Arapça samīd سميد "ince bulgur veya irmik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא "un" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen samīdu sözcüğünden alıntıdır. Akatça sözcük Akatça samādu "öğütmek" fiilinden türetilmiştir.
Arapça samīd سميد “ince öğütülmüş un veya irmik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא “un” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen samīdu sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça samādu “öğütmek” fiilinden türetilmiştir.
"Simit" kelimesinin kökü simit tir. Yani simit kelimesi zaten köktür.
gevrek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kegrek veya kevrek “kıkırdak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kegre- “kırılgan ve kof hale gelmek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Cevap isim köküdür. eki getirip cümlenin anlamı bozulmuyorsa buna fiil kökü denir.
İlgili 45 soru bulundu
Arapça samīd سميد "ince bulgur veya irmik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא "un" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen samīdu sözcüğünden alıntıdır.
Simit, daha doğrusu gevrek denince şüphesiz akla İzmir geliyor.
yoğurt - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yoġrut “katılaştırılmış süt ürünü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- “kabartmak, yoğunlaştırmak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
Arapça ḳll kökünden gelen ḳullat قلّة "zirve, doruk" sözcüğünden alıntıdır.
Türkiye Türkçesi coş- fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.
İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde "gitmek" olur.
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Yapım ekleri ise sonuna eklendiği kelimenin anlamını tamamen değiştirir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
susa- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe suvsa- “susamak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe suv “su” sözcüğünden Eski Türkçe +sA- ekiyle türetilmiştir.
Simit, Arapça 'has beyaz un' anlamına gelen 'samid' kelimesinden gelir. Osmanlı döneminde saraydaki un depoları 'simithane', padişah fırını ise 'simit fırını' olarak anılıyordu. 1593 senesinde hazırlanmış 'Üsküdar Şeriye Sicili'nde has undan yapılan halka şeklindeki ekmek türüne 'simid-i halka' adı verildi.
çiçek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür.
Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan koy- veya *kuy- "dökmek, indirmek" fiilinden +tU sonekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe él kün “ülkeler, dünya” sözcüğünden evrilmiştir.
Şehir kelimesi, Farsça şehr kelimesinden gelmektedir. Türkçede, kelime sonunda -hr konson gurubu bulunamıyacağından, bir destek vokal alarak iki heceli olmuştur.
Arapça ḳhw kökünden gelen ḳahwat قهوة "1. koyu şey, özsuyu [esk.], 2. coffea arabica bitkisinin tohumlarından elde edilen içecek" sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe kızar- “kırmızı olmak” fiilinden evrilmiştir.
İlk kez Üsküdar'daki bir padişah fırınında halka biçiminde bir ekmek yapılmış ve bu, ilk simit olarak tarihe geçmiş. Dünyanın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme'sinde “araba tekerleği kadar büyük” şeklinde bahsedeceği kadar büyükmüş ilk simitler.
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan simit İzmirlilerde gevrek olarak adlandırılır. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır. İstanbul'da pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır.
Bugün Ankara'nın hemen her yerinde hatta kamu binalarının önünde de satıldığını görebileceğiniz ve şehirde “memur kebabı” olarak da adlandırılan Ankara Simidi Ankaralılarca oldukça sevilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri