Resmi olarak herhangi bir ülkeye bağlı olmayan Antarktika'nın geçerli bir resmi dili ve para birimi yok. Bir ülkeye bağlı bulunmaması nedeniyle Antarktika'ya seyahat etmek için vize almanız gerekmiyor.
Antarktika'ya ulaşımYeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmaktadır. Yeni Zelanda'dan uçak ile 10 saatte kıtaya ulaşılabilir. Ancak bu durum hava durumu ile doğrudan etkilidir. Eğer hava durumu müsait değilse uçağın kalkmasından en geç 3 saat sonra geri dönülür.
Tüm ziyaretçilerin tek ihtiyacı olan 6 ay geçerliliğe sahip bir pasaporttur. Üzerinde ülke olmayan bu kıtada, bir devlet yönetimi olmadığından vize de yok. Bazı ülkeler bu topraklar üzerinde hak iddia etse de yasal olarak böyle bir şey söz konusu değil. Kıta, “Antarktik Anlaşması”yla uluslararası olarak yönetiliyor.
Peki uçaklar buna hazırlıklı değil mi? Uçaklarda oldukça yaygın olarak kullanan Jet A ve Jet A-1 yakıtlarının sırasıyla -40 ve -47 derecede donma noktaları bulunuyor. Antarktika'da ise özellikle de yüksekten uçulduğu için yakıtın donma tehlikesi bulunuyor. Bunun çözümüyse alçalmak.
Tehlikeli bir iniş ihtimali engellenmiş olur.
Büyük Okyanus gibi geniş bir su kütlesinin üzerinde uçarken, acil iniş için güvenli bir yer yoktur. Uçaktaki herhangi birinin sağ çıktığı varsayıldığında bile, kurtarma ekiplerinin, Pasifik Okyanusu'na düşen bir uçağı takip etme ve kurtarma konusunda çok az şansı olacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor. Şurada Paylaş!
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Uydular yardımı ile tespit edilen ve dünyanın en soğuk noktası olarak geçen Antartika'nın tam merkezi -93,2 derece olarak ölçüldü. Antarktika'nın tam merkezinde bulunan en soğuk nokta 2010 yılının 10 Ağustos tarihinde tespit edildi.
Tükiye'den direkt uçuş bulunmayan Antarktika'ya ulaşım, Yeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmakta. Uçuşlar ekim ve mart aylarında yapılırken kıta, varış noktası olarak 28 piste sahip. Türkiye'den başlayacak seyahatiniz 28-37 saat gibi uzun bir sürede gerçekleşecek.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
İklim. Antarktika Dünya'nın en soğuk kıtasıdır. Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık −93,2 °C (−128.6 °F) olarak 21 Temmuz 1983 tarihinde Rusya'nın (eski Sovyetler Birliği'nin) Antarktika'daki Vostok İstasyonunda ölçülmüştür. Antarktika'nın doğu bölümü yüksekliğinden dolayı batısından daha soğuktur.
Antarktika'ya gitmek yasak değil. Hatta vize almanıza bile gerek yok. Çünkü Antarktika içinde ülke olmayan tek kıta. Siyasi olarak hiç bir yere bağlı değil.
Antarktika bir ülke değil, Dünya'nın beşinci büyük kıtası. Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alır. Türkiye'den yaklaşık 14 kat büyük bir yüzölçümüne sahip. Kıtanın yaklaşık %98'i buzla kaplıdır, geriye kalansa kara kısmıdır.
Antarktika, Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alır. Güney Kutbu'nda bulunan Antarktika, Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde bulunur. Ayrıca çevresi Atlantik, Güney Pasifik ve Hint Okyanusu ile çevrilmiştir. Güney Amerika kıyılarına uzaklığı 1000 km, Avustralya'ya 3100 km ve Afrika kıyılarına ise 3980 km'dir.
En kısa oruç tutan ülke, 32 saniye ile Antarktika'dır.
Güney Kutup ise, Güney Yarım Kürede, Antarktika'nın çevresinde yer alır. Kutuplarda hava koşullarında çok soğuk olur ve ortalama sıcaklık -50 derece C'nin altına düşebilir. Bu nedenle, Kutuplarda kar ve buzun etkisi çok güçlüdür.
Bilim insanları, Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan Larsen Buz Rafı'nın altına gizlenmiş bir yeraltı habitatını buldular. Uydu fotoğrafları, buz rafının karayla buluştuğu bölgeye yakın sıra dışı bir oluk gösterdi. Araştırmacılar, bu tuhaf varlığı bir yeraltı nehri olarak tanımladılar.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Bu bağlamda 6 aylık gündüz süresi artık Kuzey Kutbunda görülürken Güney Kutbu da 6 aylık gece dönemine geçmiş olur.
Peki şimdi rekor kimin elinde ? Bu uçuşun iptal edilmesi ile birlikte, artık dünyanın en uzun direkt uçak yolculuğu Dubai – Houstan, Dubai – Los Angelas ve Johannesburg – Atlanta arasında 16 saat 20 dakika gibi bir süre ile, bu uçuşlar artık dünyanın en uzun uçak seferleri olarak kayıtlara geçilecektir.
Türkiye'den En Uzun Uçuş Nereye? Türkiye'den en uzun kesintisiz uçuş, 9 bin 89 kilometre mesafedeki Endonezya'ya, 11 saat 55 dakika sürüyor.
Antonov An-225 Mriya (Ukraynaca: Антонов Ан-225 Мрія, NATO rapor ismi 'Cossack'), merkezi Ukrayna'da bulunan Antonov Tasarım Bürosu (Antonov Design Bureau) tarafından yapılmış stratejik hava taşıtıdır. "Buran Uzay Mekiğini" taşıma amaçlı yapılmıştır. AN-124 modelinin daha büyük halidir.
Türkiye Ekim 2021'de ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti satın almak üzere talep mektubunu iletti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri