Temmuz ayı ise domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi, çarliston biber ve kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne tüketebileceğiniz bir ay.
Yaz Meyveleri:
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Haziran, temmuz ve ağustos boyunca en taze ve lezzetli olarak tüketileceği aylardır. Taze fasulye yaz sebzelerinden olduğu için mevsiminde tüketilmesi kesinlikle daha sağlıklıdır.
Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
Ekim ve Kasım döneminde yetiştirebileceğimiz sebze olan bakla, bahçemizde kolaylıkla yetiştirebileceğimiz, fasulye ve diğer hububatlara göre soğuya daha dayanıklı olan bir besindir. İçeriğindeki besleyici maddeler, kışın hastalıklara karşı daha dirançli olmamızı sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Tazeliğini çabuk kaybeden baklayı aldığınız gün tüketemeyecekseniz muhafaza etmenin en iyi yolu buzdolabıdır. Ancak buzdolabında olsa bile en geç 2 gün içinde tazeliğini tamamen kaybetmeden tüketmelisiniz.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Şubat ayında tüketilmesi gereken sebzeler: Kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, lahana, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, brüksel lahanası, pazı, havuç, şalgam, pancar, bal kabağı Şubat ayında tüketilmesi gereken meyveler: Mandalina, portakal, elma, armut, yerli muz, ayva, nar, kestane.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Yeşil fasulye, yaz aylarının en sevilen lifli sebzelerinden biri olarak vitamin yönünden zengin bir destek sunuyor. Taze fasulye lezzeti ve sağlıklı içeriğiyle hem yazın hem de kışın tüketiliyor.
Kuru bakliyatların her mevsim tüketilmesi gerektiğini belirten Sayın, GDO'lu ürünlerin sağlığı son derece tehdit edici bir unsur olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yaz mevsimi yaklaşırken sofralardan yavaş yavaş uzaklaşan kuru bakliyatların önemine dikkat çekti.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Genellikle yaz aylarında yetişen ve yaz sebzeleri erik, enginar, bezelye taze fasulye gibi sebzelerin türleridir. Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir.
Sıcak mevsimlerde ve hava sıcaklığının iyi olduğu zamanlarda fasulye tohumu ekilmelidir. Soğuk toprağa fasulye ekimi yapılmamalıdır. Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir.
Mart ayında tüketilmesi gereken sebzeler: Kereviz, pancar, pırasa, karnabahar, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, bakla, pazı, havuç ve şalgam. Mart ayında tüketilmesi gereken yeşillikler: Marul, roka, biberiye, nane, maydanoz ve tere. Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler: Portakal, elma, yerli muz ve limon.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
Baklanın nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bu sebeple şeker hastaları için önerilmez. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sıklıkla tüketilen kuru bakla, favizm hastalığına sebep olabilmektedir.
Yoğurtlu bakla hafif ve zeytinyağlı bir yemek olduğu için daha doyurucu bir menü için yanına fırında tavuk veya et kavurması gibi yemekler ekleyebilirsiniz.
Taze baklanın 40 gramında 135 gram L-Dopa var, çok yüksek. Yoğurtsuz olmak kaydıyla günde 250 gram zeytinyağlı taze bakla yiyen hastanın bozulan hareketleri düzelebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri