ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar. İçeriğinde yer alan selenyum ile tiroide, manganez ile cilt sağlığına iyi gelir.
Vitamin: C vitamini açısında zengin olan patateste bunlara ek olarak A ve B vitamini içerir.
İyi bir antioksidan kaynağıdır
Patates, flavonoid, karotenoid ve fenolik asit gibi antioksidan görevi gören bileşikler içerir. Bu bileşikler, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi kronik hastalık riskini arttıran serbest radikalleri etkisiz hale getirebilirler.
Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
İlgili 31 soru bulundu
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Patates suyunun insan sağlığı açısından çeşitli faydaları vardır. Özellikle içeriğinde bulunan antienflamatuar özelliği nedeniyle iltihapları yok edici bir etkiye sahiptir.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Kalp Sağlığı: Patatesin içinde kalp sağlığı için gerekli olan; lif, potasyum, C vitamini ve B6 vitamini gibi değerli maddeler bulunur.
Patateste Vitamin Var Mıdır? Patates, C vitamini, B6 vitamini, folat, tiamin ve A vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler, vücut fonksiyonlarını destekleyerek sağlığı korumaya yardımcı olurlar.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Patates, C vitamini ve potasyum açısından zengindir. Ayrıca baş ağrısına karşı etkilidir.
Salvador, "Patates, kas glikojen depolarını artırmaya yardımcı olabilir. Glikojen, hem dayanıklılık hem de kuvvet tabanlı egzersiz rutinlerde kaslarımızın kullandığı ana yakıttır." diyor.
Kansızlıkla savaşıyor
Çiğ patatesin suyu bol miktarda demir ve folik asit içeriyor. Bu sayede kan hücrelerinin oluşumuna destek olarak kansızlık (anemi) ile savaşıyor.
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Patates yetiştirmede her şey olması gerektiği gibi yapıldığında patatesler 2,5 – 4 ay içerisinde yetişmektedir. Bu ise 70- 120 gün gibi bir zaman yapmaktadır. Yani patateslerinizi ektiğiniz zamandan 70- 120 gün sonra patateslerinizi toplayabilirsiniz.
Enerji Verir: Patates harika bir enerji deposudur. Yoğun miktarda vitemin ve mineral içermektedir. C vitamini açısından çok zengin olan patates aynı zamanda B vitamini ve potasyumu bol miktarda içerir. Diğer mineralle açısından da zngin ola patates enerji patlaması sağlayabilir.
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
İltihapları kurutarak eklem ağrılarını azaltıyor. Özellikle sırt, bel gibi noktalarda bulunan eklem ağrıları günlük yaşamınızı oldukça zorlaştırabilir. Fakat patates suyu, iltihap kurutan etkisi sayesinde bu ağrıları yok edebilir.
-Patates Bağırsak Sağlığını Korur
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir. Bu özelliği ayrıca zayıflamaya yardımcı olur.
Patatesleri 4'e bölüp, dilimliyoruz. Çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber ve pul biber atıyoruz. 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ekleyip, karıştırıyoruz ve yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. 200 derecede, kızarana kadar pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri