Cam Atıkların Geri Dönüşümünün Önemi Nedir? Kullandığımız tüm ürünler içinde % 100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz kullanımı olan tek madde camdır. Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
Şişeler, kavanozlar, çeşitli saklama kapları ve camdan üretilen neredeyse bütün cam atıklar geri dönüştürülerek yeni bir biçim ya da şekilde kullanılabilir.
Geri dönüşüm tesislerine gelen cam ambalajlar, renklerine göre ayrıldıktan sonra fiziksel işleme tabii tutularak öğütülür. Fırınlanmaya hazır cam kırığı haline gelir. Cam kırıkları tekrardan üretime girer. Bu aşamada silisli kum, soda ve cam kırığı parçaları karıştırılır.
Tüm cam atıklar geri dönüştürülebilmektedir. Ancak bazı atık camlar ağır metaller veya zararlı gazlar içerdikleri için tehlikeli atık sınıfına, ya da hastanelerde tedavi amaçlı kullanılan ilaçları içeren bazı şişeler de tıbbi atık sınıfına girmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Çeşitli Cam Ürünler
Pencereleri, bardakları ve aynaları yapmak için kullanılan camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işlenir. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebilir. Aynı zamanda kırık camlar da işçilere zarar vereceğinden geri dönüşüm tesisleri tarafından kabul edilmez.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor.
Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır.
Ofislerde kağıt, cam, plastik, metal ve genel çöp için ayrı kutular bulunabiliyor. Evlerde ise 5 farklı kutu bulundurmak zor olacağından çöpünüzü geri dönüşüm ve genel çöp olarak ikiye ayırıp cam, metal ve plastik atıklarınızı aynı geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.
Cam sektörünün yaptığı araştırmalara göre 1 ton atık camın geri kazanımı ile yaklaşık 40 litre yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
Geri dönüştürülebilir atıklar arasında yer alan cam, doğaya zarar vermeden tekrar kullanılabilir hale getirilebilen önemli bir malzemedir. Cam geri dönüşümü, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra çevreye olan olumsuz etkileri azaltma konusunda da büyük bir rol oynar. Camın geri dönüşüm süreci oldukça basittir.
Bazı cam türleri geri dönüştürülemez ve bunlar arasında pencere camları, aynalar, kristal eşyalar, ampuller, mumla kirlenmiş fenerler, sofra takımları, abajurlar, monitörler ve ilaç veya diğer maddelerle dolu şişeler bulunur.
Aynaların yapım aşamasında çeşitli kimyasal maddeler kullanılır ve kimyasal işlemlerden geçirilir. Aynalar içerdikleri ham maddelerin farklı olması nedeniyle geri dönüşümde kullanılmazlar.
Atık Cam. Cam şişe ve kavanozlarınızı yeşil-beyaz renkli Cam Kumbaralarına atabilir, çevreyi korurken enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bir cam şişe doğada 4000 yıl yok olmadan kalabilir. Cam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüşür.
Hangi Atıklar Cam Atık Kapsamındadır? İçecek şişeleri, Konserve kavanozları, Reçel kavanozları, Sürahi, Bardak, Pencere camları, Araba camları ve farları yaygın olarak görülen cam atıklardır.
Cam, pencere, mobilya, mutfak eşyaları, aynalar, aydınlatma ekipmanları ve aksesuar gibi birçok alanda kullanılır. Cam, kimi zamanlarda usta ellerde bir sanat eserine dönüşebilir. Geçmiş dönemde kullanılmış ve günümüzde gün yüzüne çıkmış tarihi eserlerde dahi camın kullanıldığı görülür.
· Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar ham madde haline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır. · Cam atıkların geri kazanımı ile enerji tasarrufu sağlanır. · Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim dönümlerinde saç dökülmesinde artış yaşanırken, durumun altında geri dönüşü olmayan ya da ağır tedavi gerektiren saç ve kafa derisi problemleri de olabiliyor. Her saçın 2 ila 7 yıllık ömre sahip olduğunu söyleyen Dermatolog Doç.
Camın erime noktası yoktur. Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300°C arasında yapılabilir.
Özellikle folyolar ve parlak ambalaj kağıtları ilave maddeler içerdiğinden geri dönüştürülemez. Kağıt havlu ve mendil: Kağıttan yapılması nedeniyle geri dönüştürülebileceği düşünülse de kağıt havlu ve mendiller geri dönüşüm tesislerindeki standart ölçülerin altında kalır.
Dilimi cam kırıklarının olduğu alanda bastırarak gezdirin. Yüzeyde kalan irili ufaklı parçalar patatese yapışacaktır. Herhangi bir cam eşyamız kırıldığı zaman bir parça ıslak pamuğu yerde gezdirirseniz cam kırıklarının pamuğa takıldığını ve camların kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.
Şişe, kavanoz, cam bardak, vazo ve diğer cam atıklar toplama kutularında veya atığın oluştuğu yerlerde ayrı toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri