Çam mantarı zehirli midir diye endişe içinde olabilirsiniz. Etrafında kimyasal atıklar ve çöp bulunan mantarlar zehirleme riskini her zaman taşır. Bu nedenle temiz arazilerden toplanan çam mantarlarını tüketmeniz önerilir.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Çam ağaçlarının dibinde yetişen kanlıca mantarı koyu kırmızı renkte, meşe ağaçlarının dibinde yetişenleri ise açık turuncu renktedir. Diğer tüm mantarlar gibi kanlıca mantarı da bol miktarda su içermektedir ve toplandıktan sonra kurumaya başlar. Bu nedenle taze tüketmekte fayda vardır.
Çalılarda ve ağaç diplerinde yetişebilen mantarlar dikkatsiz bir şekilde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olabilirken çoğu zehirlenme ise bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle uzman değilseniz çok daha dikkatli olmalısınız.
İlgili 45 soru bulundu
Ağaç kökü mantarı, yenmeyen bir mantar türüdür.
Belirti ve bulgular: Konuşma güçlüğü, ataksi, yorgunluk, renkli halüsinasyonlar, hafif karın ağrısı, kusma ve ishal. Ölüm nadirdir. Tedavi: Semptomatiktir. Kişi kusturulmalı, midesi yıkanmalıdır.
Çam mantarı bilinen diğer isimleri ile Kanlıca mantarı ya da çıntar mantarı, tüketime uygun bir mantar türüdür. Russulacae familyasından tabağınıza gelen bu mantarın tadı da oldukça lezzetlidir.
Çam ve meşe ormanlarında yetişen kanlıca mantarı özellikle Eylül ve Ekim aylarında toplanır. Çam ağaçlarının bol olduğu ormanlık alanlarda kanlıca mantarları rahatlıkla yetiştirilir. Ayrıca bu bölgelerde yetişen kanlıca mantarları koyu kırmızı renkli olmaları ile bilinir.
Kanlıca mantarı da olarak bilinen Çam mantarı, çam ağaçlarının altında, çayır ve yosun kaplı alanlarda yetişen bir mantar türüdür. İlkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra çıkan bu mantar yayvan bir huniye benzemektedir. Kanlıca mantarının, Lactarius deliciosus ve Lactarius salmonicolor olmak üzere iki türü bulunur.
HEMEN BELİRTİ VERMEYEN MANTAR ÖLDÜRÜYOR
Mantar zehirlenmesi sinsidir, hemen ortaya çıkmaz. Aşağı yukarı 16 saat sonra öldüren mantarın belirtileri ortaya çıkıyor. Bu sessiz dönemin sonrasında çok agresif bir şekilde bulantı, kusma, mide ağrısı, ishal görülüyor. Vücut artık zehirleniyor, tedavi geç başlıyor.
“Köygöçüren mantarı, ülkemizde en çok bulunan zehirli mantarlardan birisi. En çok İstanbul, Bolu, Kastamonu ve Giresun bölgelerinde görülüyor. Bu mantar, literatürde 'amanita phalloides' olarak bilinir. Zehirlenmelerin neredeyse yüzde 95'ine bu mantar sebep olmakta.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski olan kükürt mantarı aslında lezzetli ve özel bir tada sahiptir. Tavuğa benzeyen tadıyla yemekleri lezzetlendiren kükürt mantarı, karaağaç ve ceviz ağacında sıklıkla görülür.
Mantarı açıkta saklamalısın. Buzdolabından ancak hava alacak şekilde açıkta olmalı. Poşete sarmamalı ya da streç filmle kaplamamalısın. Mantarın dokusu süngerimsi olduğu için kokuları da sünger gibi emer.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Mantar nerede toplanır? İstanbul'da Belgrat Ormanı, Şile ve Polonezköy en çok mantar bulunabilen lokasyonlar. Türkiye genelinde ise Bolu dağları, Küre Dağları, Ganos Dağları, Kaz Dağları ve Toroslar mantar toplamak için en doğru adresler. Bir mantar için en önemli şey hava geçiren bir ortamda saklanması.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Mutfak değeri açısından düşük not almasına rağmen, yenilebilir bir türdür. Pişirildiğinde mor rengini alır, çiğ yapısı sert olmasına rağmen, pişirmeyle beraber et çok fazla yumuşar.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Gıda zehirlenmesi hastalık süreci boyunca ishal, bulantı ve kusma gibi semptomlar nedeniyle yorucu bir sürece neden olur. Aynı süreç hatta daha fazlası mantar zehirlenmeleri için de geçerlidir. Türkiye'de e sıkça yaşanan mantar zehirlenmeleri nedeniyle ölümler yaşanırken, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Mantar zehirlenmesinde mantar yenildikten sonra zehirlenme belirtileri ilk 6 saatte ortaya çıkarsa bu duruma erken klinik başlangıçlı, eğer 6 saatten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkarsa bu durum geç klinik başlangıçlı mantar zehirlenmesi olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri