Temel Sanat Kuramları Sanatın ve sanat eserinin doğasını ve niteliğini açıklamaya çalışan geleneksel kuramları; Sanatçı Merkezli, Eser Merkezli, Alımlayıcı Merkezli ve Toplum Merkezli Yaklaşım olmak üzere dört ana grupta inceleyebiliriz.
Kuram anlatımcı bir sanat dilini savunur. Eugéne Véron sanatı, "duygunun dile getirilmesi olarak tanımlar ve sanatçının bir dahi olduğunu, eserin şiddetli ve derin etkisinin, yaratıcısının kişiliğinde bulunduğunu belirtir.
Biçimcilik, bir sanat yapıtını anlamak için gereken her şeyin sanat yapıtının kendisinde yer aldığını öne sürer. Onun üretilişinin nedeni, tarihsel arka planı ve sanatçının yaşamı da dahil olmak üzere çalışmanın bağlamı, yani kavramsal yönü sanatsal ortamın kendisinin dışında ve bu nedenle ikincil öneme sahiptir.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak dijital sanat formları.
Sanat hem duyulara hem de duygulara dokunmayı hedefleyen insan çalışmalarının bir araya gelmesi olarak ifade edilebilir. Sanat oldukça fazla çeşidi bulunmakta olan bir ifade biçimi olarak değerlendirilebilir. Sanat çeşitleri; resim, müzik, heykel, dans, fotoğraf, video, çizim olarak bilinmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Sanatın Özellikleri
Sanat, estetik değer ve kaygı taşır. İnsanda hayranlık uyandırır. Evrensellik, güzellik, yaratıcılık, etkileyicilik özelliklerini taşır. Herkes için farklı algılamalara sahiptir, farklı yorumlara açıktır.
Mimesis, en klasik anlamıyla Antik Yunan retoriğinde, taklit ve öykünmeye dayalı temsil anlayışıdır. Platon ve Aristoteles düşüncesinde doğa ve gerçekliği yansıtma görüşüne dönüşmüştür.
Ona göre sanat/ edebiyat, insanı asıl gerçeklikten ve gerçeklik bilgisinden uzaklaştırır; çünkü zaten kendisi bir yansıma/ taklit olan ögeleri taklit eder/ yansıtır ve böylece varılması gereken asıl hedeften ikinci kez uzaklaşmaya neden olur. Yani sanat, taklidin de taklididir.
İşlevsel kuram, sanat eserini dinsel, eğitsel, ahlaki bir görüşü ve mesajı aktarmada başarılı olup olmamasına göre değerlendirir ya da bir ilkeyi yayma açısından yararlı bulduğu durumları açıklar.
Psikanalizi sanatla ilişkilendirerek, sadece sanat yapıtının değil onu yaratan sanatçının da bir bilinçaltı okumasını gerçekleştirmiş, sanat ve yapıt sayesinde sanatçının,izleyicilerin ve tüm toplumun bilinçaltı yüklerinin hafifleyeceğini düşünmüştür. Sanat ve estetik arasında kesin bir ayrım gerçekleştirmiştir.
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
Bu kuramda esas fikir, sanatın duyulur dünyanın yani dış dünyanın yüzey gerçekliğini bire bir yansıttığı fikridir ve Platon'dan temellenir. Platon'un yansıtma kuramına göre sanatçı duyular dünyasını yani dış dünyayı oldu- ğu gibi yansıtır. Başka bir deyişle yüzeysel gerçeklik aynı dış dünyadaki gibi yansıtılmalıdır.
Sanat iki grupta incelenmektedir. Bunlardan birincisi güzel sanatlar ikincisi ise endüstriyel sanatlardır. Güzel sanatlar da kendi içerisinde bir sınıflandırılmaya tabidir. Güzel sanatlar klasik yani genel sınıflandırma ve modern yani çağdaş sınıflandırma şeklinde kategorilere ayrılmaktadır.
Genellikle sanat; güzel, karma ve endüstriyel (pratik) sanatlar olmak üzere üç ana kola ayrılmaktadır.
Görsel Sanatlar Kaça Ayrılır? Görsel sanatlar dal olarak güzel sanatların sınıflandırılmasında karşımıza çıkmaktadır. Sanat kendi arasında dallara ayrılıyorsa görsel sanatlar da kendi arasında dallara ayrılmaktadır. İşitsel sanatsal, dramatik sanatlar ve görsel güzel sanatlar bu kategorilerdir.
Tonalizm, 1880'lerde Amerikalı ressamların peyzaj resimleri üzerine renkli bir atmosfer veya sis tonu çizmesiyle ortaya çıkmış bir sanat tarzıdır.
Genel olarak edebi sanatları 3 grupta inceleyebilir ve mecaza, anlama ve söze dayalı sanatlar olmak üzere ayırabiliriz.
Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Tarih boyunca da sanat ve sanat dalları çok dikkat çekiyor.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri