sonra tarikatın postnişliğine Şah İsmail'in otur- ması hem Erdebil Dergâhı hem de Şiî dünyada büyük bir değişime kapı aralamıştır. Zorlu bir mücadelenin ardından Şah İsmail, 1501 tarihinde Akkoyunlu Devleti'nin (1340-1514) başkenti Tebriz'i ele geçirmiş ve İsnâ Aşeriye Şiîliğini resmi mezhep olarak ilan etmiştir.
Sonralar yeni ordu toplamaya çalışan Elvend, 1504'te hastalandı ve ardından Diyarbakır'da öldü. 1501 yılının yazında Tebriz'e girerek taç giyip resmen kendini “Şah” ilan etmiş, Safevi Devleti'ni kurmuştur. Şah olduğunda ilk yaptığı iş, Şii mezhebini resmi mezhep ilan etmesi oldu.
Safevî Devleti'nin kurucusu Şah İsmail'in büyük atası 13. Yüzyılda Erde- bil'de meşhur bir Sufî olan Şeyh Safiyüddin Erdebili'dir.
» Osmanlı'ya Doğu'nun kapılarını açtı Yavuz Sultan Selim Çaldıran'da en büyük rakibi olan Şah İsmail'i ağır bir yenilgiye uğrattıktan sonra Tebriz'e ilerlemiş ve bine yakın bilim adamı ve sanatkârı İstanbul'a sevketmişti. Nakkaş Levnî imzalı Yavuz portresinden bir ayrıntı.
Safevi Devleti, Türkmen aşiretlerinin (Bayburtlu, Ustacalu, Şamlu, Rumlu, Tekelü, Zülkadir, Afşar, Kaçar ve Varsak) desteği ile Şeyh İsmail ya da İsmail Mirza tarafından 16. yüzyılın başında kurulmuştur.
Büyük Mısır Seferi sırasında Yavuz Sultan Selim'in ordu güzergâhını gösteren bir harita. Memlûk Devleti yıkıldı. Osmanlılar, İslam dünyasındaki hâkimiyetini pekiştirdi.
Bundan sonra II. Tahmasb'ı tahta oturtan Nadir, az sonra onu tahttan indirip (1732), yerine onun 1 yaşındaki oğlu III. Abbas'ı tahta oturtmuş ve nihayet 1736'da saltanatı bizzat eline alarak, Safeviler'e son vermiştir.
Babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine, 30 Eylül 1520'de, yirmi beş yaşındayken Osmanlı tahtına geçti. Kendisinden başka erkek kardeşi olmadığı için tahta geçişi kolay ve çatışmasız oldu. Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanûnî Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi.
9- I. Selim (1512-1520)(Yavuz Sultan Selim), babasını öldürterek tahta geçti. Kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet'i olmak üzere 8 kardeşini boğdurarak öldürttü. Bunların tüm eş ve çocuklarını da öldürttü.
Şah İsmail (1487-1524), Doğu Anadolu, Azerbaycan ve İran'da hüküm süren Safevî Devleti'nin kurucusudur.
1722'ye kadar hüküm süren Safevî devleti esastan bir Türk hanedanı idi. Azerbaycan'ın şahın ailesinin anavatanı olması dolayısıyla Türkçenin Azerbaycan şivesi hükümdarların, yüksek idarecilerin ve sarayın ve en nihayet Kızılbaş askeri komutanlarının ana konuşma dili idi. Şah İsmail Türkçe şiirler yazmakta idi.
Hayatı Şah Tahmasb, 22 Şubat 1514 tarihinde I. İsmail'in oğlu olarak İsfahan'da doğdu. Annesi Musullu Türkmenlerinden bir beyin kızıdır, Taçlı Begüm üvey annesidir.
Önceleri sünni inanca sahip olan Safeviyye Tarikatı içinde Hoca Ali'den itibaren Şii temayüller baş göstererek ve Şeyh Cüneyd döneminde siyasi gayeler güdülmeye başlanmıştır.
Özellikle Safevîlerle ilgilenen modern araştırmacılar bu dönem boyunca İran'ı rutin bir şekilde bir imparatorluk olarak isimlendirirler, fakat terimi ve anlamını genellikle tanımlamazlar, hatta tartışmazlar bile.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri