Türk Ceza Kanununun 165. maddesine göre, Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Suç eşyasını satın alma veya kabul etme suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Yani, fail tarafından satın alınan veya kabul edilen malın başka bir suçtan elde edildiğinin bilinmesi gerekir. Örneğin, hırsızlık, suçundan elde edildiği halde, bilmeden çalıntı malı satın alan kişi bu suç nedeniyle cezalandırılamaz.
Telefonu satın alan kişi, bunun çalıntı olduğunu bilebilecek durumda değilse hatasından yararlanacaktır. Dolayısıyla bilmeden çalıntı telefon satın alana ceza verilmez.
Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu, 5237 sayılı TCK'da malvarlığına karşı işlenen suçlar arasında düzenlenmiştir. Bu suç, kendisinden önce işlenmiş bir suçun yani öncül bir suçun varlığını gerektirmektedir. Bu suçun faili, öncül suça iştirak etmemiş olan herhangi bir kişi olabilir.
Suç Eşyasının Satın Alınması: Suç eşyasının satın alınması, suçtan elde edilen ve ekonomik değeri olan malın belli bir bedel mukabilinde satın alınmasını ifade eder.
İlgili 16 soru bulundu
Çalıntı motosikleti satın alan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 10000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
İşlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Hırsızlığın herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında işlenmesi halinde fail daha ağır ceza ile cezalandırılmaktadır.
Suç eşyasının satın alınması veya kullanılması suçunun faili 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 10000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Şikayete tabi suçlar arasında değildir, bu nedenle suçun soruşturması savcılık tarafından resen (kendiliğinden) başlatılacaktır.
Hırsızlık Suçu Teşebbüs
Teşebbüs, suç işlemek amacıyla failin hareket etmesi ancak neticenin kendi elinde olmayan nedenlere bağlı olarak tamamlanamamasıdır. Örneğin; hırsızlık yapmak amacıyla eve giren failin polisler tarafından yakalanması ile hırsızlık suçuna teşebbüste bulunmuş olacaktır.
Öncül suç, alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçlardan olmalıdır. Örneğin, resmi veya özel evrakta sahtecilik suçu, dolandrıcılık, hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma suçları gibi alt sınırı 6 ayı geçen tüm suçlar öncül suç olarak kabul edilir.
Telefonu hangi il ve ilçeden aldıysan oraya gidip savcılığa teslim edeceksin. Savcıya durumu anlattıktan sonra telefonu aldığın kişinin bilgilerini de vereceksin.
Hırsızlık suçu takibi şikayete bağlı olmayan bir suç tipidir. Hem basit hali hem de nitelikli hali re'sen (kendiliğinden) soruşturulmaktadır. Hırsızlık suçunun takibi şikayete tabi olmadığından şikayetten vazgeçme gibi bir imkan söz konusu değildir. Zira ortada bir şikayet değil ihbar söz konusu olur.
TCK m. 141 hükmünde hırsızlık cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK m. 142/f.1 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK m. 142/f.2 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 1/3 oranında arttırılır.
Somut olayın özellikleri ve hukuka uygun deliller ışığında ispatlamalıdır. Suçun işlendiği yerdeki kamera görüntüleri bulunuyorsa, fotoğraf veya ses kaydı mevcutsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olaya şahit olan bir görgü tanığı varsa tanık delili yoluna gidilebilir. Eğer ikrar varsa bu da ispat açısından çok önemlidir.
Her şeyden önce çalınan malın iadesi veya tazmini gerekir. Had cezası düşse bile çalınan mal, mal sahibine iade edilir. Hırsız, malı telef etmişse onu tazmin etmesi gerekir. Kendisi de hapis veya tazir cezasıyla cezalandırılır.
Öte yandan, basit hırsızlık suçu birkaç durumda ceza hukuku kapsamından çıkar ve taraflar arasında uzlaşma yoluyla çözülebilir. Örneğin, hırsızlık suçunun mağduru, hırsızla uzlaşarak suç duyurusunda bulunmaktan vazgeçebilir. Bu durumda, hırsız hakkında herhangi bir ceza kararı verilmez ve dava düşer.
İlk Kez Hırsızlık Yapan Ne Kadar Ceza Alır? Suçu işleyen kişi eğer ilk defa hırsızlık suçuna karışmışsa, yasalar gereği defalarca kez suça karışan kişilerle aynı şekilde yargılanır. İlk defa hırsızlığa karışmış olan bir kişi eğer basit hırsızlık suçu işlediyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.
K1 tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusunun cevabı işe şu şekilde sıralanabilmektedir: Hırsızlık ve cinayet gibi suçları işlemiş olan mahkumlar.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Hırsızlık suçu mağduru olduysanız en yakınınızdaki karakola veya savcılığa başvurabilirsiniz. Önemli evrakınızın (çek defteri, kredi kartı nüfus cüzdanı gibi) çalınması halinde durumu derhal ilgili bankalara veya kurumlara bildirmeniz gerekmektedir.
Basit hırsızlık suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Ancak, etkin pişmanlık, sanığın yaşının küçüklüğü vb. gbi nedenlerle indirim yapılmadığı müddetçe, ceza miktarı nedeniyle, nitelikli hırsızlık suçu adli para cezasına çevrilemez.
Bu başlık altında hırsızlık (m. 141), kullanma hırsızlığı (m. 146), yağma (m. 148), mala zarar verme (m. 151), ibadethanelere ve mezar- lıklara zarar verme (m. 153), hakkı olmayan yere tecavüz (m. 154), gü- veni kötüye kullanma (m. 155), bedelsiz kalan senedi kullanma (m. 156), dolandırıcılık (m. 157), Kaybolmuş veya ...
Hırsızlık, yazılı kanunlar ya da toplumsal meşruiyet düzeyinde mülkiyeti kendine ait olmayan bir taşınır malı, izinsizce alıkoyma, kullanma, nesneden menfaat temin etme işidir. Tüm dinler tarafından da yasaklanmış bir eylemdir. Ekonomik değeri olan her türlü enerji de, taşınır mal sayılır ve hırsızlığa konu olabilir.
TCK'nın 142/2-h maddesine göre, hırsızlık suçunun herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında, işlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Taşınabilir bir eşya ya da herhangi bir mal, kapalı bir oda da ya da kapalı bir alanda bulunmalıdır. Çalınmış olan malın fonksiyonel özelliklerinin bulunması gerekir. Hırsızın hırsızlık işlemini kendi özel becerilerini kullanarak yapmış olması gerekir. Çalınacak mal kamuya mal edilmiş ise nitelikli hırsızlık suçuna ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri