Bebeklere İlk Ne Zaman Su Verilmeli? Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek.
Yaşamın temel kaynaklarından biri olan su, her insan için yaşamsal önem taşıyor. Minik bebeklerimiz için de aynı durum geçerli. Fakat bebeğinizin su ile ilişkisi bir yetişkinin su ile olan ilişkisinden farklı. Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez.
Değerli anneler, bebeğinize ilk 6 ayda yani emzirdiğiniz süre boyunca su vermenize gerek yok. Anne sütünün yüzde 87'si sudur. Buradan ihtiyacını alır. 6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin.
Erken dönemde bebeklere verilen su ishal ve pişiğin yanı sıra ağız içi bakterilere de yol açar. Ayrıca anne sütünün yaklaşık yüzde 70 ve ya 80'i su içermektedir. Bu şekilde anne sütü de bebeğin su ihtiyacını gidermiş olur.
İlgili 30 soru bulundu
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Anne sütü; ilk 6 ay bebeğin beslenme ihtiyacının %100'ünü, 6 ila 12 ay arasında %50'sini karşılamaktadır2. Gelişimden doğan bu ihtiyaçla bebekler ek besine başlar. Ek besine geçilen dönem ise “Bebek ne zaman su içmeye başlamalı?” sorusunun cevabıdır. 6 ay itibariyle bebeğe su verilmeye başlanabilir3.
Yenidoğan bebeklerde, beslenme sıklığı 3-4 saatte birdir ve bir beslenmede, 30 ml ile 60 ml arasında anne sütü alınır. 0-2 ay arası bebeklerde, bir beslenmede 118 ml anne sütü alınırken, beslenme sıklığı ise 4 saat ile 7 saatte bir arası değişebilir.
3 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Erkek bebeklerin boyunun, 55 ila 65 cm., ağırlığının ise 4150 ila 7500 gr. aralığında olması beklenir. Hekim, bebeğin baş çevresini ölçtükten sonra bebeği, bebek gelişim tablosundaki büyüme eğrilerine göre değerlendirir.
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Anne sütüyle beslenen bebeklerin ilk 6 ay su dahil hiçbir şeye ihtiyaçları yoktur. Sadece bu bebeklere ekstradan d vitamini verilir. Dolayısıyla bebekte herhangi bir sağlık sorunu yoksa ki bazen birtakım böbrek sorunu olan hastalarda böbrekte kum ya da taşı olan bebeklerde anne sütü alsalar da su verilebilir.
Hamilelikte ve emzirme döneminde hem bol hem sağlıklı su içilmesi önem teşkil eder. Bebek ilk 6 ayda su ihtiyacını anne sütüyle karşılar, dolayısıyla emzirmek bebek için gerekli suyu sağlar.
Anne sütüyle beslenen ya da biberonla beslenen bebeğinize, sıcak havalarda ek olarak kaynatılmış ılık su verebilirsiniz. Gece uyanıyorsa, süt içmek istiyor olabilir, sütünü içmiş ise su vermek denenebilir.
1 yaşından sonra su miktarını daha da artırabilirsiniz. Türkiye Beslenme Rehberi'ne göre (2022) 6-12 aylık dönemde bebeklere 1-2 su bardağı kadar kaynatıp soğutulmuş temiz su verilebilir. Bebeklere 1 ila 3 yaş arasında ise günde 1-1.5 litre su içirilebilir.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiç bir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Ek gıdalara sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. Aydan sonra anne sütü ile birlikte mama ile beslenen bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir.
Pek çok annenin tercih ettiği ya da uygulamak durumunda kaldığı beslenme stillerinden biri mama destekli emzirme. Hem emzirip hem mama vermek, öncelikle anneleri, bebekleri daha fazla gıda aldığı için psikolojik olarak rahatlatan bir durum.
- 6. aydan itibaren ise su zehirlenmesini düşünmeden bebekler su tüketebilirler. Bebeklere su biberonla mı verilmeli? Ek gıdaya başlandığında biberon ile bebeklere su vermek, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler ve sağlıksız beslenmeye yol açar. Bu dönemde suyu bardak veya suluk ile verilmesi önemlidir.
Mineral yönünden zengin içme suları yumuşak içime sahip olmalıdır. Doğal kaynak suyu sodyum oranınca düşük olmalıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri fazla sodyum oranından etkilenebilir. Alacağınız bebek suları amonyum nitrit gibi zararlı maddeleri içerisinde bulundurmamalıdır.
Geleneksel yöntemlerden en çok uygulananı bebeğe şekerli su verilmesi. Şekerli suyun kan şekerini yükseltme etkisi ile fayda sağlayacağı inancı, bebeğin şeker dengesinin bozulmasına ve bebek tokluk hissettiği için emmenin gecikmesine yol açıyor. Bu nedenle bebeğe şekerli su vermeken kaçının.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
2 Aylık Bebek Günde Kaç Kere Kaka Yapar? Bebeğiniz günde 6 ila 10 kez bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmaları da normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri