Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez. Bu yüzden bizler camı sıvı bir madde olarak nitelendirebiliriz.
Cam suyu (ayrıca silecek sıvısı, ön cam yıkama sıvısı olarak da bilinir), motorlu taşıtlar için, araç sürülürken ön camın, ön cam sileceği ile temizlenmesinde kullanılan bir sıvıdır. Aracın depolama tankına dökülen ön cam yıkama sıvısı.
Aynı zamanda camdaki bir elektronun uyarılması için gereken enerji, görünür ışığın sahip olduğu enerjiden yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinde etkileşmeden geçer ve bu sebeple, cam saydamdır.
Malzemenin son sıcaklığı donma sıcaklığının altında olduğu ve bir akışkanlığı varsa bile çok düşük olduğu için elde edilen ürünün katı gibi göründüğü söylenebilir. Ancak camlar düzenli bir kristal yapıda değildir. Bu durumun nedeni soğutma işleminin çok hızlı yapılmasıdır.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Cam'ın doğal kaynağı kumdur.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır.
Cam bir maden olarak tanımlanır. Ama diğer madenlere göre çok önemli bir değişikliği vardır. O da “erime noktası” değil “yumuşama noktası” olmasıdır. İşte bu önemli özelliği nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı arttırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır.
2000 yılında ilk kez üretildiği rivayetinin yanısıra, M.Ö. 3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Arabanızın camındaki çizikler genellikle sileceklerin yıpranması nedeniyle oluşur. Ancak cam yüzeyde çiziğe neden olan başka sebepler de vardır. Silecekler çalıştığında ilk hareket daha az suyla yapılır. Bu da camda biriken toz taneciklerinin camı çizmesine yol açar.
Sprey şişesinde 3 su bardağı su, 2 su bardağı sirke ve bulaşık deterjanı koyarak camlar silinebilir. Bu karışım ile silinen camlar daha çok parlayacaktır. - Buğulu camlar için yumuşatıcı kullanmak etkili bir çözüm olabilir.
Camın ısı ve darbeye dayanıklı hale gelmesi istendiğinde Cam Temperleme denilen bir işlemden geçirilir.Temperleme prosesi cam panoların özel fırınlarda erime noktasına yakın derecelerde ısıtıldıktan sonra hızla soğutulması esasına dayanır. Cam 700°C'ye kadar ısıtılır ve hava üflenerek soğutulur.
Sıvı cam, cam moleküllerinin bir bileşiğidir, silikon dioksit (SiO₂). Silikon, saf kuvars kumundan çıkarılan ve dünya kütlesinin yaklaşık %15'ini oluşturan bir mineraldir.
Uzun süre beklemede akışkan olduğu gözlenmektedir. Genellikle sıvı halinin ani olarak soğutulmasıyla elde edilirler. Örneğin; cam, lastik ve plastikler bu türdendir. Bu tür maddeler şekilsiz olduğu için amorf grubuna girerler.
Buğu oluşması için kısaca, sıcak ve soğuk ortamın karşı karşıya gelmesi gerekmektedir. Bu iki havada sıcaklık farkı fazla ise, camlarda buğu olması kaçınılmaz olacaktır. Sıcaklık farkının çok olduğu durumlarda cam buğulanması oluşur.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Düz cam işlemi; silika kumu, soda külü, kireç taşı ve dolomit gibi temel bileşenleri içeren bir ham madde karışımıyla başlar.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Camın ana maddesi kumdur. Kum doğada en çok bulunan maddelerin başında gelir. Sadece kum eritilerek elde edilen saf silis camından yapılmış malzeme çok kırılgandır. Hem dayanımın arttırılması hem de eritme sıcaklığının düşürülmesi için karışıma soda katılır.
Camların Isıl (Termal) Genleşmesi
Isıl genleşme, camın en belirgin özelliklerinden biridir, ölçümü kolaydır. Bileşimsel değişmeler duyarlılıkla izlenebilir.
Cam doğada bol miktarda bulunan doğal maddelerden yapılır. Bu katkı maddelerinin simyası tek bir malzeme ile sonuçlanır. Bunu tamamlamak için başka hiçbir malzeme veya kimyasal tepkimeye ihtiyaç yoktur.
Bilgisayar programları ve araçlarını kullanarak tasarım yapma işlemine verilen genel addır. Mühendislik alanında ve teknik personel için çok önemlidir. CAM (Computer Aided Manufacturing) ise kelime anlamı olarak bilgisayar destekli üretim manasına gelir.
Cam üretimi, camın silika (kum veya kuvars), soda, renklendiriciler gibi hammaddelerinden başlayarak bir külçe haline getirilmesi olarak tanımlanırken, cam işlemeciliği elde hazır olarak bulunan camın şekillendirilerek, zevke ve ihtiyaca göre bir ürünün ortaya çıkarılmasıdır.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor. Tüm bunların doğaya karışmasıysa nesiller boyu sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri