Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Tatlı yada tuzlu istediğiniz kurabiye hamurunu yapın. Hamurun yarısını dilerseniz pişirin yarısını da buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın. Bir kaç gün içinde istediğiniz zaman çıkarıp çözülünce top top yapıp pişirin. Tadında hiç bozulma olmuyor.
Kurabiye Çeşitleri Hava Almayan Ortamda Daha Uzun Kalır
Kurabiye türlerinin tazeliğinin korunmasında kullanılan bir başka yöntem ise her ürünün arasına yağlı kağıt yerleştirerek, yine kavanoz ya da kapalı kutu içinde saklanması olacaktır.
Elmanın yayacağı nem sayesinde kurabiyeleriniz 2 hafta boyunca taze kalacaktır. Kurabiyelerinizi buzdolabı poşetine koyup, buzlukta 6 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Bu durumun en önemli nedeni ise kuru pasta çeşitlerinin içerisinde bulunan nişastanın, hava ile temas ettikten sonra kristalleşerek kurumasıdır. Bu, kurabiyenin bayatlamasına neden olacağı için nişasta ile yapılan kurabiyelerin eğer mümkünse kapalı ve hava almayan bir saklama kabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Derin dondurucuda pişmiş kurabiyeleri saklamak da mümkün. Hemen hemen her pişmiş kurabiye derin dondurucuda 2 aya kadar saklanabiliyor.
Özellikle hamuruna sirke koyduğunuz kurabiyeleri pişirip buzlukta bekletme şansına sahipsiniz. Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz.
Kurabiyeleri sakladığınız kabın kapaklı olması çok önemli. Kapaklı kaplar yerine kavanozları da tercih edebilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, tabanına ve kurabiyelerin aralarına yağlı kağıt koymak; kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Yağlı kağıt yerine lavaş veya tortilla ekmeği de kullanabilirsiniz.
Kurabiyeleri taze saklamak için kullanılması gereken kabın cam olması, daha taze kalması için de oldukça fayda sağlamaktadır.
2- Donan kurabiye hamuru parçalarını fermuarlı poşete yerleştirip üzerine saklama tarihini yazıp buzluğa koyun. Uyarı: Kurabiye hamuru 3 aya kadar dondurucuda saklanabilir.
Yağlı kağıt üzerinde 3-4 milimetre kalınlığında açın istediğiniz kalıpla kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Diğer tepsiye de içini daha küçük bir kalıpla kestiğiniz kurabiyeleri sıralayıp 180 derece fırında sadece üzeri sararana kadar 7_8 dk pişirin.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Pişmiş kurabiye nasıl saklanır? Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Gün ışığından uzak bir yerde ve buzdolabında muhafaza etmemeye de özen gösterin.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Ayrıca kurabiyelerinizi içerisinde lavaş ya da tortilla ekmeği olan veya tabanına ve kurabiye aralarına yağlı kağıt konulmuş kavanozların içerisinde saklamak gerekiyor. Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz.
Sadece fırından çıktığı anda değil, sonuna kadar taze olarak yenmesi için kurabiyelerin yeneceği kadarı yeniden fırınlanarak tekrar eski tazeliği kazandırılabilir. Bu işlemi mikrodalga fırında birkaç dakika ısıtarak da gerçekleştirmek mümkündür.
Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz. Kurabiyeleriniz çok sert olduğunda rondodan geçirerek ve eritilmiş tereyağı ile karıştırarak cheesecake tabanı olarak da değerlendirebilirsiniz.
Fırını önceden ısıtmıyorsunuz
Fırın önceden ısıtılmış olacak, başka çareniz yok. Yoksa fırın dolaptan çıkan kurabiyeleri ısıtmak için gereğinden fazla efor harcayacak ve kurabiyelerin yanmasına, taş gibi olmasına sebep olacaktır. Yani 180 derecelik ısı fazladır kurabiyeler için, 160 derece fırın ise idealdir.
Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekeri serperek tüketebilirsiniz ya da buzdolabı poşetine koyup buzluğa atabilirsiniz.Yemeden 10 dakika önce çıkarıp pudra şekerini serperek ikram edebilirsiniz.
Kurabiye yaparken kabartma tozu kullanmak zorunda mıyız? Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.
1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Ardından üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz. Pudra şekerini ilk sıcağı geçmeden serperseniz şeker kurabiyenin üzerinde erir ve hoş olmaz.
Soğuduğunda saklama kabına koyup dondurucu da saklayabilirsiniz.
1- Alüminyum folyoyu kesmeden 1-2 parmak kalınlığında yaklaşık 10 kat katlayın. 2- Kullanmadığınızı kesin ve uzun şerit halinde bir folyo elde edin. 3- 3 veya 4 parmak genişliğinde, bir ters, bir düz olacak şekilde katlayın. 4- Şeridi hafifçe açın ve artık kolay katlanabilen folyoya yıldız şeklini verin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri