Bir şirketin aldığı personel sayısı o şirketten ayrılan personel sayısından az ise o şirketin turn-over oranı yükselir. Turn-over oranı basitçe, “Turn-over Oranı = (Toplam İşten Ayrılan Çalışan Sayısı / Ortalama Çalışan Sayısı) x 100” formülü ile hesaplanabilir.
Aynı dönem içinde işten ayrılan çalışan sayısı bu ortalamaya bölünerek 100 ile çarpılıyor ve iş gücü devir oranının yüzdesi bulunuyor. Sektörden sektöre değişiklik göstermekle birlikte %8'in üzerindeki İş Gücü Devir Oranı genel olarak yüksek kabul ediliyor.
Turnover hesaplaması yapılırken, toplam işten ayrılan çalışan sayısı ortalama çalışan sayısına bölünür. Buradan çıkan sonucu yüzde (%) olarak ifade etmek için ise 100 ile çarpımı yapılır.
Personel devir hızı, “bir işletmede, belirli bir dönemde işten ayrılanların orta- lama işgören sayısına oranı” olarak ifade edilmektedir.
Çalışan Devir Oranı, belirli bir dönem içinde işten ayrılanların oranını ölçmek için kullanılır. İnsan Kaynakları alanında sıklıkla kullanılan önemli bir metriktir. Dönem içinde ayrılan çalışan sayısının ortalama çalışan sayısına bölünmesi ile bulunur ve % cinsinden ifade edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Devir, firmalar için tanımlanmış olan mali yılsonunda, muhasebe açısından tüm hesapların kapatılması ve resmi belgeler hazırlandıktan sonra muhasebe ve ticari sistem işlemlerinin etkilerinin yeni bir mali döneme açılış işlemleri şeklinde kaydedilmesidir.
Alacak devir hızı oranı, net satışların ortalama stoklara bölünmesi ile hesaplanır ve bir dönem içinde alacakların kaç katı kadar satış yapıldığını gösterir. Daha doğru bir hesaplama yapılmak isteniyorsa, net satışların yerine kredili satışların kullanılması gerekir.
Şirketin turnover oranı nasıl hesaplanır? Şirketinizin turnover oranını hesaplamak için, düşündüğünüz zaman dilimi aralığındaki (Genellikle 1 yıl baz alınır) istem dışı ve gönüllü işten ayrılmaların sayısını çıkarın. Daha sonra, bu tutarı aynı belirlediğiniz zaman dilimi aralığındaki ortalama çalışan sayısına bölün.
Bir örnek ile açıklamak gerekirse: 1 yıl içerisinde X firmasının, ortalama çalışan sayısının 200 olduğunu varsayalım. Bu 1 yıl içerisinde 50 kişi işten ayrılmış ya da çıkarılmış ise. Personel Devir Oranımız: (50 ⁄ 200) × 100 = 25 (Yüzde) Turnover Rate %25'tir.
Türkiye'de işgücünün işe katılım oranı; işgücü sınıfındaki nüfusun (Tuik 15 yaş üstü nüfusu bu grupta ele almaktadır), çalışan nüfusa oranlanmasıyla elde edilmektedir. İşgücüne katılım oranı, işgücünü oluşturan kişi sayısının çalışma çağındaki nüfusa oranıdır.
Turnover Rate Ne Demek? (İş Gücü Devir Oranı)
Bir işletmede bulunan çalışanların çalışma süreleri, çalışanların işten çıkma sıklığının ne olduğu ve işten ayrılan çalışanların yerlerine ne kadar süre içinde yeni çalışanların getirildiği gibi ölçümlerin her biri turnover kavramı ile ifade edilir.
Molar aktivite (turnover sayısı): Bir tek enzim molekülü tarafından birim zamanda ürüne çevrilen substrat molekülü sayısıdır. Katal: Optimum şartlarda 1 saniyede 1 mol substratı ürüne dönüştüren enzim miktarıdır. Deneysel parametrelerdeki değişmelerle enzimatik tepkimelerin hızları arasındaki ilişkileri ifade eder.
Aktif Devir Hızını şirketin toplam varlıklarını yılda kaç defa döndürdüğü şeklinde yorumlayabiliriz. Bu oran sektörden sektöre değişse de, Aktif Devir Hızı 1,5 olan bir şirket makul miktarda iş yapıyor demektir. 2 ve üzerindeki değerlerin oldukça iyi olduğu söylenebilir.
İş dünyasında sık sık duyduğumuz turn-over kelimesi çalışan sirkülasyonu anlamına geliyor. Daha detaylı ifade etmek gerekirse, bir kurumda işe başlayan ve ayrılan çalışanların devir oranını ifade ediyor.
Bir işletmedeki çalışanların çalışma süresi, işten çıkma sıklıkları ve çalışanların yerlerinin doldurulma süresi gibi etkenlerin her biri turnover kavramı ile ifade ediliyor.
Alacak devir hızı, işletmelerin kredili satışlarından doğan ticari alacaklarının ne kadarlık bir süre içerisinde tahsil edildiğini göstermektedir. Alacak Devir Hızı Oranı = Kredili Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar formülü ile hesaplanmaktadır.
Net Ticaret Süresi veya Nakit Devir Süresi olarak da adlandırılabilmektedir. Yabancı Kaynakların çıkarılmasıyla hesaplandığını belirtmiştik. Net Çalışma Sermayesi Devir Hızı ise Net Satışların, Net Çalışma Sermayesine oranlanmasıyla hesaplanmaktadır.
Sermaye devir oranı işletmelerin başarısının ölçülmesinde ve karşılaştırmalarda kullanılabilecek diğer bir başarı ölçütüdür. İşletmenin yapmış olduğu üretim faaliyeti sonucunda elde ettiği gelir ile sermayesi orasındaki oranı ifade eder.
Stok devir hızı formülü
Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir.
İngilizce Revolutions Per Minute (dakikadaki devir sayısı) kavramının kısaltması olan RPM, sabit bir eksende 1 dakika içerisinde meydana gelen dönüş/devir sayısını ifade eder.
Dakikadaki devir sayısı (İngilizce: revolutions per minute, RPM), bir cismin kendi ekseni etrafında dakikada kaç tur döndüğünü gösteren ölçü birimidir. Genellikle makine parçalarının dönme hızı ölçüsü olarak kullanılır.
Elektrik motorunun hızını ölçebilen cihaza tur metre, elektrik motorunda devir ölçülere takometre denir. Takometre, devir ölçme araçları içerisinde en çok kullanılan ürün olarak görülmektedir. Dönen makinelerin devir sayısını ölçmede kullanılan takometre dakikadaki devir tur sayısını (RPM) ölçebilmektedir.
Asenkron motorlarda hız bağıntısı N (rpm) = (60 x f) / 2p şeklindedir. Burada: - f = frekans ve 2p kutup çifti sayısı. 60 ise dakika ile sn donüşümünü sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri