Araç üzerinden çıkan motor modelinden daha düşük bir model motor takılamaz. Bu, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanmaz. Araçta yakıt değişimi olmaz. Benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora dönüşüm olmamaktadır.
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Mümkün değil. Yakıt türü değişikliği yapamazsınız.
Yanlış yakıt konulduğu hemen anlaşılır ve motor çalıştırılmazsa depoyu boşaltmak yeterlidir. Yanlışlıkla doldurulan motorinin miktarı deponun yüzde 4'ünden az ise depoyu ağzına kadar benzinle doldurup çalıştırmaya devam edilebilir.
Komple Motor Değişimi için Yasal Kural
TÜVTÜRK araç muayenesindeki yetkili tek kuruluş olması nedeniyle; TÜVTÜRK istasyonunda ilk aşamada kroki hazırlanması gerekmektedir. Krokiler aracın ve motorun muayenesi sırasında sağlıklı ilerlenebilmesi için ehliyetli mühendisler tarafından hazırlanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Araç motor tadilat projesi alındıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılması zorunludur, tüvtürk'ten araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsat değişimi yapmak için ruhsat değişimi yapmak zorunludur. Notere başvuru yapılarak ruhsat değişimi yapılarak yeni motor numarası ruhsata işlenmiş olur.
Yeni motorun ruhsata işletilebilmesi için satın almış olduğunuz çıkma motorun belgesi ile aracı Tüvtürk muayene istasyonuna götürüp göstermeniz ve sonrasında yeni ruhsatınızı çıkartmanız gerekir.
Dizel Araçların Avantajları Nelerdir? Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır. Benzinli motorlardan farklı olarak yakıt, buji gibi yardımcı elemanlar kullanılmadan basınç ile yakılır. Ortaya çıkan enerji de aracın hareket etmesini sağlar.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Aracın motoru, kullanıma bağlı olarak eskimekte ve performansını düşürmektedir. Performansın canlandırılması ve yenilenmesi için rektifiye işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler sayesinde araç, eski performansına kavuşmaktadır.
Elektrikli araca dönüşüm sağlaması için üretilen prototip, dönüşüm yapılan bir araç için yüzde 25-30 civarında yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu dönüşüm kiti sayesinde benzinli, dizel yada LPG'li araçlar fosil yakıt ve elektrik sistemi ile birlikte çalışabilecek bir yapı kazanıyor ve hibrit araca dönüşüyor.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Avrupa B7 Referans Dizel
Avrupa'ya ihraç edilen Euro 5 ve Euro 6 emisyon sınıfına ait dizel motorların veya bu motorlara sahip araçların test edilmesinde kullanılan referans ve sertifikasyon yakıtıdır. Hacimce %6-7 biyodizel içerir.
Türkiye'de genellikle Motorin türevleri siyah ve sarı, benzin türevleri yeşil ile tanımlanır.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Sandık motor, sıfır olarak satın alındığında aracın performansını yükselterek ömrünü uzatır. Mevcut motorun kullanılamaz hale geldiğinde bu motorun takılması daha makul olur. İkinci el takılan bu motorlar aracın performansını ciddi oranda düşürerek aracın ömrünü kısaltır.
Sandık motor, fabrikadan sıfır olarak çıkmış motor türlerine verilen isimdir. Sandık motor modelleri, fabrikadan yeni çıkmış motorlardır. Kullanıma hazır halde olan sandık motorların az kullanılmış versiyonlarına ise çıkma sandık motor adı verilir.
Ülkemizde motosiklete "motor"dendiği için , gerçek anlamdaki motor belirtilmek istendiğinde motosiklet ile karışmaması için için "kelle motor" tabiri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri