Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da kanser hastalarının ilaçlarda olduğu gibi, cerrahi tedavilerde de devlet ve özel hastanelere ödeme yapmayacaklarını söyledi.
Kanser hastalarının tedavisi ücretsiz hale getirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'ne ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.
Ancak ülkemizde sadece iki endikasyon için SGK tarafından karşılanmaktadır. Bunlar Malign Melanom (deri kanseri) ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisidir. Bunların dışında etkinliğinin kanıtlandığı kanser türleri için KEYTRUDA ilacının geri ödemesi ülkemizde yapılmamaktadır.
PET/CT Çekimi
Onkoloji hastalarının genel durum ve metastaz kontrolünde uygulanan PET/CT görüntüleme yöntemi için anlaşmalı kurumlarda ücretsiz çekim işlem yılda 1 kez yapılacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Bu maddenin (ç) bendinde kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer almaktadır.
Sağlık Bakanlığı, dünyada bir ilke imza atarak özel hastanelerde yapılan tüm kanser ameliyatları ve tedavilerini ücretsiz yapacak. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, kanser tedavisinde devrim niteliği taşıyacak yeni uygulamaları Sabah Gazetesi'ne değerlendirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.
“Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz. Yol, gündelik ve refakatçi giderlerini SUT kapsamında karşılıyoruz. Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz.
İlk teşhis tarihinden itibaren kurumumuza başvuruda bulunan kanser hastalarına, 10 yıl sigortalı çalışması, 1800 gün sigorta primi olması, çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmesi durumunda kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlıyoruz.
SGK, kanser nedeniyle önemli sağlık sorunlarıyla mücadele eden vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Kanser hastalarının radyoterapi, kemoterapi, radyoizotop ve cerrahi işlemlerinden ilave ücret almayan Kurum, hastalığa yönelik koruyucu sağlık hizmetinden malullük aylığına kadar birçok konuda destek sağlıyor.
Bu bağlamda merak edilen konulardan biri kür kemoterapinin kaç hafta veya ne kadar sürecek olmasıdır. Kemoterapi belirli aralıklarla kürler halinde gerçekleştirilir. Bunlar haftada bir kür ya da 2 ve 3 haftada bir kür gibi gerçekleştirilir. Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir.
Kanser tedavilerinde öne çıkan yeni nesil 'akıllı ilaçlar' SGK tarafından karşılanmıyor.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
Özel Sağlık Sigortası ile Kemoterapi
Özel sağlık sigortası teminatları arasında yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatı bulunur. Kemoterapi de yatarak tedavi kapsamında yer almaktadır.
Kanserle yaşayan bireylerin kanser tedavisinde (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) sosyal güvence sorgulanmaksızın sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanma hakkı vardır. Kanser tedavisi, cerrahisi ve ilacına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırılmıştır.
MALÜL AYLIĞINA NASIL BAŞVURU YAPILIR? Sigortalı veya sigortalının işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmalıdır.
Yine 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre, en az %90 düzeyinde engelli raporuna sahip kanser hastaları özel tüketim vergisi ödemeden araç alabilmektedir.
Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir.
“Özel hastanelerde muayene ücreti kaç gün geçerlidir?” diye merak eden kişiler için bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Medical Park Gebze Hastanesi; SGK anlaşmalı olarak hizmet veren; medikal onkoloji (kanserin ilaçla tedavisi), radyasyon onkolojisi (kanserin ışınla tedavisi) ve kanser teşhisinde önemli bir yeri olan nükleer tıp ünitesi ile onkoloji hastalarının her zaman yanındadır.
4- Kanser olan hastalar mutlaka hastanede yatar ve tedavisi bu şekilde gerçekleşir. Kanser tedavisi uzun bir sürece yayılıyor. Kanser cerrahisi yapılan hastaların, mümkün olduğunca kısa süre hastanede kalması amaçlanıyor.
SGK tarafından belirlenen taban tutar özel hastanelerde sgk muayene ücreti 15 TL'dir. Özel hastaneler minumum 15 TL muayene ücreti almakla beraber muayene birimi, doktor, branş gibi durumlara göre ücretler farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri