Genelde kişilerin çalışma hayatları farklı statülerde geçebilmektedir. İşçi, esnaf, memur olarak geçen hizmetleri bulunanların bu hizmet süreleri bazı hallerde iç içe geçebilmektedir. Bu şekilde iç içe geçen süreler hizmet çakışması olmaktadır.
Bir kişinin aynı dönemde birden fazla sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışması olmasına karşın Ülkemizde kural olarak geçerli olan “sosyal güvenlikte teklik ilkesi” dir. Buna göre sigortalılık hallerinin çakışması durumunda kişinin tek bir sigorta kolundan sigortalılığı kabul edilmektedir.
Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre bir çalışan aynı anda birden fazla sigortalılık türünde çalışabilmektedir. 4/A'lı olarak sigortalı çalışanlar aynı anda 4/B veya 4/C kapsamında da sigortalı çalıştığında ilgili çalışanın hizmet çakışması nedeniyle 4/A sigortalılığı iptal edilebilmektedir.
Bir ay içindeki faaliyeti tam olan işçilerin prim gün sayısı ayın kaç gün olduğuna bakılmadan 30 gün olarak hesaplanır. Bir ay başında değil de içerisinde işe giren işçilerin prim günleri, ayın kaç gün olduğuna göre parmak hesabıyla hesaplanır.
Bu kanun maddesine göre; sigortalının 30.04.2011 tarihinde yani 4/A kapsamında hizmet akdi ile başladığı tarihte 4/B kapsamındaki sigortalılığı durdurulur.
İlgili 22 soru bulundu
Birbirine geçip kenetlenmek, takılmak. Aynı zaman dilimine denk gelmek.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Sigortalının yasal olarak tabi olması gerektiği sosyal güvenlik kurumuna borcunun olmaması halinde çakışma nedeniyle prim mahsuplaşmasından söz edebilmek mümkün olmamaktadır. Bu durumda mahsuplaşma yapılmayacak sadece sigortalı adına yersiz ödenen primin sigortalı hissesi sigortalıya iade edilmektedir.
1 ayda en çok 30 gün sigorta primi yatar | Ekmek ve Gül. Bir ay içinde işçi için iki ayrı işveren 30'ar günlük prim yatırsa bile 30 gün prim yatmış sayılır.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
Malum olduğu üzere, hizmet birleştirmede kişinin SSK (4a), BAĞ-KUR (4b), Emekli Sandığı (4c) kapsamında hizmetleri olabilir.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
Hem Bağ-Kur primlerinizi hem de SSK primlerinizi ödemek isterseniz de ikisini de aynı anda ödeme hakkınızın var.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Adınıza iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sakınca yok.
İşe giriş bildirimi ne zamana kadar yapılmalıdır? 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun “Sigorta bildirimi ve tescili” başlıklı 8. maddesi uyarınca genel kural sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç sigortalının işe başladığı günden bir gün önce yapılmasıdır.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Genelde kişilerin çalışma hayatları farklı statülerde geçebilmektedir. İşçi, esnaf, memur olarak geçen hizmetleri bulunanların bu hizmet süreleri bazı hallerde iç içe geçebilmektedir. Bu şekilde iç içe geçen sürelerin tamamı esas alınmaz, emeklilik işlemlerinde ayrıştırılır.
Sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin prim belgesine eklenmesi yasal zorunluluktur[4]. İşyerlerinde Kısmî zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
4A kapsamında ödenmesi gereken toplam prim oranı, prime esas kazancın %37,5'idir. Bu durumda işvereninizin sizin adınıza yatıracağı prim tutarı 3.750 TL olacaktır. Yatırılan tutarın 2.250TL'si işveren payı, 1.500 TL'si ise çalışan payıdır.
1 ay içinde 15 gün boyunca çalışma durumu olan yarım zamanlı çalışanlar, geri kalan 15 gün için isteklerine bağlı olarak sigorta primi ödeyebilirler. Bu sayede çalışma süreleri 30 güne tamamlanmış olur. Ancak %35,70 TL'nin yaklaşık % 32'si kadar prim tutarının 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
4C sigorta: Bu sistem, devlet memuru olarak hizmet gösteren kadrolu çalışanları kapsar. Ek olarak Devlet Personel Başkanlığının ve Maliye Bakanlığının ortak bildirisine göre belli bir adetle ücret sınırı çerçevesinde sözleşmeyle çalışanlar da sisteme dâhil tutulur.
Bir çalışanın 4D'li işçi olarak tanımlanması 2018 yılında gerçekleşen bir uygulamanın sonucunda ortaya çıkmıştır. 2018 yılında taşeron olarak çalışan ve kadrolu olarak çalışmaya başlayan tüm çalışanlar 4D'li işçi olarak tanımlanmıştır.
Özel kurumlarda çalışan öğretmenler, tekstil işçileri, kargo çalışanları, garsonlar ve aklınıza gelebilecek diğer tüm özel kurum çalışanları 4A sigortasının kapsamında değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri