Lilyum çiçeğinin bakımı konusunda sulama işlemine ciddi derecede önem göstermeniz gerekmektedir. Bunun asıl nedeni ise bu çiçek her gün su istemektedir. Her gün düzenli aralıklar ile sulama yaparak bu çiçeğin gelişimini sağlayabilirsiniz. Köklerinden sulama işlemini yapmanız daha doğru olacaktır.
Güneşin dik açıdan geldiği yerleri sevmeyen lilyum çiçeğinin toprağı her zaman nemli kalmalıdır. Düzenli sulama ve bakım yapılmadığında toprağının kuruduğunu görebilirsiniz.
Saksıda lilyum çiçeklerini evinizde de rahatlıkla tercih edebilir, evde lilyum çiçeği yetiştirebilirsiniz.
Bu durumda, sararan yapraklar doğal bir süreçtir. Yaprakların sararması, bitkinin hastalık veya zararlı organizmalarla enfekte olması sonucu da olabilir. Yetersiz sulama veya beslenme bitkinin yapraklarının sararmasına neden olabilir. Özellikle su stresi veya besin eksikliği yapraklarda sararma ve solmaya yol açabilir.
Zambak çiçeği çok yıllık bir yapıya sahiptir ve dayanıklıdır. Kökleri yatay olarak yetişir. Uzun bir gövdeye sahip olan bu çiçek, Nisan ayında filizlenir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmeye başlar.
İlgili 18 soru bulundu
Lilyum diğer isimleriyle Zambak Çiçeği ve Lilyum Çiçeği olarak da bilinen bir ithal çiçektir. Yeşil yaprakları arasından büyüyen beyaz zarif çiçeklere sahiptir. 20°'nin altına düşmeyen gölge bir alana yerleştirilmeli ve kontrol edildiğinde toprağın tamamı daima nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.
Çok yıllık bir bitki olan bu çiçeğin kökleri yatay olarak gelişiyor. Uzun, zarif bir gövdeye sahip. Nisan ayında filizlenen bu bitki, mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek vermeye başlıyor.
Lilyum'un en verimli şekilde yetiştirilmesi için bulunduğu ortamın 21-25 derece olması. Güçlü rüzgarlardan korunmalı ve varsa çevresindeki diğer bitkilerle teması kesilmelidir. Lilyum çiçeğinin toprağının sürekli nemli kalması gerekir. Bu yüzden toprağı nemli olmasına rağmen standart sulama zamanları es geçilmemeli.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Lilyum çiçeğinin bakımı konusunda sulama işlemine ciddi derecede önem göstermeniz gerekmektedir. Bunun asıl nedeni ise bu çiçek her gün su istemektedir. Her gün düzenli aralıklar ile sulama yaparak bu çiçeğin gelişimini sağlayabilirsiniz. Köklerinden sulama işlemini yapmanız daha doğru olacaktır.
Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz renk, saflığın ve temizliğin simgesidir. Soğuk kanlılığı, asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Lilyumlar ise güveni temsil eder. Tüm bu anlamları tek bir sunumda birleştiren vazo içinde beyaz lilyumlar.
Zambak çiçeği (lilyum), zambakgiller familyasının 110 farklı bitki türünden biridir. Mevsimsel bir çiçek olan zambak, soğan köklü bir bitki türüdür. Zarif çiçeklere sahip olan zambak bitkisi 60 ila 180 cm arasında büyüyebilmektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi toprağını hazırladıktan sonra bir soğanlık dikim için soğanın etrafında dört parmak kadar boşluk olacak bir saksı seçebilirsiniz. Saksının yarısını toprakla doldurun, sonra lilyum soğanının filizlenmiş kısmı yukarı gelecek şekilde toprağa yerleştirin.
Aranjmanda sergilenen beyaz gül masumiyeti, beyaz lilyum zarafet ve güveni temsil ediyor. Bu aranjman; aşkın geleneksel sembolü olan güllere eşlik eden lilyumlarla beyazın en büyüleyici halini evinize getirecek, adeta evinizin içinde bir kış bahçesi yaratacak.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Kuru maya ile bitkilerinizi coşturmak için yapmanız gereken tek şey; 3 litrelik suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek karıştırmak ve elde ettiğiniz bu su ile bitkilerinizi sulamak.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz.
Sulama es geçildiği zaman ertesi gün fazla su vermek yanlış olacaktır. Bundan dolayı aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Aşırı sulama olduğu durumlarda lilyum çiçeği hemen solar ve çiçek vermez. Bakımında bu noktaya dikkat etmek gerekir.
Lilyum çiçekleri, doğru budama ve çiçeklenme dönemi yönetimiyle daha sağlıklı ve çekici bir şekilde büyüyebilirler.
Lilyum çiçeği, beyaz, sarı, pembe gibi çeşitli renklerde açsa da en güzel ve kalıcı koku, beyaz lilyumlarda bulunur. Zambakgiller familyasından olan lilyum çiçeğinin kokusu, alt tonlarda karamelize şeker içeren, üst tonlarda ise kremsi karanfili çağrıştıran bir kokudur.
*Pembe Lilyumun Anlamı
Pembe lilyum: Şefkat ve sadakat anlamını ifade eder. Aranjmanlar ve buketlerde kullanılır. Kokulu çiçek arayanların çokça talep gösterdiği bir çiçektir.
Zambak çiçeğini düzenli olarak sulamanız gerekmektedir. Toprağının her daim nemli olmasına özen göstermelisiniz. Zambak çiçeğini iki günde bir sulamanız yeterli olacaktır.
Lilyum zambakgiller ailesindendir. Soğanlı bir bitkidir. Zambakgiller ailesinden genellikle turuncu, pembe, kırmızı, sarı gibi renklerede rastlanmaktadır. Lilyumun en çok tercih edilen rengi beyazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri