Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir. demektir.
HARAM İLE CAİZ DEĞİLDİR ARASINDAKİ FARK
Ama haramdır denildiğinde en üst dereceden yasaktır anlamına gelir. Mesela sol elle yemek caiz değildir fakat haram da değildir. Sağ elle sümkürmek caiz değildir fakat haram da değildir. Dolayısıyla her haram caiz değildir ama her caiz olmayan haramdır denilemez.
CAİZ OLMAYAN ŞEYLER
Genel olarak mekruh denilince, tahrimen mekruh anlaşılır. 2- "Alkollü içkilerin damlasını içmek caiz değil" demek, haram demektir. 3- "Yürüyerek namaz kılmak caiz değil" demek, fâsid yani namaz bozulur demektir.
Caiz görmek, uygun bulmak; Caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
Caiz kelimesinin bilinen ilk anlamı: Dine, törelere ve mevcut din yasalarına göre yapılmasında ve uyulmasında sıkıntı olmayan her türlü davranış ya da söylem olarak açıklanır. Bu kelimeye örnek vermek gerekirse; "Bu davranışı sergilemen dinimizce caiz değildir."
İlgili 21 soru bulundu
Arapçada cevaz, bir şeye izin ve onay vermek demektir. Cevaz kelimesinden türetilmiş olan caiz kelimesi de dinen yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmayan şey anlamına gelir. İslam fıkhında da önemli bir yer tutan caiz kelimesi, Asr-ı Saadet'ten bu yana kullanılmaktadır.
Câiz ve mubah gibi terimler de aralarında bazı farklılıklar bulunmakla birlikte çok defa helâl ile eş anlamlı gibi kullanılır ve dinî literatürde mükellefin yapıp yapmamakta serbest bırakıldığı davranışları ifade eder.
Genel olarak mekruh denilince, tahrimen mekruh anlaşılır. 2- (Alkollü içkilerin damlasını içmek caiz değil) demek, haram demektir. 3- (Yürüyerek namaz kılmak caiz değil) demek, fâsid yani namaz bozulur demektir.
Sigara içmek haram, içmede ısrar ve bağımlı olmak daha şiddetli haramdır. Çünkü o pis/habis şeylerdendir ve Allah Teâlâ A'râf 157'de “Onlara pis şeyleri haram kılar” buyurmakta, Nebî (sav) de “Zarar vermek ve zarara karşılık zarar vermek yoktur” buyurmaktadır.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Buna göre elektronik sigara içmek caiz değildir. Haramdan mekruha doğru hükmü ise içen kişiye (bünyesine göre) verdiği zarara bağlıdır.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
EPİLASYON YAPTIRMAK CAİZ Mİ? Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur.
-Câiz, genel olarak ruhsat verilmiştir, günah değildir, mânâsındadır. Fakat câiz değildir denilen şeyi yapmamak daha iyidir. -"Yapılması daha iyi" demektir. -Yapılması tenzihen mekruh demektir.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Âlimler “Caiz değildir.” dediklerinde haram da kastedebilirler, mekruhu da kastedebilirler. Yani “Caiz değildir.” ifadesi, Müslüman için “Uygun değildir.” anlamına geliyor. Mekruhu da içeriyor, haramı da içeriyor. “Bu haramdır.” dediklerinde alternatifsiz konuşuyorlar denir.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Sigara veya tütün Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz veya müctehid imamlar döneminde bulunmadığı için, hakkında Âyet-i Kerime, Hadis-i Şerif veya müctehidlerin bir sözü yoktur. Bu bakımdan sigara hakkında, ortaya çıkışından bu yana fukahanın mübah, mekruh ve haram şeklinde farklı görüşleri olmuştur.
“Sigara mekruhtur!”
01.01.2020 Pazar günü atv ekranlarında yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Kur'an ve Sünnet programında, sigara içmenin hükmü ele alındı. Küçük bir izleyicinin sosyal medyadan sorduğu "sigara sorusu" üzerine Hatipoğlu 'haram' kelimesinin çok ağır bir kelime olduğunu söyledi.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir. Bir de, zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmaz.
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
Başka malları, mülkü kabul edilir. Onları verince almak haram olmaz. Haramdan topladığı malları, kendi helal malı ile yahut birbirleri ile karıştırsa, buna Mülk-i habîs denir. Bu habis karışımdan verince, haram olduğunu tanımadığı malı, parayı almak caiz olur.
Buna göre, portföyünde tahvil, faizli devlet bonosu vb. enstrümanlar bulunan, vadeli mevduat gelirleri olan ve dinen yasaklanan faaliyetlerle meşgul olan şirketlerin hisse senetlerinin yer aldığı yatırım fonlarına ortak olmak, evrakını alıp satmak dinen caiz değildir.
Yani, haram ya da helal kılma yetkisi sadece Allah''a aittir. İnsanlar O''ndan bağımsız olarak böyle bir yetkiye sahip olamazlar. Allah bu yetkisini ya bizzat kendisi vahiy ile açıklar, ya da elçisine açıklatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri