Eğer et kısa sürede pişirilecekse, üzeri streç film ile örtülür ve buzdolabında 1-2 gün muhafaza edilir. Ancak 2 günden fazla dolapta bekletilmemeli, hava almayacak şekilde paketlenerek derin dondurucu veya buzluğa alınmalıdır.
ETLERİ YIKAMADAN BUZDOLABINA KOYUN
Etlerin kesimden hemen sonra yıkanmadan buzdolaplarında saklanması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken ailenin porsiyonuna göre paketleme yapmak. Buzluğa attığınız bir et parçası -20 veya -18 derecede 6 aya kadar muhafaza edilebilir.
Eti derin dondurucuya koyarken uygun malzemelerin içine yerleştirmek önemlidir. ➽Eti derin dondurucu için özel olarak üretilen poşetler, buzdolabı poşeti, streç film veya yağlı kağıda sarıp derin dondurucuya koyabilirsiniz. ➽Derin dondurucuda kullanmaya uygun üretilen kapaklı kapları da tercih edebilirsiniz.
Eti çiğken ya da pişirdikten sonra dondurabilirsiniz. Ancak bir kere dondurup çözdürdüğünüz eti bir daha sakın dondurmayın. Hemen tüketemeyecek gibiyseniz pişirdikten sonra dondurmak bir seçenek olabilir. Zira dondur-çözdür-dondur şeklinde bir süreç etlerinizde bakteri üremesine neden olur.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Eti derin dondurucuya koymadan önce yıkamamanız önemli. Et yıkandıktan sonra hızla bakteri üreyebilir. Bu sebeple eti yıkadıktan sonra hemen pişirmeniz gerekiyor.
Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür. Bu durum birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Dondurulmuş ürünler ile taze günlük çıkan et ürünlerinin tadı farklı olur. Dondurulmuş ürünler çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” diye konuştu.
Bunun için de eti yine kesimden sonra en az 4-5 saat dinlendirmelisiniz. Ardından etin etrafında biriken kanı ve diğer kalıntıları etten uzaklaştırmalı, etinizi buzluğa uygun kaplara ya da poşetlere pay etmelisiniz. Sonrasında ize buzluğa kaldırıp dilediğiniz zaman çıkarabilirsiniz.
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Kırmızı Et Saklama Derecesi? Genellikle kırmızı et kasap dükkanlarında -2 santigrat derecede 1 veya 2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha da çok uzun bir süre içerisinde saklanabilir. Etin donmasını sağlamak için -32 santigrat derece olan soğuk depolar tercih edilip kullanılır.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür.
Pişmiş kuşbaşı kavurma yapılarak buzlukta uzun süre durabilir. Bunun için etleri kendi yağında ve bir miktar kuyruk yağında kavurarak pişirin. Pişen kavurmanın sıcaklığının gitmesi için beklenir. Sıcaklığını veren kavurma buzluk kaplarında ya da buzluk poşetinde saklanır.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle sıcak ya da soğuk su başta olmak üzere, diğer maddelerle dahi olsa eti yıkamamak gerekiyor.
KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR, KAÇ SAAT DİNLENDİLMELİ? Dinlemeyen etler, daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor hale gelir. Bu nedenle kurban eti, en az 6 saat dinlendirilse de aslında en sağlıklısı 24 saat yani 1 gün dinlendirilmesidir. Kesildikten birkaç saat içinde yenilmemesi gerekir.
Kırmızı et, derin dondurucuda ortalama 6 ay kadar saklanır. Daha önce bahsettiğimiz gibi eti saklarken hava almadığından emin olmak gerekir. 6 ay geçtikten sonra, et tüketilmemelidir. Kırmızı eti saklayacağınız zaman, buzdolabı poşetinin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket ekleyin.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Soğuk zincirini korumaya özen gösterin. Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir.
Dondurucuda uzun süre bekletmeyin
Ayrıca etiniz güvenli bir şekilde tekrar dondursanız bile, sonsuza kadar dondurucuda kalamayacağını unutmayın. Biftekler ve pirzolalar buzlukta yaklaşık bir yıl saklanabilir, ancak kıyma ya da piştikten sonra dondurulmuş etler için bu süre en fazla üç, dört aydır.
Kurban eti buzluğa ne zaman konur? Kurban eti kanı çekilince ve 1 gece bekletilince doğru yöntemle pişirilmesi veya küçük parçalar halinde koruyucu poşetler içinde buzluğa konulması gerekir. Kurban etini dondurucuya koymadan önce mutlaka dinlendirmelisiniz. Bu süre en az 5 saat olmalıdır.
Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlar uyarıyor: “Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkmaktadır. Zor pişen et, sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle kurban eti dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir.”
Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır.
Donmuş et direk pişirilir mi? Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız, kıyma şeklinde, kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri