Kaşığın Yapılışı ve Kullanılan Âletler: Kaşık, şimşir, karaağaç, armut, fedil ağacı (dağan ağacı), meşe, ardıç, gürgen, hatta çamdan olmak üzere hemen her tür ağaçtan yapılmaktadır.
Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe veya armut gibi ağaçlar kullanılmaktadır. Küçük keser, törpü yardımıyla şekillendirilen kaşıklar genellikle Akseki, Gediz, Taraklı bucaklarında yapılmaktadır. Günümüzde yemek kaşıkları yanında süs, oyun kaşıkları da yapılmaktadır.
Özet: Anadolu folklorunun bir parçası olan tahta kaşık oymacılığı günümüzde kaybolmaya yüz tutan el sanatı ürünleri arasındadır. Toplumların yeme içme gibi geleneksel kültürünün bir parçası olan tahta kaşıklar yörelerin folklorik kültürleri hakkında da bilgiler vermektedir.
Sirke ve Karbonat
Üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Malzemelerin üzerini geçecek şekilde, kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. 15 dakikanın ardından tahta kaşıktaki kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz. Temizlenen kaşıkları soğuk suyla durulayın ve kurutun.
Tahta kaşıklar ısıyı iletmez. Metal ürünlerde olduğu gibi yemek karıştırırken elinizi yakmaz. Yüksek ısı toleransı sayesinde, tencerenin kenarına yaslandığında erimez. Tahta kaşık kullanımı, mutfağınız için olduğu kadar çevreniz için de sağlıklıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Bir kase içerisinde eşit miktarda karbonat ve sirke karıştırılarak bir macun kıvamı elde edilir. Ardından çatallar ve kaşıklar bu karışım içerisinde bir süre ovulur ve iyice temizlenmeleri sağlanır. İşlem tamamlandığında, çatallar ve kaşıklar su ile durulanarak temizlenir ve kurulanır.
Kaşık hemen hemen her ağaçtan olur fakat en uygun ağaç kayın ağacıdır. Şimşir ve zeytin ağacından ise yemek yeme kaşığı yapılır.
Ağaç oymacılığına yeni başladıysanız, huş, limon, çam, söğüt ya da at kestanesi gibi, yumuşak bir ağaç seçmeniz iyi olur. Bunların oyulması daha kolaydır. Daha tecrübeli hale geldiğiniz zaman, kiraz, akçaağaç, elma, armut, zeytin ya da ceviz gibi ağaçlar kullanabilirsiniz.
Ahşap oyma, ahşap malzeme üzerine yapılan bir çizimin özel kesici aletlerle istenmeyen yerlerinin yontulması ile elde edilmesi sanatıdır. Bu sanatla iştigal edenlere "hakkak" denir.
Kaşığın Yapılışı ve Kullanılan Âletler: Kaşık, şimşir, karaağaç, armut, fedil ağacı (dağan ağacı), meşe, ardıç, gürgen, hatta çamdan olmak üzere hemen her tür ağaçtan yapılmaktadır.
Ynt: Balta sapı hangi ağaçtan veya ağaçlardan olur ? En iyisi kızılcık ve şimşir. Sonra sırasıyla karaağaç meşe kayın kestane. Hepsinden yapabilirsiniz.
Şimşir kaşık sert ve lifli bir ağaç yapısı sebebiyle yağlandığı vakit, gözeneklerinin içine yağı hapseder ve böylece içine su çekmeyi önlemiş olur. Dolayısıyla ağacın içine su girmeyince hem yumuşama yapmaz hem de yumuşamadan dolayı kararmayı önler.
Ahşap oyma nasıl yapılır sorusu ise belli tekniklerin, sabrın, eğitimin ve kesinlikle yeteneğin birleşmesi ile gerçekleştirilir olarak cevaplanabilir. Testere, zımpara, tokmak, keski, iskarpela gibi malzemelerin kullanımı ile ağaca istenen şeklin verilmesi mümkün olmaktadır.
Bu teknikler 19. Yüzyılda yaygınlaşmış olup; Kastamonu, Bitlis, Bursa, Gaziantep, İstanbul(Beykoz), Ordu ve Zonguldak gibi illerle halen devam etmektedir.
Ahşap oymacılığında kullanılan ağaçlar abanoz, sedir, armut, gül ve ceviz ağaçları olmuştur. Ahşap oymacılığı dışında kündekari, kabartma-oyma, kafes gibi teknikler uygulanmıştır.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Bardağın üretiminde kullanılan ağaç türleri; Ayous, sapelli, maun, Amerikan ceviz, makore, şimşir ağacı ve huş ağacıdır. Bardağın tasarlanmasında, kuksa ağacı olarak da adlandırılan, huş ağacının tercih edilmesi ürünün yapımında kullanılabilecek en uygun ağaç çeşididir.
Çam, yumuşak bir ağaçtır, fakat bunun sizi yanıltmasına izin vermemelisiniz. Çünkü Çam çok güçlüdür ve bu onu dünya çapında kullanılan bir yumuşak ağaç yapmıştır. Çam Mobilyalar Uzun Ömürlü müdür? Çam doğru bir şekilde işlenip mobilya haline getirildiğinde tıpkı sert ağaçlar gibi onlarca yıl dayanabilir.
Göknar (köknar) Ağacının Özellikleri
Hızlı bir şekilde kurutulabilir. Yarılmaya ve çatlamaya eğilimi azdır.
Kısacası bal tüketirken çelik kaşık da, tahta kaşık da kullanabilirsiniz.
Çatal Kaşık Bıçak Setini Parlatma Yöntemi
Kararmış çatal bıçakları beyaz sirke ile temizleyin. 1 ölçek sirkeyi 8 ölçek sıcak suya karıştırın, çatal bıçağınızı ekleyin ve 5-10 dakika bekletin. Tüy bırakmayan bir bezle hemen durulayın ve kurulayın.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Sirke ve Karbonat İle Tahta Kaşık Temizliği
Tahta kaşık temizliği sırasında da sirke ve karbonatın gücünden yararlanabilirsiniz. 2 yemek kaşığı sirke ve bir paket karbonat, tahta kaşık temizliği için yeterli olacaktır.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir. Bunlar arasından bitkisel ahşap yağı doğal içeriğe sahip bir yağ çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri