Protein et ve et ürünleri dışından çok fazla besinde bulunmaktadır. Hatta belki çok fazla kişinin gözde kaçırdığı bir gerçek vardır ki protein meyvelerde de bulunur. Peki en çok hangi meyvede protein var? Avokado, şeftali, kivi, ahududu, kayısı, kavun, kırmızı meyveler, muz ve portakal protein açısından zengindir.
En Çok Hangi Meyvede Protein Var? Özellikle veganlar ve vejetaryenler et yemedikleri için protein ihtiyaçlarını meyve ve sebzelerden karşılarlar. Avokado tercih listesinden ilk sırada gelir onu; muz, kivi, şeftali, kayısı, böğürtlen ve kavun izler.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
İlgili 29 soru bulundu
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız!
Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Planı
Sabah öğününde 1 yumurta ile bol yeşillik tüketilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak 6 badem ve 100 gr yağsız yoğurt yenebilir. akşam ise salata yanında 1 kase sebze çorbası tüketmek günlük alınması gereken proteinin vücuda alınmasına yardımcı olur.
Kuruyemişler içinde kalp sağlığını destekleyen doymamış yağlardan en zengini cevizdir. Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir. Düşük kalite proteinlere ise buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi tahıllarda bulunanları örnek verebiliriz.
Standart M boy bir yumurtanın ortalama maliyeti 1.10- 2.00 ₺ arasında. Bu sebeple fiyat performans olarak değerlendirdiğimizde en ekonomik protein kaynağının yumurta olduğunu söylemek mümkün.
Protein açısından zengin bir diyete dahil edilmesi önerilen bazı kabuklu yemişler ve tohumlar şunlar: Antep fıstığı, badem, ceviz, kaju, chia tohumu ve keten tohumu. Ceviz ve badem gibi kuruyemişler, her 28 gramda yaklaşık 6 gram protein sağlar. Her üç yemek kaşığı chia tohumuyla yaklaşık 4,7 gram protein alırsın.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve hindi gibi et ürünleriyle, süt, yoğurt ve peynir gibi süt grubu besinler, protein kaynağı besinler arasında yer alır. Bitkisel kaynaklı gıdaları da unutmamak gerekir. Mercimek, nohut ve fasulye gibi kuru baklagiller de protein kaynağı besinler arasındadır.
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Protein ağırlıklı diyet temel olarak protein alımını artırarak vücudun kas kütlesini korumayı ve kilo kaybını sağlamayı amaçlar. Normal şartlarda yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacını karşılayabilmesi için kilogram başına 0.36 gr veya 0.8 gram proteine ihtiyacı vardır.
Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Ciddi kas kaybı- kilo kaybı: Orantısız vücut oluşur, karın şiş, kollar ve bacaklar ince olur. Kırılgan veya seyrekleşen saçlar: Saç dökülmesi ve incelmesi sık görülür. Ayak ve tırnak etrafında derin şerit oluşumları parmak ve ayak tırnaklarındaki çıkıntılar veya paralel beyaz çizgiler oluşur.
Protein miktarının yanı sıra içerdiği lif bakımından da oldukça zengindir. Baklagil çeşitlerinin içerdiği protein miktarlarına bakacak olursak; 100 gram nohut 19-20 gram protein, 100 gram mercimek 9-10 gram protein, 100 gram fasulye ise 7-10 gram protein içermektedir.
Bezelyelerin aminoasit puanı 100 üzerinden 84'tür (her bardakta 7,9 gram protein). Bu oran da bezelyeleri protein sıralamasında yükseklere taşır. Bezelyeler, Brüksel lahanasından, ıspanaktan ve brokoliden daha fazla protein içermektedir.
100 gram leblebinin içerdiği besin değerleri şu şekilde: Karbonhidrat: 38 gr. Protein: 20 gr. Yağ: 3,4 gr.
· Kuruyemişler, tok tutma özelliği sayesinde ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir. · Kuruyemişlerde doymuş yağ oranı yüksek olduğundan dolayı vücudun ihtiyacı olan yağı karşılar. Sporcular için en yararlı kuruyemişler arasında; ceviz, kaju, fındık, şam fıstığı ve badem yer alır.
Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.
Bu doğrultuda bir yumurta içerisinde 6,5 gram kadar protein bulunmaktadır. Bu protein gün içerisinde vücut için gerekli olan miktar bakımından ele alındığında oldukça önemlidir. Günde bir veya iki tane yumurta tüketmek ile beraber ihtiyaç duyulan protein kaynağını elde etmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri