Kuvars veya silika olarak da adlandırılan silikon cam, neredeyse yalnızca saf silikadan yapılmış bir tür birinci sınıf camdır. Silikon dioksit (SiO 2 ), hammadde ağırlığının %99,9'unu oluşturur ve malzemenin kullanım değerini belirler.
Silika en yaygın olarak kullanılan cam yapıcı oksittir. Cama mukavemet ve kimyasal dayanıklılık kazandırır. 1700 °C'nin üzerinde ergir. Bu ergime derecesinin düşürmek üzere diğer oksitlerin ilavesi camın mukavemet ve kimyasal dayanıklılığının azalmasına neden olur.
Evinizde bulunan fırınların camında oluşan hasarlar için de yüksek ısıya dayanıklı olan fırın cam yapıştırıcı tercih edebilirsiniz. Plastik ürünlerin içerisinde bulunan kırıklar için ise plastik cam yapıştırıcı tercih edebilirsiniz. Çeşitler, yüksek yapışma özelliklerinin yanı sıra bütçe açıdan da katkı sağlar.
Silika, gıda katkı maddesi, yani topaklanma önleyici madde, içecekleri berraklaştırma, viskoziteyi kontrol etme, köpük önleyici madde, hamur değiştirici ve ilaç ve vitaminlerde bir eksipiyan olarak kullanım dahil olmak üzere yaygın endüstriyel uygulamalara sahiptir.
Silika jel kullanımı; otomotiv ve yedek parça, gıda, metal, deri, elektronik, depo, ithalat ve ihracat, endüstriyel hava kurutma sistemleri, mobilya, trafo, tekstil ve ilaç vb. alanlarda sağlanmaktadır. Ortamdaki veya rutubetten korunması gereken bölgedeki nemi çekici özelliğiyle bilinmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Silika jeller 1 haftadan 6 aya kadar her yerde dayanabilir. Ama daha düşük nem oranına sahip maddelerle saklanır, doğru gramajda silika jel paketi yerleştirilir ve kabın hava sızdırmaz şekilde kapandığından emin olunursa kullanım ömrü daha uzun olabilir.
Silikajel endustriyel tesislerde, ticari işyerlerinde ve aynı zamanda konutlarda kullanılabilir.Silikajel ağırlığının % 35 - 40'ına kadar nem adsorbe edebilir. Yüksek sıcaklıklara kadar (104°C) nem alıcı özelliğini kaybetmez.
Cadence Glassbond Yapıştırıcı
Oldukça güçlü olan Glassbond piyasadaki en iyi yapıştırıcılardan biri olarak bilinir. Vakit geçirmek için yaptığınız hobilerinizin vazgeçilmez demirbaşı olacak olan bu tutkal ile birçok ürünü yapıştırabilirsiniz.
Mastik, silikon ya da direkt olarak yapıştırıcı türleri içerisinden, kullanım amacına uygun olan cam yapıştırıcı türünün seçilmesi sağlanır. Cam eşyaların daha sağlam hale gelmesini ve kırık camların onarılmasını sağlamak için yoğun olarak hibrit cam yapıştırıcı çeşitleri kullanılır.
Kullanıldığı Yerler Metal, cam, alüminyum, kauçuk, porselen ve plastik yüzeylerin hızlı yapıştırmada kullanılır. Uygulama Yapıştırılacak yüzeyleri toz, kir ve yağdan temizledikten sonra yüzeylerden birine az miktarda yapıştırıcı sürerek her iki yüzeyi bir birine temas ettirerek bir kaç saniye basınç uygulayınız.
Günümüzde ise elektronik endüstrisi ve optik bileşenlerin yapımında kristal silika kullanıl- maktadır. Kristal silikanın bir başka kullanım alanı ise lazer gibi özel camların yapımıdır.
Safir cam kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklılık gösterir. Çünkü suni safirden yapılan bu cam tipi 9 MOH'luk sertliğe sahiptir. Bu yüzden safir saat camı diğerlerine göre daha dayanıklıdır. Kırılma, aşınma ve çizilme olasılığı oldukça düşüktür.
Sudan biraz daha yoğundur. Suda çözünebilme özelliğine sahiptir. Renksiz ve kokusuz bir üründür. Deterjan, sabun, tekstil, kağıt, seramik, petrokimya sanayilerinde, su yumuşatmada, stabilizatör, dolgu maddesi, zeolit üretiminde, inşaat sektöründe ve döküm sanayinde kullanılır.
Mineral Camlar (Mineral Lenses)
Temizlemesi kolaydır, çizilmeye karşı daha az yatkındırlar ve plastik camlarla karşılaştırıldığında daha ince olduklarından daha yüksek numaralar için uygundurlar. Birçok gözlük kullanıcısı birazcık daha ağır olmalarını bu yüzden seve seve kabullenirler.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
CR-39 bir polikarbonat lens türüdür. 1970'lerin başlarında Gentex Corporation ilk polikarbonat lensleri iş güvenliği gözlüklerinde kullanılmak üzere piyasaya sunmuştur. İlerleyen on yıllık süreç içerisinde ve 1980'lerin başlarında polikarbonat lenslerin kullanımı yaygınlaşarak günümüze kadar popülerliğini sürdürmüştür.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Sodyum silikat, silika jellerin ham maddesidir. Bunun yanı sıra deterjan yapımında, cam için çimento yapısı oluşturmada, seramik ve çömlek yapımında, yanmaz kağıt yapımında, ahşap işleme sektöründe, çimento işleme sektöründe, giysilerin boyanması ve baskılanmasında sıklıkla kullanılır.
Seramik döküm çamuru hazırlamada kıvam ayarlama için kullanılır. Yüzdürücü, bağlayıcı ya da sıvılaştırıcı olarak anılır. Saf, kokusuz, su berraklığındadır.
Silikatın ve Silikatın zararının giderimi:
Reçineli su yumuşatma cihazları ile sudaki sertlik kolayca gideriliyorsa da, sudaki SİLİKAT'ıngiderilmesi ancak ters ozmoz sistemi veya demineralize cihazı ile yapılır.
Evde dahi gerçekleştirebileceğiniz bu işlemde sadece şunları yapmanız gerekir; saatinizin üzerine bir damlı suyu damlatın ve yüzeyinde oynatın. Eğer su damlası dağılmadan camın üzerinde hareket ediyor, kayıyorsa o cam safirdir. Eğer ki kaymıyorsa da o cam safir değildir.
“Blue Cut” olarak nitelendirilen diğer camlar da, ayrıca “UV420” olarak bilinenlerdir. Bu camlarda mavi-mor ışığı kesen, yüzeylerdeki kaplama değil, hammadde içerisine konulan kimyasal maddedir. UV420 camlar, dalga boyu 420 nm'ye kadar olan mavi-mor ışığı ciddi oranda absorbe edebilmektedir.
Alacağınız saatin mineral camdan mı yoksa kristal camdan mı olduğunu anlamak için saatin camına yan açıdan kenarından bakıldığında yeşilimsi bir renge sahip olan mineral cam olduğunu anlayabilirsiniz.
Borosilikat cam,% 70 -% 80 silika (SiO2) ve% 7 -% 13 bor oksitten (B2O3) az miktarda alkali sodyum oksit (soda) (Na2O) ve alüminyum oksit (AI2O3) ile yapılır. Züccaciye genellikle yüksek sıcaklıklarda su buharı ile tekrar tekrar temasın alkali iyonları süzebileceği laboratuvarlarda kullanılır.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri