Aracın içerisinde ve dışarısında var olabilen görüş açısının engelleyecek aksesuarlar sınıfına cam filmleri de girmektedir. Bundan dolayı görüşün engellenmesi ve çevrenin rahatsız edilip edilmediği araç muayenelerinde bakılan ilk husustur. Araç muayenesinde cam filmi geçer mi sorusu da bu çerçevede yanıt bulmaktadır.
Avrupa Birliği standartları esas alınarak oluşturulan düzenlemeye göre arka camlarda cam filmi serbest olurken ön camlarda film kullanmak yasaklandı. Ön camı filmi olan araçlar muayenelerde ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçemezler.
Periyodik muayenelerde cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır. Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir.
Geçirgenliği ya da numarası farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar kesinlikle muayeneden geçemezler. Diğer camlara geçirgenliği %70'ten düşük filmler yani 1 ve 2 numaradan yüksek olan filmleri takmak da aracınızın muayeneden geçmesine engel olur.
Yapıştırılsa bile ışık geçirgenliği en az %70 olan cam filmleri tercih edilmelidir. Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
İlgili 38 soru bulundu
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Cam film kalınlığına bakıldığında ise araç muayenesi için en çok 80 um olmalıdır. %98 UV korumalı yapıya sahip olması da cam filmi özelliklerinden arasındadır. Sürücünün arka görüşünde bulunan camlarda ise geçirgenlik durumunun %20 sınırının üstünde olup olmadığı da kontrol edilir.
“Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.” Yönetmelik ve yönetmeliğe gelen ekler doğrultusunda biz sürücülerin taktırabileceği cam filmlerinin kriterleri de açıkça ortaya çıkıyor.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
2 Numara Cam Filmi
Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz. Aksi takdirde ön camda sürücünün görüş problemi yaşaması olasıdır. 2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği oranına baktığımızda ise bunun %70 ve %75 arasında değişiklik gösterdiğini görebiliriz.
Açıklamaya göre cam filmi hafif kusurlu sayılıp, muayeneden geçiyor.
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Ön cama ya da sürücünün sol ve sağ tarafında kalan ön camlara renkli cam filmi uygulanması yasaktır. Ancak herhangi bir renk bulunmayan şeffaf cam filmi bu camlara takılabilir. Emniyet çıkış camlarına herhangi bir film uygulaması yapılması yasaktır.
2 numarada içerisi görünmez, 3 numara çok koyu olur özellikle ön yanlara 3 kesinlikle yaptırmayın. 2 numara yeterli gelir. Yanlış hatırlamıyorsam 1 numara %35, 2 numara %20 geçirgenliğe sahip. %50 geçirgenliğe sahip 0.5 gibi daha açık filmler mevcut, onlardan yaptırın en ön cama yaptıracaksanız.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmünü içeriyor. Bu hükümle birlikte artık araçlarda cam filmi ve renkli cam yasaklandı.
Kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye göre daha önce 'Hafif Kusur' olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar 'Ağır Kusur' olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek.
Araç ön sürüş camına film uygulaması yapılması kesinlikle yasaktır. Dış ışık yansıtma oranı yüzde 15'in üzerine olan filmlerin kullanılması yasaktır. Net cam filmi kalınlığının en fazla 80 mikrometre olması gerekir. Araç cam filmlerinde PVC materyal kullanılamaz.
Sadece ufak düzenlemeler getirildi. Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak. Aynı zamanda %70 geçirgenliğin üzerindeki filmleri yaptırmakta aynı şekilde yasak. Cam filmi yaptırmayı düşünüyorsanız, ön cam sürüş camı haricinde kalan camlara çok koyu olmayan bir tonda uygulayabilirsiniz.
Araba cam filmi ömrü genelde 5 – 15 yıl arasında gösterilse de bu sürelerden çok daha erken bir zamanda eskimeler görülmektedir. Tercih edilecek cam filminin kalitesine ve özelliklerine göre ömrü de farklılık göstermektedir. Cam filmi çekildikten sonra bu filmlerin faydalarından uzun süre yararlanmanız mümkündür.
Bu noktada "İyi cam filmi nasıl anlaşılır?" sorusu önem kazanır. Bunun için uygulayabileceğiniz çok kolay bir test var. Cam filminin üzerine bir miktar tiner dökün ve bir süre bekleyin. Eğer döktüğünüz tiner cam filminin boyasını çıkarmıyorsa elinizdeki ürünün kaliteli bir cam filmi olduğunu anlayabilirsiniz.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri