Uyum bozukluğu tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi kullanılır. Antidepresanlar ve anksiyolitik ilaçlar ile depresyon ve anksiyete belirtileri giderilebilir. Uyum bozukluğu tedavisinde ana unsur ise stres etkenini azaltma, ortadan kaldırma, bu mümkün olmuyorsa uyum arttırmaya yönelik psikoterapilerdir.
Uyum bozuklukları genel olarak geçicidir. Uyum bozukluğu, durumsal depresyon olarak da adlandırılır. Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ICD-10'da kod F43.2 uyum bozukluğu olarak geçer. Çocuk, ergen ve yetişkinlerde görülebilir.
Uyum bozuklukları sıklıkla, akademik, sosyal, mesleki, ekonomik güçlüklere, disiplin ya da hukuk sorunlarına ve diğer psikiyatrik bozukluklara zemin hazırlar.
Kişiler yaşadıkları bu olaydan sonra normal yaşama uyum sağlamakta, düzenlerini yeniden kurmakta sorun yaşarlar. İsteksizlik, ilgisizlik, boş vermişlik, karamsarlık gibi depresif belirtiler ve/veya endişe, gerginlik, kolay tepki verme, tahammülsüzlük, uyku bozukluğu gibi kaygı belirtileri ortaya çıkar.
Sosyal uyum güçlüğü riskli yaşam koşulları, madde bağımlılığı, yetersiz beslenme, göç, suç işleme, suça yönelme, çalışma, ihmal, istismar, terk edilme ve dil farklılığı gibi nedenlerden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur.
İlgili 40 soru bulundu
Hastalık çoğu kez stres etkenleri ya da strese bağlı sonuçlar ortadan kalktıktan sonra 6 ay içinde sonlanır. 6 ayı aşan durumlarda kronik uyum bozukluğu söz konusudur. Uyum bozukluğu etyolojisinde stres ana etkendir, ancak her stres yaşayan bu psikiyatrik rahatsızlığa uğramamaktır.
Uyum bozukluklarında temel etken stres olarak ifade edilmektedir. Özellikle stres kaynaklı durumların sebep olduğu bilinmektedir. Herkesin stres ile mücadelesi farklı olsa da stres karşısında mücadele edemeyenlerin daha çok karşılaştığı bir problemdir.
Çocuklar gelişim dönemlerindeki sorunların çözümünde engellerle karşılaşırsa, olağan olarak nitelendirilen bu sorunların çözümü sonraki gelişim dönemlerine ve ileriki yaşlarına ertelenir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlar uyum ve davranış bozuklukları olarak adlandırılır.
Uyum, dış ve iç ortamdan kaynaklanan, doğal ve toplumsal koşulların neden olduğu değişikliğe alışma süreci olarak tanımlanmaktadır. Uyum; uyumlu olma, baş etme ve günlük yaşamın meydan okumalarını yönetmenin psikolojik sürecidir (Köknel, 1993).
Her çocuğun gelişimi ve çevresiyle kurduğu iletişim birbirinden farklı olduğu gibi değişen yaşam koşullarına uyum süreci de oldukça farklıdır. Çocukların sosyal çevrelerinde oluşan olaylara, durumlara gösterdikleri olumsuz tepkilere “uyum bozukluğu”, “sosyal uyumsuzluk” adı verilir.
Korku ve panik kısa süreli olmasına rağmen anksiyete hem kalıcı hem de kroniktir. Bunun da ciddi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Çünkü kronik anksiyete sadece vücutta değil yaşam tarzı ve davranışlar üzerinde olumsuz etkilere neden olur.
Kaygı bozukluğu ne kadar sürer? En az altı ay boyunca yoğun bir şekilde devam edebilir. Şiddetine bağlı olarak hemen her gün ve gün boyunca hissedilebilir. Anksiyete bozukluğunda kullanılan haplar tedavinin önemli bir parçasıdır.
Anksiyete bozukluklarının tedavisinde ilaç tedavileri tek başına veya psikoterapiler ile birlikte tıbbi tedavi olarak etkinlikle kullanılmaktadır. Hemen hemen tüm anksiyete bozukluklarının alt tiplerinde ilaç tedavileri benzer sonuçlar vermektedir.
Bireyin genel sağlığı fiziksel ve zihinsel durumu ile açıklanamayan kişinin çevresi ile veya yeni bir ortamda tanımadığı insanlarla ilişki kurmada, iletişimi sürdürmede problem yaşaması, genel bir mutsuzluk halinin depresifliğinde eşlik ettiği olumsuz bir durumdur.
Kendi benliği ile çevresi arasında dengeli ve etkili iletişim kurma, geliştirme ve sürdürmede güçlük çeken ve bu yüzden gelişimleri sekteye uğrayan ve çevresindekilerin olağan ilişkileri ile düzeltilemeyen davranış kalıplarına sahip olan çocuklara denir.
Davranım bozukluğunun gidişi oldukça değişkendir. Bireylerin çoğunda hastalık erişkinlikte geçer, ancak daha az orandaki davranışlar erişkinlik döneminde de görülmeye devam eder ve bunlar antisosyal kişilik bozukluğu tanı ölçütlerini karşılar.
İlgili maddeye göre uyum, yabancılara ülkemizde, yeniden yerleştirildikleri ülkede veya geri döndüklerinde ülkelerinde sosyal hayatın tüm alanlarında üçüncü kişilerin aracılığı olmadan bağımsız hareket edebilmelerini kolaylaştıracak bilgi ve beceriler kazandıracak faaliyetlerdir.
Uyum bozukluğu, bireyin yaşadığı büyük değişimler, karşılaştığı kayıplar ve başa çıkamadığı olaylar karşısında geliştirdiği bir durumdur. Kısa süreli gerçekleşen bu rahatsızlıkta umutsuzluk, hüzün, motivasyon kaybı, profesyonel yaşama ya da sosyal faaliyetlere karşı ilgi kaybı gibi belirtiler görülebilir.
Bir kişi eğer başkaları öyle davrandığı için kendisi de bir davranışta bulunuyorsa, buna uyma denir. Birey, etkili kişilerle özdeşleşmek için hem görüşünü hem davranışını değiştirir. Bir kişinin belirsiz bir durumda başkalarının davranışının “doğru” olduğuna inanarak kendisinin de başkaları gibi davranması.
Bunlar; Alışkanlık bozuklukları: Parmak emme, tırnak yeme, alt ıslatma, dışkı kaçırma, mastürbasyon, saç koparma. Davranış bozuklukları: Yalan söyleme, çalma, inatçılık, zarar verme. Duygusal bozukluklar: Korku, kaygı, çekingenlik, tik, kekemelik, uyku ve yeme bozuklukları.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Okula Uyum sürecinde Yapılabilecekler:
Çocuğun üstüne fazla düşmemek. Çocuğu sürekli ”yapma” uyarısı ile kısıtlamamak, ancak belli kuralları koymak. Çocukla sabırlı ve kararlı davranmak, iyi bir diyalog kurmanın yollarını aramak. Çocuğun olumsuz davranışlarının altında yatan duyguları keşfetmek.
Çocukluk döneminde gözlenen davranım bozuklukları; karşı gelme, karşıt olma, başkaldırma, düşmancıl tarzda tekrar eden davranışlar olarak gözlenebileceği gibi toplumsal norm ve kuralları ve/veya başkalarının haklarını çiğneme yönünde, tekrar eden tarzda davranış örüntüleri olarak da görülebilir.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri