Çakı fonksiyonlarını rahat açılır kapanır hale getirmek için, ılık su (sıcak su kullanılmamalıdır,çok sıcak su ,çakı yüzeyindeki plastik tutamaklara zarar verir) ve eski bir diş fırçası vasıtası ile ,fonksiyonlar ve plakalar arası temizlenmeli.
Bıçağı temizlemeye hazır olduğunuzda yumuşak bir bulaşık deterjanı kullanın. Yaralanmayı önlemek için bıçağı sizden uzağa bakacak şekilde temizlemeye dikkat edin. Bir süngeri ılık, sabunlu suda köpürtün. Bıçak sizden uzağa bakacak şekilde, tüm yiyecek ve lekeleri çıkarana kadar bıçağı nazikçe temizleyin.
Kararmış çatal bıçakları beyaz sirke ile temizleyin. 1 ölçek sirkeyi 8 ölçek sıcak suya karıştırın, çatal bıçağınızı ekleyin ve 5-10 dakika bekletin. Tüy bırakmayan bir bezle hemen durulayın ve kurulayın. Elinizde beyaz sirke yoksa, çatal bıçak takımınızı bikarbonat soda kullanarak temizlemeyi deneyin.
Gıda ile temas eden bıçaklar paslı ise gıda maddeleri ile kullanılmamalı, iyice temizlenip asiditesi düşük olan yağlar ile (örneğin zeytinyağı) yağlanarak bakımları yapılmalıdır. Bekleme durumunda WD40, Makine-Silah Bakım Yağı benzeri bir yağ ile yağlanıp beklemeye alınması gerekmektedir.
1 ölçek sirkeyi, 8 ölçek sıcak su ile karıştırın. Çatal, kaşık ve bıçakları bu suyun içerisinde 10 dakika bekletin. Ardından temiz bir bezle hemen durulayın ve kurulayın. Bir tepsiye ılık su doldurun ve üzerine 1 çay kaşığı bikarbonat soda ekleyin.
İlgili 33 soru bulundu
Su ve bulaşık deterjanı karıştırılmış bir kabın içine küçük metal eşyaları koyup biraz bekletilir. Çizilmelere engel olmak için yumuşak bir fırça yardımı ile fırçalanır. Metaller durulanır ve yumuşak bir bez yardımı ile kurutulur. Bu yöntem metallerin yüzeyindeki kullanıma bağlı kirleri ve kararmaları temizlenir.
Limon Suyu
Bir kaseyi limon suyuyla doldurun. Paslanmış bıçağı bu suya batırın ve 10-15 dakika bekletin. Ardından pası ovalayarak çıkartın. Ayrıca yarım adet limonu tuza batırarak paslı bıçağı silebilir ve pas lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Bıçağı kapatmadan önce bıçağın yemeklik yağ ile yağlanması tavsiye edilir. (Bu oksidasyonu önler).
Bileme Taşı ile Bıçakları Keskinleştirme
Etkinliği ve kolay kullanımı sayesinde tercih edilen bu yöntem, bıçağın yüzeyini düzeltmeye yardımcı olur. İdeal bıçak keskinliğine ulaşabilmek için bileme taşı, evde sebze meyve bıçağı bilerken ve profosyonel mutfaklarda sıklıkla tercih edilen etkili bir araçtır.
Temizlenmiş ve yağdan arındırılmış bir bıçak yağlanmalıdır. Özel bir silah yağı kullanılması tavsiye edilir. Bitkisel yağ, yağlama özelliklerini uzun süre korumaz.
Temiz bir bezi musluk suyunda ıslatalım. Üzerine karbonat dökelim ve bıçağı ovalım. Daha sonra bol su ile yıkayıp kurulayalım. Farklı bir yöntem olan sirkeli suda 1 saat bekletip bıçağı sirkeli bir bezle ovarak yıkayabilirsiniz.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Limon suyu, içeriğindeki asitten dolayı pasın temizlenmesine yardımcı olur. Bir bardak veya kaseyi limon suyuyla doldurun ve bıçağı ya da makası bu suya koyun. 10-15 dakika kadar limonlu suda bırakın ve ardından pası silin veya ovalayın.
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık ve nem, bıçağın hem çeliğine hem de sapına zarar verebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor.
Kaliteli malzemelerden üretildiğinden dolayı kullanım sırasında kolayca kırılmaz ve uzun zaman suda kalsa da paslanmaz. Sürmene kelle bıçağı gibi ürünler dahi uzun zamanlar et doğramak ve kurban kesmek için alternatiflerden olabilir.
Yeni ağız açma ve taşlama
Günlük kullandığınız bıçaklarınızı bıçak bileme aletleri ya da masatlar ile kolaylıkla bileyebilirsiniz.
6136 Sayılı Kanun Bıçak Taşıma Cezası
4. maddede “Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletler” sayılmıştır.
Tırtıklı ağız yapısı sayesinde kolay kesim imkanı sağlamaktadır. Bunun nedeni ekmek gibi yumuşak malzemelerin üzerinden düz ağızlı bıçaklar malzemeyi ezmektedir. Tırtıklı yapı sayesinde ezmeden malzemeye takılır ve kolay kesim imkanı sağlamaktadır.
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Çakı taşımak, duruma ve çakının türüne göre suç teşkil edebilir. Kabahatler Kanunu kapsamında, zarar verebilecek nitelikte olan bıçak, çakı gibi aletler için 189 TL idari para cezası uygulanabilir.
6136 Sayılı Kanun Taşınması Yasak Olan Bıçaklar
Bunlardan birkaçı şu şekildedir. Şiş, kama, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, tornavida ve çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Sirkeyi paslı alana uygulayın ve birkaç saat bekletin. Daha sonra ılık sabunlu su ile temizleyin. 3. Karbonat: Karbonat da pas sökücü özellikleri olan bir madde olduğu için paslı alanlara karbonat ve su karışımı sürün. Fırçayla ovun ve sonra durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri