Yorgunluğa iyi gelen çam balını günde 2 kaşık olarak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen çam balı, kahvaltılarda, bitki çaylarına aroma ve tat vermek için, kaymakla birlikte tüketilebilir.
1) Yorgunluğa İyi Gelir
Çam balı da yorgunluğa oldukça iyi gelen bir doğal gıdadır. Bundan dolayı çam balı yorgunluğa karşı günde 2 kaşık olmak üzere tüketilebilir. Düzenli olarak çam balı tüketildiği durumlarda yorgunluk ve bitkinlik gibi şikayetlerinizin ortadan kalktığını göreceksiniz.
Kansızlığa doğal bir çözüm olarak görülen çam balı kahvaltılarda da mutlaka tüketilebiliyor. Damar tıkanıklığını da önleyen çam balı sindirim sistemini rahatlatıyor. Sağlık açısından çam balı genel olarak tüketilmelidir.
Özellikle akciğer açısından önemli ölçüde faydası vardır ve akciğeri tedavi edici niteliktedir. Bu sebeple akciğer hastalarının tedavisinde kullanılması uzmanlar tarafından önerilir.
İlgili 25 soru bulundu
Mutlu bağırsaklara sahip olmak için, her sabah bir tatlı kaşığı çam balı tüketmeniz sağlığınız için iyi bir adım olacak.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
3. ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR? Çam balı, tıpkı çiçek balı gibi istenen her şekilde tüketilebiliyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebilecek olan çam balı, çeşitli yiyecek ve içeceklere de eklenebiliyor. Çam balı, içim sıcaklığındaki çeşitli bitki çaylarına ve sıcak süte de gönül rahatlığıyla ilave edilebiliyor.
TATLIDAN SONRA İÇİLEN SUYA DİKKAT!
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur.
Beynin mükemmel çalışması için sabahları ve akşamları aç karnına bir çorba kaşığı bal yemek ve beyin ısısını vücut ısısından 1 derece üstünde tutmak gerekiyor.
Organik Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar. Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
Çam Balının Zararları
İçeriğinde bulunan glikoz ve früktoz oranı nedeniyle şeker hastalarının fazla tüketmemesi gerekmektedir. Şeker hastalarının çam balını fazla tüketmesi halinde şeker yükselmesi görülür. Bu da bu hastalığa sahip bireyler için zararlı olmaktadır.
Halk arasında balın bozulabileceği yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ancak hakiki bir baş bozulmaz. Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir.
Grip, nezle, bronşit gibi hastalıklara karşıdır, balgam sökülmesine yardımcı olur.
Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.
İçeriğindeki vitaminler başta olmak üzere tüm yararlı maddeler sayesinde çam balı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Bu sayede vücudu birçok hastalığa karşı koruduğu söyleniyor. Mide ve bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu özelliğiyle birçok sindirim sorununa iyi gelebiliyor.
Bal tüketicilerinin en çok merak ettiği soruya cevap; kişinin ihtiyacına göre değişir. Çam balı şifa kaynağıdır. Bu nedenle sağlık için kullanılacaksa çam balı tercih edilebilir. Eğer kahvaltıda, tatlı tarifi içerisinde vb. yemek için kullanılacaksa çiçek balı tercih edilebilir.
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
Nitekim bal, genellikle doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır.
* Çam balı, ishali kesici ve ödem atıcıdır. İştahı kestiği için şeker krizine mani olur ve doğal yollarsan kilo verdirir. Kısacası çam balı zayıflatır.
Çam Balı Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 327 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Tatlı Kaşığı yani 10 gramlık miktarında Çam Balı 33 kalori bulunmaktadır.
Donma ve şekerlenme yapmayan bu bal, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
Yani çam balı, bal arıları tarafından, çamın özsuyundan beslenen basra böceğinin salgısından üretilen bir baldır. Çam balı, Ege ve Akdeniz bölgesinde özellikle Muğla ilimizdeki el değmemiş ulu çam ormanlarımızın balıdır. Doğanın kendisidir ve tamamen doğal şartlarda üretilmektedir.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Bal sıvı şekerdir" söyleminden dolayı kendisine tepki gösteren bal satıcılarıyla ilgili, "Bal üreticileri kendi açılarından haklı olabilir, onlar tüccar ama ben tüccar değilim. Onun sağladığı şifa zararından bin kat daha az, balcılar bana kızmasın" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri