Cam rende, ortası tümsek ve pürüzlü kenarlarında oyuk bölümleri olan oval biçimli camdan üretilen ezici bir araçtır. Uzun yıllar boyunca annelerin kullandığı cam rende, yapıldığı ham madde nedeniyle oldukça sağlıklıdır. Cam rende sebzelerden öte meyvelerin ezilmesi, pütürlü hale getirilmesi için daha sık kullanılır.
Besinlerin ve meyvelerin besin değerini kaybetmeden sağlıklı bir şekilde hazırlayabilmeniz için cam rende ile rendelenip süzülmesi gerekmektedir.
Meyveleri pütürlü hale getirmek için yıllardır kullanılan ortasında camdan çıkıntıları olan, camdan yapılmış ezici alet. Özellikle meyve püresi hazırlamak için kullanılır. Meyveleri ezerek, onları pütürlü halde bırakır, bebeklerin pütürlü besinleri tolere etmesine yardımcı olur.
Genellikle elma ve armut gibi meyveleri püre haline getirmede kullanılan cam rendeler katı haldeki tüm gıdalar için kullanıma uygundur.
Havuç Püresi (6+ Ay)
Sarımsak minicik kesilerek su ile sotelenir. Ardından minicik rendede rendelenmiş havuç ilave edilir, havuçların üzeri kapanana kadar su ile pişirilir. Havuçlar pişince zeytinyağı ilave edilir. Bebeğin ihtiyacına göre blendırlanır, püre haline getirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu noktada en ideal tercih elma, şeftali, armut, kayısı, karpuz gibi sulu ve yumuşak meyveler olacaktır. Bu tarz meyveleri meyve emziği ile kolayca tüketen bebeğiniz aynı zamanda tutma ve kavrama kabiliyetini de geliştirecektir.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Mevsimine göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır. Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir. Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez.
Meyve Püresi +5 Ay Tarifi Nasıl Yapılır? İnce ince kesilmiş elma ,armut ve kayısı iyice haşlandıktan sonra içine irmik ilave edilip 3-5 dk da kısık ateşte kaynatılır. Blender ile çekildikten hemen sonra sıcakken kavanozlara aktarılır.. Toplamında tam 4 kavanoz elde etmiş olursunuz.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Ek gıdaya geçişte bebekler için ilk olarak ezilmiş, püre haline getirilmiş ve tamamen pürüzsüz dokuya sahip olan yiyecekler tercih edilmelidir. Bebeklerin bu yeni gıdalara alışması biraz zaman alabilir. İlk denemelerde öksürme, aksırma ve tükürme görülebilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Bebekler dördüncü aylarında sadece anne sütü ile beslenebilir ancak bu ayda ek gıdalara geçmek doğaldır. Ancak bebeğinize ek gıda vermeden önce mutlaka doktorunuzun onayını almanız önemlidir. Doktorunuzun onayı doğrultusunda bebeğinize diş etleriyle ezebileceği yumuşak besinler verebilirsiniz.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Patates ve havuçlar küçük bir tencere içerisine konur üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç eklenerek 2 su bardağı su ile haşlanır. Sebzeler yumuşadıktan sonra kendi suyu ile birlikte tel süzgeçten geçirilir veya çatalla ezilerek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenerek tuz ve salça kullanmadan bebeğe yedirilir.
İlk olarak patates ve havucu iyece yıkadıktan sonra kabuklarını soyun. Daha sonra malzemeleri buharda pişirin. Pişen patates ve havucu kaynatılıp dinlendirilmiş su içerisinde püre haline getirin. Havuç kavurmasını daha sonra birer porsiyonlar şeklinde ayırarak bebeğinize yedirebilirsiniz.
EK BESİNLERE GEÇİŞ Şeması: İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Bebekler 5 aylıkken de anne sütüyle beslenmelidir. 5. ayın sonlarına doğru muz, elma gibi meyve püreleri ile ek gıda denemelerine başlanabilir.
6 aylık bebek boyu kız bebekler 58 ile 72 cm arasında değişebilir. Erkek bebeklerde ise bu değer aralığı 60 ile 73 cm arasında gözlemlenebilir. 6 aylık bebek kilosu değerleri ise kız bebeklerde 5.4 kg ile 9.2 kg arasında, erkek bebekler için ise 5.5 kg ile 9.5 kg arasında olabilir.
Karpuz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Karpuzun 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Karpuz da alerjiye neden olabilecek bir meyvedir.
Elma ve ya armut en ideal başlangıç meyveleri. Meyve püresi yapılırken ilk olarak meyvenin kabukları soyulur, çekirdekleri ayıklanır ve dilimlenir. Cam rendede rendelenen meyve bekletmeden bebeğe yedirilir. Meyve seçimi yaparken olgunlaşmış, tatlı ve yumuşak meyveler seçilir.
· Anne memesigibi hareket eder, esner ve 'anne teni' hissi verir. · Karanlıkta 12saate kadar parlar. · Gün boyunca doğalışıkta yeniden şarj olur ve gece boyunca parlaklığını korur. · Bebeğinemziği kolay kavramasını sağlayarak doğal bir emzik deneyimi yaşatır.
6 ay ve üzeri bebeklerin kullanımı için uygun olan meyve süzgeçleri delikli yapıları sayesinde içine konulan meyve ve sebzelerin bebeğiniz tarafından kolayca emilmesine yardımcı olur.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir.
4 aylık bebekler ortalama 3-4 saatte bir emmek ister. Gece uykusu sırasında bebeğiniz acıkarak uyanmıyorsa da 5 saatte bir bebeğinizi uyandırıp emzirmeniz önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri