Emekli olan sigortalılar daha sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenerek herhangi bir iş yerinde çalışabiliyor ya da kendi işlerini yürütebiliyor. Çalıştıkları için de emekli maaşları kesilmiyor.
Ekonomik ya da sosyal durumları nedeniyle emekli olduktan sonra iş hayatında bulunmayı sürdüren kişilerin maaşı tamamıyla kesilmez. Hak edilen emekli maaşı, kişi çalışmaya başlamış olsa dahi ödenmeye devam eder.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
Ancak yüksek kazanç üzerinden prim ödemeye devam edilmesi emekli aylığının düşmesine neden olmaz, bilakis artırır.
Mesela 2000 yılından önce emekli olan birinin maaşının %70'i emeklilik maaşına bağlıdır. Yani kişinin toplam primlerinin %70'i emekli maaşında etkilidir. Bu durum 2000-2008 yılı arasında emekli olanlar için %50 iken 2008 sonrası için %37 şeklindedir.
İlgili 27 soru bulundu
Asgari ücret ve 4a en düşük emekli maaşı (Mart 2023)
Buna göre 20 sene önce 4a en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 47 fazlaydı. Ocak 2023'te ise aylık net asgari ücret 8 bin 507 lira oldu. 4a en düşük emekli maaşı ise 5 bin 871 liraya çıktı. Yeni düzenleme ile bu 7 bin 500 liraya çıkacak.
Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
EMEKLİ MAAŞINI ÇALIŞTIKÇA ARTANLAR KİMLER? Ancak ortalama 5.400 TL'üzerinden prim ödemesi yapılan kişilerin ücretleri çalıştıkları ay başına azalmıyor, aksine her ay prim ödedikçe gelecekteki emekli maaşı iki-üç lira artıyor.
Prim ödeme gün sayısı arttıkça, sigortalının emekli maaşı da artar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısının yanı sıra, sigortalılık süresi de dikkate alınır. Sigortalılık süresi arttıkça, emekli maaşı da artar.
Emekli aylığını arttırmanın iki önemli şartı var: Biri prim ödeme gün sayısının fazla olması ki, bu aylık bağlanma oranını etkiler. Diğeri ise sigortalı için bildirilen sigorta primine esas kazanç (SPEK) miktarı, ki bu da ortalama yıllık kazancı etkiler.
Emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de ihtiyaç duymanız halinde özel sektörde başkasının yanında veya kendi işinizde çalışabilirsiniz. Özel sektörde emekli olup çalışmak için bir engel bulunmuyor. Ancak kamuda emekli olanlar yasa gereği kamuda tekrar çalışamıyorlar.
Öncelikle emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de ihtiyaç duyarsanız başkasının yanında veya kendi adınıza çalışabilirsiniz. Bunun önünde bir engel bulunmuyor.
Zira süreç içerisinde sigortalı hizmet günleriniz, prim günlerinizin silinmesi, geçmişe dair yapılan sağlık harcamalarının faiziyle birlikte tahsili talebi, emeklilik söz konusu olduysa emekliliğin iptali söz konusu olacaktır.
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen düzenleme yasalaştı. EYT'nin yasalaşmasıyla birlikte emekli olup aynı iş yerinde çalışmak isteyenlere başvuru günü sınırlaması getirildi.
Sigortasız çalışan emeklilerin iş güvencesi bulunmuyor, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalıyorlar. Emekli de olsa sigortasız işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Prim gününü doldurduktan sonra çalışmaya devam eden herkesin emekli aylığı düşmez.
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
Arat, aylık bağlama oranında bir değişiklik olmayacağının altını çizerek, "Asgari emekli maaşı 5 bin 500 lira. Mevcut sistemde prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre herkese ayrı maaş bağlanabiliyor, kişi bazında değişiyor" ifadelerini kullandı.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir.
Güncelleme katsayısının (2022 yılı tüketici enflasyonu ve büyüme oranının), 2022 yılında emekli aylıklarına yapılan zam oranından büyük olması halinde 2023 Ocak ayında, küçük olması halinde ise 2022 Aralık ayı sonuna kadar emeklilik başvurusunda bulunmak avantaj sağlayabiliyor.
Emekli maaşının eksik yatma nedeni, muayene ücretleri olabilir. Reçete ve ilaç katılım payları nedeniyle de kesinti yapılabilir. Emekli olmasına rağmen halen çalışanlardan, sosyal güvenlik destek primi kesilir. Dernek aidatları da maaş üzerinden kesilir.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
Emekli çalışan % 7,5 oranında daha az SGK primi öder
Söz gelimi; - Emekli olup 6 ay daha çalışmaya devam ederlerse 6 ay x brüt ücret x % 7,5 oranında, - Emekli olup 12 ay daha çalışmaya devam ederlerse 12 ay x brüt ücret x % 7,5 oranında, daha az prim öderler.
Sonuç olarak, EYT kapsamında emekli olduktan sonra kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları ödenen işçinin, aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi yeni bir iş sözleşmesine dayanır. Yeni bir iş sözleşmesi ile çalışmaya devam edecek olan işçi ile işverenin anlaşarak daha düşük bir ücret kararlaştırması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri