Çam balı arıların çiçek poleninden değil, Akdeniz iklimine mahsus bazı çam ağacı türlerinin gövdesinde yaşayan bir aracı böceğin salgısını kullanarak ürettiği, müstesna bir baldır. Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da bulunur.
Çam balı yazımızın başında da belirttiğimiz gibi çam ağacında bulunan Basra böceği ve arıların işbirliği ile elde ediliyor. Bu nedenle çam balının vegan olduğunu söylemek doğru olmaz.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Arının basurayı çam ağacı üzerinden alarak kendinden kattığı enzimlerle işleyip, kovana getirmesi ve peteklerde suyunu uçurarak olgunlaştırması sonucu çam balı elde edilir. Çam Balı Türkiye'de sadece Muğla-Marmaris-Aydın-Kuşadası ve yakın yöresi ile Çanakkale ili ve Kaz Dağları'nın belirli bölgelerinde üretilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
En iyi çam balı markasını sorarsanız cevabımız çok basit: balparmak! Ege Bölgesi'ndeki çam ağaçlarından üretilen Balparmak Çıtkapak Çam Balı, tadı ve zengin içeriği ile kalpleri kazanır.
Halk arasında balın bozulabileceği yönünde düşünceler bulunmaktadır. Ancak hakiki bir baş bozulmaz. Gerçek balın bazen kristalleştiği görülebilir ancak bu bozulmuş anlamına gelmez. Bu yüzden gerçek balın bozulmadığı görülmektedir.
Bu durum Kasapoğlu tarafından şu şekilde açıklanmaktadır: Balın mayalanması veya bozulması anlamına gelir. Su oranı yüksek olan ballarda şekere dayanıklı mayalar şekeri parçalayarak alkol ve karbondioksit oluşturur ve bal köpürür.
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Bu noktada belirtebiliriz ki, bal çeşitlerinin en popülerleri olan çiçek balları en çabuk kristalleşen bal türünü oluşturuyor. Yüksek glikoz ve fruktoz oranına sahip olan bu bal çeşitleri süreç içerisinde daha çabuk şekerlenebilirken; çam balı ise daha geç şekerlenmeye uğraması ile biliniyor.
Alerjik her türlü reaksiyonu önleyen çam balı aynı zamanda alerji oluşumunun önüne geçer. Kalp rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı problemi yaşayan kişiler rahatlıkla çam balını tüketebilirler.
Donma ve şekerlenme yapmayan bu bal, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
İçeriğindeki vitaminler başta olmak üzere tüm yararlı maddeler sayesinde çam balı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Bu sayede vücudu birçok hastalığa karşı koruduğu söyleniyor. Mide ve bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek oluyor, bu özelliğiyle birçok sindirim sorununa iyi gelebiliyor.
Çam balının üretilmesi için, çam pamuklu böceği, veya milimetrik boyutlarda olduğu için çam pamuklu biti olarak da adlandırılan, halk arasında basra böceği (veya balsıra böceği) denilen bu böceğe ihtiyaç vardır.
Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır. 1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.
Kristalizasyon; balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Balın çok sayıda faydası olmasına rağmen bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bal üretiminde polen kirlenmiş olabilir. Bu da polen hassasiyeti olan bünyelerde alerjik reaksiyonlar gelişmesine yol açabilir. Genellikle balın kendisinden ziyade poleni alerjiye yol açabilir.
1) Yorgunluğa İyi Gelir
Çam balı da yorgunluğa oldukça iyi gelen bir doğal gıdadır. Bundan dolayı çam balı yorgunluğa karşı günde 2 kaşık olmak üzere tüketilebilir. Düzenli olarak çam balı tüketildiği durumlarda yorgunluk ve bitkinlik gibi şikayetlerinizin ortadan kalktığını göreceksiniz.
Çam Balının Zararları
İçeriğinde bulunan glikoz ve früktoz oranı nedeniyle şeker hastalarının fazla tüketmemesi gerekmektedir. Şeker hastalarının çam balını fazla tüketmesi halinde şeker yükselmesi görülür. Bu da bu hastalığa sahip bireyler için zararlı olmaktadır.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
BALPARMAK'IN ÖZENLE SEÇİLEN BAL DÜNYASI
Arıcılardan temin edilen balların Bal Bilim Merkezi'nde yapılan analizler sonucu doğallığının tespit edilmesiyle, yüzde 100 doğal balın güvenle keyfini çıkarmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri