Çakma ürün satmak, hukuki anlamda bir suç olarak kabul edildiği işlemler arasındadır. Geçmişte Yargıtay'ın marka taklidi konusunda cezai işleme yer olmadığı görüşüyle bozduğu kararların aksine getirilen yeni düzenlemeler çerçevesinde artık tescilli markaların kopyasını satmak ciddi anlamda yaptırımlara tabi.
Taklit ürün satmak, marka hakkının ihlali olarak kabul edilir ve yasalar tarafından suç sayılır. Türkiye'de, taklit ürün satmanın cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesinde düzenlenmektedir. Ceza kanunda, “marka hakkı ihlali” başlığı altında yer almaktadır ve “marka hakkının çiğnenmesi” suçunu tanımlamaktadır.
Yargıtay cezayı bozdu: 'Çakma' ürün satmak 'suç' değil.
İmitasyon kullanmanın bir suç olduğuna dair alınan bir karar olmamakla beraber; taklit mal üretmek, satmak, ithal ve ihraç etmenin cezası vardır. Bu suçları yapmanın 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Kanunda tüketiciler için ise herhangi bir yaptırım öngörülmüyor.
Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Marka suçunun cezası 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 30.maddesinde düzenlenmiştir. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının alt sınırı 1 yıldır. Marka hakkına tecavüz suçunun cezasının üst sınırı ise 4 yıldır.
Türkiye'de ise, replika telefonların ithalatı ve satışı yasal değildir. Bu cihazların ithalatı, gümrüklerde engellenmektedir ve piyasada da bulunmamaktadır.
İnternetten faturasız ürün satmak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353. maddesindeki usulsüzlük cezaları çerçevesinde yaptırımlara tabidir. Fatura, malın satışını ispatlayan bir belge niteliği taşıması sebebiyle tüketici açısından haklarını savunmaya yardımcı değerli bir evraktır.
Bandrol Sahteciliği Suçu
FSEK'in 81/9 maddesinde “Sahte bandrol üreten, satışa arz eden, satan, dağıtan, satın alan, kabul eden veya kullanan kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır” düzenlemesine yer ve- rilmiştir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
trendyol aracılığıyla satılan tüm ürünler, markaların ürün kataloğunda yer alan orijinal ürünlerdir. sahte, taklit, replika ürünler trendyol'da yer almaz. en üst kalitede ürün sunan saygın tedarikçi ve yetkili firmalarla çalışırız. ürünler garanti belgeli ve faturalı olarak satışa sunulur.
Son yıllarda ünlü ayakkabı markalarının mağazalarına ya da internet sitelerine baktıysanız küçük dilinizi yuttuktan sonra replika yani çakma ayakkabı almaya karar vermiş olabilirsiniz. Ancak replika ayakkabı giymek hem piyasa ekonomisi hem de insan sağlığı için olumsuz etkilere sahiptir.
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Dolayısıyla yasaldır. Diğer e-ticaret kanallarında olduğu gibi, Instagram'da satış yaptığınızda da vergi mükellefi olursunuz. Instagram satışları için fatura ve irsaliye düzenlemek gerekir. Bu şekilde yasal bir satış işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.
Siz de bu failleri, saklandığı veya satıldığı yerleri ALO 136'yı ücretsiz arayarak yada Online İhbar linkini kullanarak ihbar edebilirsiniz.
Barkod, ürünleri tanımlayan ya da kodlayan numaralardır. Amazon gibi global pazaryerlerinde satış için ürünlerin barkod sistemlerinde yer alması önemlidir. Ancak barkodsuz ürün de satılabilir.
Faturasız ürün satmak bir suç teşkil etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir. 240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL'dir.
2022 takvim yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı 500 TL'idi. Bu fatura tutarına bakılmaksızın belirlenen ceza tutarıdır. 2021 yılında ise, 380 TL idi. Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır.
Standart dışı radyasyon yayan replika telefonlar, kullanıcılarda kısa ve uzun vadede pek çok tehlikeli sağlık sorununa neden olabiliyor. Replika telefonların yaydığı yüksek radyasyon kanser, kısırlık, görme bozukluğu, işitme bozukluğu gibi pek çok hastalık ve sağlık sorununun nedeni olabiliyor.
uygulamamızda replika ürün satışına izin verilmemektedir. Uygulama içinde yer alan kuralların ihlal edilmesi durumunda üyelik kapatılır. Kontrol edebilmemiz için kullanıcı adınızı, DM üzerinden iletmenizi rica ederiz.
Adından da anlaşıldığı üzere orijinal olmayan ve taklit edilen cihazlara replika telefon deniyor. Replika kelimesi gerçeği ile birebir aynı olan taklitlere denir. Bu aşamada replika telefonda gerçeği ile birebir aynıdır. Replika telefonlar hem tasarım hem de boyut olarak orijinal model cihazlar ile birebir aynıdır.
Başka bir ifadeyle ise Trendyol markasız ürün yüklemeye müsaade etmemektedir. Yani üretimini yaptığınız veya ürettirerek kendi markanız altında satışa sunduğunuz ürünleri Trendyol'da satmak istediğinizde, markanızı tescil ettirmeniz gerekir.
Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.
Bir ürünü imal eden ya damgasını basar veya basmaz, bunda sakınca yoktur. Ama izin almadan başka bir üreticinin damgasını basarsa, hem onun hakkını yemiş, hem de alanları aldatmış olur. Bunu yapmanın caiz olmadığı açıktır. Bunu yapanın malını satmak da caiz olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri