Cam Filmi Olan Araç TÜVTÜRK Muayenesinden Geçer mi? TÜVTÜRK'e bağlı muayene istasyonlarında, camlarında film olan araçlar “hafif kusurlu” olarak işaretlenir. Aracın herhangi bir “ağır kusur” sayılan eksikliği ya da hatası bulunmuyorsa muayene başarı ile tamamlanabilir.
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Ön camı filmi olan araçlar muayenelerde ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçemezler. Cam filmi numaraları içinde 4 numara filmin tamamen yasaklanmasının nedeni 4 numaranın camları tamamen karartması ve görüşü engellemesidir. 4 numara film sadece ön camlarda değil yan ve arka camlarda da yasaklanmıştır.
Geçirgenliği ya da numarası farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar kesinlikle muayeneden geçemezler. Diğer camlara geçirgenliği %70'ten düşük filmler yani 1 ve 2 numaradan yüksek olan filmleri takmak da aracınızın muayeneden geçmesine engel olur.
Araç muayenesinde cam filmi geçer mi sorusuyla birlikte işlemlerde ağır kusurlu olup olmama durumu da netlik kazanır. Ön camda cam filmi bulunması veya diğer camlarda geçirgenliği düşük cam filmlerinin kullanılmasıyla geçersiz bir muayene raporu alınabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yapıştırılsa bile ışık geçirgenliği en az %70 olan cam filmleri tercih edilmelidir. Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
2 Numara Cam Filmi
Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz.
“Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.” Yönetmelik ve yönetmeliğe gelen ekler doğrultusunda biz sürücülerin taktırabileceği cam filmlerinin kriterleri de açıkça ortaya çıkıyor.
Ön cama ya da sürücünün sol ve sağ tarafında kalan ön camlara renkli cam filmi uygulanması yasaktır. Ancak herhangi bir renk bulunmayan şeffaf cam filmi bu camlara takılabilir. Emniyet çıkış camlarına herhangi bir film uygulaması yapılması yasaktır.
Cam filminin belirli bir yüzdesinin araçlarda kullanılması da yasaklanmıştır. Yasal olarak araçlarda kullanılabilen cam filmi oranı, aracın ön camı için %75, arka camı için ise %70'tir. Bu oranlar dışında cam filmi kullanmak da yasaktır ve trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz.
4 NUMARA TAMAMEN YASAK
Ancak, 4 numara olarak tanımlanan koyu siyah camlar hiçbir yerde kullanılamayacak. Arka camlarda serbest olan cam filmler, tamamen karartmayan oranda belirlenecek. Ön camda cam filmi kesinlikle yasak olacak. Ön yanlar için uygulanacak oran yüzde 30'u geçemeyecek.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır. Buna göre; arka camlar için film serbestken, ön camlarda kullanımı yasaktır ve kullanan araç TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak sayılmaktadır.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Aslında uzun yıllardır cam filmi ile ilgili olan yasa değişmedi. Sadece ufak düzenlemeler getirildi. Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak. Aynı zamanda %70 geçirgenliğin üzerindeki filmleri yaptırmakta aynı şekilde yasak.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Araba cam filmi ömrü genelde 5 – 15 yıl arasında gösterilse de bu sürelerden çok daha erken bir zamanda eskimeler görülmektedir. Tercih edilecek cam filminin kalitesine ve özelliklerine göre ömrü de farklılık göstermektedir. Cam filmi çekildikten sonra bu filmlerin faydalarından uzun süre yararlanmanız mümkündür.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir. Arka camlarda da bu cam filmi seviyeleri değerlendirilebilir. 2 numara cam filminde ise %70 görüş durumu söz konusudur.
1 numara cam filmi, %85 oranında ışık geçirgenliğine sahip olduğu için camdan dışarıyı görmek mümkündür. Aynı durum %70 ışık geçirebilen 2 numara için de geçerlidir. Otomobillerde bu iki çeşit kullanılır. 3 numara %55, 4 numara ise %40 oranında ışık geçirir.
Işık geçirgenliği yüzde 70'in üzerinde olan, başka bir deyişle ışığı yüzde 70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanımı ülkemizde yasaldır. Bu filmler, numara bakımından 1 numara ve 2 numara olarak isimlendirilir.
Bu noktada "İyi cam filmi nasıl anlaşılır?" sorusu önem kazanır. Bunun için uygulayabileceğiniz çok kolay bir test var. Cam filminin üzerine bir miktar tiner dökün ve bir süre bekleyin. Eğer döktüğünüz tiner cam filminin boyasını çıkarmıyorsa elinizdeki ürünün kaliteli bir cam filmi olduğunu anlayabilirsiniz.
Başlangıç olarak, yapıştırma yapıştırıldıktan en az bir hafta sonra yıkanması gerektiğini bilmeliyiz, çünkü tutkal cama sıkıca sabitlenmelidir. Tutkal tamamen kavranana kadar filmi dikkatsizce yıkarsanız, soyulma olasılığı yüksektir. Filmi aşındırıcı özelliklere sahip maddelerle yıkamaktan kaçınmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri